Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Ostimme jonkin aikaa sitten paritaloasunnon, jonka lämmitysmuotona oli takka ja sähkölämmitys. Olimme kuitenkin kuulleet hyviä kokemuksia ilmalämpöpumpusta, sillä se on energiatehokkaampi tapa lämmittää kuin sähköpatterit. Halusimme siis pienentää sähkölaskua ja samalla myös hieman ympäristöystävällisemmän lämmitysmuodon. Ilmalämpöpumppu sopii kesällä myös asunnon viilentämiseen.

ilmalämpöpumppu
Päätimme sijoittaa ilmalämpöpumpun olohuoneeseen katon rajaan, jossa olikin jo valmiina sähköpistoke. Sieltä se ei puhalla sohvalla olevien niskaan, ja toisaalta ilmavirta pääsee kulkemaan pitkälle asunnon halki.

Aloitin asian tutkimisen innokkaalla googlettamisella. Selailin hieman erilaisia merkkejä ja malleja, sekä kävin läpi mahdollisia asentajia. Pyysin ensiksi tarjouksen yhdeltä koko Suomessa toimivalta yritykseltä. Kävimme puhelimessa läpi erilaisia vaihtoehtoja ja sain tarjouksen sähköpostiini. Päätin pyytää toisen tarjouksen myös Tampereen seudulla olevasta pienemmästä yrityksestä, ja koska se oli selkeästi ensimmäistä edullisempi, päätin ottaa tähän yritykseen vielä yhteyttä.

ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumpun asennuksen ensimmäisessä vaiheessa asennettiin seinään teline sisäyksikölle. Tuon suurempaa reikää ei seinään tullut, vaikka laitteen kylmäaineputket johtavatkin ulos.

Kotikäynti helpotti päätöksen teossa – meille tulee ilmalämpöpumppu!

Sovimme ennen varmaa päätöstä kotikäynnistä, jolloin saimme lisää tietoa ilmalämpöpumpuista. Se oli myös hyvä hetki esittää kaikkia mieleen tulleita kysymyksiä. Varmistuimme siitä, että ilmalämpöpumppu on meille hyvä ratkaisu.

Kävimme läpi ilmalämpöpumpun paikan kodissamme, sillä asunnon pohjaratkaisu vaikuttaa sille sopivaan sijaintiin. Moni ei halua ilmalämpöpumppua makuuhuoneeseen, sillä siitä kuuluu pientä ääntä, suunnilleen jääkaappiin verrattavaa huminaa. Jotkut valitsevat ilmalämpöpumpun laitettavaksi eteiseen tai vaikka käytävälle, mutta meillä se sopii olohuoneeseen, josta se puhaltaa takan ohi asunnon poikki. On siis tärkeää, että ilmalämpöpumpun puhaltama ilma pääsee kulkemaan mahdollisimman vapaasti.

Valitsimme yhdessä ammattilaisen kanssa meidän tarpeisiin sopivan merkin ja mallin. Tähän valintaan vaikuttaa kodin pinta-ala sekä muut mieltymykset. Halusimme mallin, joka lämmittää hyvin myös kovilla pakkasilla, joten päädyimme valitsemaan Toshiba Premiumin, joka on energiatehokas jopa 30 asteen pakkasilla. Toshibassa on lisäksi ainutlaatuinen takkatoiminto, joka auttaa levittämään takan tuottamaa lämpöä. Siinä on myös kolmen vuoden takuu.

toshiba premium sisäyksikkö
Päätimme sijoittaa ulkoyksikön jalustalle, vaikka sen olisi voinut laittaa myös kiinni seinään. Ulkoyksikkö on talon päädyssä niin, ettei sen lähistöllä juurikaan oleskella.

Jos asut asunto-osakeyhtiössä, varmista lupa ilmalämpöpumpun asennukseen

Sovimme asentajan kanssa myös siitä, että ulkoyksikkö tulee alas jalustalle eikä kiinnitettynä seinään. Tämä siksi, että ulkoyksikön äänet eivät varmastikaan kuuluisi sisälle. Puhuimme myös siitä, miten ulkoyksikön kondenssivesi käyttäytyy. Asuntomme päädyn maaperä viettää selkeästi alaspäin, joten vesi valuu pois perustuksista. Se voidaan johdattaa pois rakennuksen vierestä myös muilla tavoin.

Kirjalliset suunnitelmat lähetettiin taloyhtiömme isännöitsijälle, joka antoi luvan ilmalämpöpumpun asentamiseen. Kerroimme asennusaikeistammie myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle. Luvan saamisen prosessi voi olla erilainen taloyhtiöstä riippuen, mutta varsinkin jos joku osakas on jo aiemmin asentanut ilmalämpöpumpun asuntoonsa, ei luvan saaminen pitäisi olla iso juttu.

Kun päätös oli tehty ja lupa saatu, sovimme asennuspäivän. Saimme siis tämän jälkeen olla täysin huoletta, sillä asentaja toi laitteen mukanaan ja teki kaikki tarvittavat työt! Asennuksessa kesti vain muutama tunti (erillisiä sähkötöitä ei meidän tapauksessa tarvinnut tehdä), ja asennus onnistui hyvin myös talven pikkupakkasessa.

Muista huoltaa ilmalämpöpumppua säännöllisesti

Ilmalämpöpumppu lämmittää huoneilmaa, mutta ei tuo uutta ilmaa sisälle. Tuloilmasta pitää huolehtia edelleen muulla tapaa. Koska laite siis kierrättää ja puhdistaa asunnossa jo olevaa ilmaa, varsinkin meidän kissataloudessa on tärkeää huolehtia suodattimien putsaamisesta säännöllisin väliajoin, noin kerran kuukaudessa. Onneksi se on helppoa ja onnistuu ihan imurilla tai vedellä pesten!

ilmalämpöpumppu
Valitsimme meidän kotiimme sopivaksi laitteeksi Toshiba Premiumin, jolla on varsin siisti ulkomuoto ja se sopii valkoisen tapetin kanssa. Siinä on myös meidän käyttöön sopiva takkatoiminto.
ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumpun käyttämiseen liittyy säännöllinen suodattimien putsaus. Ne olisi hyvä imuroida noin kuukauden välein.

Ilmalämpöpumppumme on Toshiban Premium 25, jonka saimme Tampereen seudulla toimivalta yritykseltä avaimet käteen -periaatteella asennettuna hintaan 1 840 euroa, josta asennuksen osuus on 800 euroa (muista kotitalousvähennys työn osuudesta!).

Halusin jakaa kokemukseni hyvin sujuneesta ilmalämpöpumpun asennuksesta, sillä harkitsimme sitä itsekin jonkin aikaa:) Oletko sinä harkinnut ilmalämpöpumppua?

Lue myös: 

Poistoilmalämpöpumppu tekniseen tilaan vai kodinhoitohuoneeseen?

Lämmitysjärjestelmän valinta uuteen omakotitaloon

Näin vaihdettiin maalämpö omakotitalon lämmitysmuodoksi

-Niina

3 kommenttia sivuun “Ilmalämpöpumppu tuli taloon – lämpöä ja viilennystä energiatehokkaasti

  1. Ilmalämpöpumppu on nykyaikaa suosittelen kaikille,kesä on tänäkin vuonna

  2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta liittyen lämpöpumppuun. Kuten teilläkin, käytössämme on takka ja sähkölämmitys, ja nyt harkitsemme lämpöpumppua lisäksi. Lämmön myynti http://www.propellet.fi/fi/L%C3%A4mp%C3%B6palvelu.html on monimuotoinen juttu jonka tutustumiseen kannattaa käyttää vähän aikaa ja vaivaa, varsinkin jos haluaa saada lämpönsä energiatehokkaasti.

  3. Olen samaa mieltä siitä, että lämpöpumppujärjestelmän sijainti on erittäin tärkeä ja että sen tuottama ääni kannattaa myös huomioida etukäteen! Mieheni ja minä haluaisimme myös ostaa uuden ilmalämpöpumpun. Toivon, että löydämme hyvän pumpun ja firman tekemään asennuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio