Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Asuntomarkkinoille kaivataan monipuolisuutta, vaihtoehtoehtoja vuokra- ja omistusasumisen välimaastoon. Varsinkin isommissa kaupungeissa omistusasuntoon käsiksi pääseminen voi olla vaikeaa ilman, että täytyy tinkiä esimerkiksi keskeiseisestä sijainnista. Ratkaisun tarjoaa SATOn uusi JoustoKoti, joka vastaa kuluttajien tarpeeseen, mutta myös kaupunkien haluun rakentaa monipuolisia ja houkuttelevia asuinalueita. Joustokoti on osaomistusasunto, jonka saa lunastaa itselleen tavallista lyhyemmän, vain viiden vuoden osaomistusajan jälkeen. Ensimmäinen JoustoKoti valmistuu Helsingin Taliin kesäkuun alussa.

© Tietoa Finland Oy

Kiinnostaisiko kokeilla asumista toisessa kaupungissa?  Tuntuuko ison asuntolainan ottaminen liian sitovalta ja haluaisit jättää takaportin auki vuokra-asumisen vapauteen? JoustoKoti voisi olla sinua varten, jatka siis lukemista!

Mikä on JoustoKoti ja kenelle se sopii?

JoustoKoti on uudenlainen asuntokonsepti, jonka avulla on mahdollista päästä kiinni omistusasumiseen matalalla kynnyksellä. Hankittuaan aluksi asunnosta pienen osan, asukas maksaa asunnostaan kuukausittain markkinahintaa alhaisempaa osaomistusvuokraa sekä lyhentää mahdollista henkilökohtaista asuntolainaansa samanaikaisesti. Viiden vuoden kuluttua voi tarkastella, minkälainen asuminen sopii omaan elämäntilanteeseen.

Näin homma siis toimii:

  • Aluksi asukas maksaa SATOlle 15 % asunnon velattomasta myyntihinnasta
  • Asumiskustannukset ensimmäisen viiden vuoden aikana: mahdolliset oman asuntolainan hoitokulut + markkinahintaa alhaisempi osaomistusvuokra
  • Viiden vuoden osaomistusjakson jälkeen asukaalla on kaksi vaihtoehtoa
    • lunastaa loputkin 85 % asunnosta itselleen alkuperäiseen hintaan
    • myydä omistamansa 15 % osuus SATOlle ja joko jäädä asumaan vuokralle tai halutessaan muuttaa pois asunnosta

Mikäli asunnon lunastaa itselleen viiden vuoden osaomistusajan jälkeen, saa sen myydä kenelle tahansa eniten tarjoavalle vapailla markkinoilla. Näin voi päästä hyötymään mukavasti asunnon arvonnoususta, sillä asunnon lunastushinta on aina 85 % alkuperäisestä velattomasta myyntihinnasta. Osaomistuksestaan voi myös luopua viiden vuoden aikana, jolloin SATO on velvollinen ostamaan 15 % osuuden takaisin, pienellä kuluvähennyksellä vähennettynä.

JoustoKoti nimensä mukaisesti joustaa erilaisissa elämäntilanteissa ja sopii kaikille, jotka toivovat asumismuotonsa mukautuvan elämäänsä. Jos esimerkiksi haluat kokeilla asumista toisessa kaupungissa, olet epävarma taloudellisen tilanteesi kehittymisestä tai elämäntilanteessasi puhaltavat muutoksen tuulet, JoustoKoti voi olla oivallinen ratkaisu. Taloudelliset riskit ovat nimittäin pienet – viiden vuoden osaomistusjakson jälkeen omistamansa osuuden voi aina myydä takaisin SATOlle ja jatkaa huoletonta vuokra-asumista.

Ensimmäiset Joustokodit Helsingin Taliin ja Tampereen Hervantajärvelle

Sen lisäksi, että JoustoKoti on tutkimusten perusteella todettu monen asunnonvaihtajan toiveita vastaavaksi vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimaastoon asettuvaksi asumismuodoksi, on se kiinnostava konsepti myös kaupunkikehityksen näkökulmasta. Kun tarjolla oleva asuntokanta on monipuolista niin hallintamallin kuin koonkin puolesta, pysyvät kaupungit ja asuinalueet elinvoimaisina. Helsingissä JoustoKoti on hyväksytty välimuodon hallintamalliksi, joita edustavia asuntoja halutaan olevan tietty osuus kullakin asuntoalueella.

Ensimmäinen  SATOn Joustokoti valmistuukin kesäkuun alussa Helsingin Taliin. Alueella on ennestään sekä omistus- että vuokra-asuntoja, mutta nyt myös osaomistuksen mahdollistumisen myötä valikoima monipuolistuu entisestään.

Myös Tampereelle Hervantajärven uudelle asuinalueelle rakennetaan vuokra-ja omistusasuntojen lisäksi JoustoKoteja. Niiden toivotaan houkuttelevan erityisesti nuoria perheitä, jotka arvostavat monipuolisten palveluiden läheisyyttä ja hyviä kulkuyhteyksiä työpaikoille. Alueelle onkin tulossa vuonna 2021 valmistuvan ratikan päätepysäkki.

Olisiko Joustokoti sopiva asumismuoto sinun elämäntilanteeseesi?

Lue lisää SATOn sivuilta ja jätä yhteystietosi, niin sinuun ollaan yhteydessä kun ensimmäiset JoustoKodit valmistuvat

3 kommenttia sivuun “JoustoKoti – uudenlainen osaomistusratkaisu madaltaa kynnystä omistusasumiseen

    1. Hei Teuvo! Kävisitkö jättämässä yhteystietosi sato.fi/joustokoti kautta niin saat esitteen Helsingin Taliin valmistuvasta JoustoKodista heti kun se valmistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio