Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Etuovi.comin mittarit näyttivät asuntomarkkinoiden huipputasoa sekä kysynnässä että tarjonnassa toukokuussa 2018. Vielä alkuvuodesta ei näyttänyt siltä, että tänä keväänä rikotaan ennätyksiä, mutta keväällä asuntomarkkinoilla on ollut ennätyksellisen vilkasta. Huhtikuu muutti asuntomarkkinoiden kehityksen suunnan selkeään nousuun ja toukokuusta tuli ennätyskuukausi Etuovi.comissa olleiden myynti-ilmoitusten ja lähetettyjen yhteydenottopyyntöjen osalta.

Etuovi.comin kautta lähetetyt yhteydenottopyynnöt huipussaan

Asuntojen ostajat lähettivät toukokuussa kaikkien aikojen ennätysmäärän yhteydenottopyyntöjä asunnon myyjille myynti-ilmoituksen Ota yhteyttä -lomakkeen kautta. Myös pankeille lähetettiin huippumäärät lainatarjouspyyntöjä asunnon rahoitukseen.

Tarjolla 9% enemmän myytäviä asuntoja ja muita kohteita

Toukokuussa Etuovi.comissa oli 9% enemmän myytäviä kohteita kuin vuoden 2017 toukokuussa. Tarjonta on ollut poikkeuksellisen runsasta.

Myös yksityisilmoittajien kohdemäärät olivat huipussaan ja vuoden takaiseen verrattuna yksityisten myyjien ilmoituksia oli toukokuussa 9% enemmän. Asuntojen myyntiaikeet ovat siis realisoituneet käytännön tekoihin ja myynti-ilmoituksiin.

Toukokuusta 2018 muodostui Etuovi.comin historiassa ennätyskuukausi myytävien kohteiden lukumäärässä.

Yli 70 000 myytävää asuntoa toukokuussa

Asuntomarkkinoiden tilastotietoja voi seurata Etuovi.comin asuntomarkkinat -sivulla. Tilasto kertoo esimerkiksi sen, että toukokuussa Etuovi.comissa oli yli 70 000 myytävää asuntoa, kun tammikuussa niitä oli hieman alle 60 000. Noin puolet myynnissä olevista asunnoista on kerrostaloasuntoja.

Myös keskimääräinen markkinointiaika on ollut tänä keväänä lyhyempi kuin viime talvena. Moni myyntiin tullut asunto on siis poistunut myynnistä aiempaa nopeammin. Esimerkiksi kerrostaloyksiön keskimääräinen markkinointiaika oli toukokuussa 38 päivää, kun tammikuussa se oli 58 päivää.

Asuntomarkkinoilla odotetaan vilkasta alkukesää

Loppukeväästä asunnon ostajat ovat siis olleet liikkeellä ja moni onkin löytänyt sopivan ostettavan kohteen, sillä tarjolla on ollut paljon asuntoja. Hakuvahteja on myös jätetty tänä keväänä selkeästi enemmän kuin vuotta aiemmin, joten osa ostoa suunnittelevista on jäänyt yhä odottamaan sopivaa vapautuvaa asuntoa.

Kesäkuun alku näyttää jatkavan samaa rataa, eli asuntomarkkinoilla on hyvä vire kysynnässä. Odotukset vilkkaasta asuntokauppakesästä ovat korkealla.

Etuovi.comin mittarien mukaan asuntomarkkinoilla meni hyvin toukokuussa
Etuovi.comin tilastojen mukaan asuntomarkkinoilla oli ennätyksellisen vilkasta toukokuussa: kesän kynnyksellä oli hellettä kysynnässä ja tarjonnassa.

Jos haluat seurata asuntomarkkinoita kaupunkikohtaisesti, löydät Etuovi.comista viimeisimpien 12 kuukauden tilastotiedot:

Helsinki, asuntojen hinnat ja asuntomarkkinat

Katso myös:

Tampere  | Turku | Vantaa | Espoo | Oulu | Jyväskylä | Lahti | Kuopio | Pori

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

2 kommenttia sivuun “Asuntomarkkinoilla ennätyksellisen vilkasta kesän kynnyksellä

 1. Hei Niina!

  Oletko ottanut datassasi – ja etenkin siitä tehdyissä johtopäätöksissäsi – huomioon ns. ”pumppaustekniikat” ja vastaavat, jotka ovat viime vuosina huimasti yleistyneet asuntomarkkinoiden asuntoilmoitusten ja kaupankäynnin osana?

  Oma markkinaseurantani nimittäin kertoo, että myyntiajat ovat huomattavan pitkiä, osassa kohteista jopa vuosia. Todellisia myyntiaikoja nimittäin pidentävät juurikin ns. ”pumppaustekniikat” ja vastaavat, joita itse epäilen otetuksi huomioon yllä olevaa artikkelia laadittaessa.

  Lisääntynyt tarjonta on suoraa seurausta – etenkin pääkaupungissa sekä muissa kasvukeskuksissa – siitä että mm. jo vuosikymmeniä on asuntomarkkinoilla rakennettu liian vähän.

  Nyt rakennataan sitten aiempaa enemmän, joka näkyy juurikin tarjonnan kasvuna!

  Tarjonnan kasvua on toki ruokkinut myös kysyntä, joka tosin etupäässä on tällä hetkellä ns. ”asuntosijoittamiseen, asuntokeinotteluun ja kiinteistösijoittamiseen” liittyvää kysyntää, jossa Kantasuomalaisen veronmaksajan veroeuroja siirretään julkisen vallan kautta yksityisomaisuudeksi!

  Kalliin hinnan tästä kaikesta maksavat lopulta kollektiivisesti – ja osin jo tänä päivänä – kaikki ne Kantasuomalaiset veronmaksajat sekä kotitaloudet, jotka ovat menneet huijaukseen viime vuosina mukaan ja ostaneet ylikalliita asuntoja suurella velkavivulla.

  Asuntomarkkinoille on seuraavien vuosien aikana saatava järki palaamaan tavalla tai toisella.

  Hyvän kirjoituksen aiheesta kirjoitti noin viikko sitten asuntosijoittaja Timo Metsola, joka kannattaisi kaikkien asiasta vähääkään kiinnostuneiden lukea!

  YT. Juha

  1. Moi Juha ja kiitos kommentistasi!
   Jutussani käytettiin markkinointiajan mediaania, mikä kuvastaa järjestetyn joukon keskimmäistä havaintoa, eli keskimääräisen ilmoituksen esilläoloaikaa. Vaikka kohteita poistettaisiin paljon esimerkiksi kolmen kuukauden jälkeen ja laitettaisiin uudestaan linjoille, ei tämä ilmiö kuitenkaan lyhennä tässä tapauksessa keskimääräistä markkinointiaikaa, kuten se vaikuttaisi keskiarvoon. Joukosta löytyy varmasti niitä, jotka ovat olleet pitkään myynnissä (ja mahdollisesti useaan otteeseen), mutta vastaavasti myös niitä, jotka myydään hyvinkin nopeasti.
   Kiitos vinkistä!
   -Niina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio