Meilahdenmutsi

Ouluun asettunut Helsinkilover

Eräänä synkkänä iltana ne sen päättivät: Kivet ja kalliot kohosivat hitaasti ja varmasti taivasta kohti muodostaen vahvan, elävän ja nopeasti muotoaan muuttavan kaupungin. Maasta nousi kivitransformer; Kallio, tuo ketterästi liikkuva työväenkylä, jonka kaduilla kuhisee ja sisäpihoilla kaikuu.

Kallion asuinaluetta

 

Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy

Mutsiksi Kallioon?

Kallionmutsi ei kuulosta kyllä ollenkaan iskevältä. Kallionäiti? Sehän on kuin Äiti Maa! Eieiei, en näe itseäni Kalliossa ollenkaan! Enemmänkin Kalliossa asustaa Kallion Kulkuri, Kallion Katutaitelija ja Kallion Kasvatti. Jos olisin kymmenen vuotta sitten ymmärtänyt pistää jalan Teatterikorkeakoulun oven väliin, saattaisin hyvinkin olla perheineni osa Stadin Lähi-Itää.

Kallio on ihmeellisen myyttinen asuinalue. Alueen katuja tallatessa tuntuu siltä kuin tekisi jatkuvaa sivuosaa 60-luvun suomileffaan. Kallion ilmapiiri on hyvin omalaatuinen: tavallinen, suvaitsevainen, maanläheinen, mutkaton, luovuutta ruokkiva ja jotenkin vinksallaan. Kallio on kuin punkhenkinen Käpylä; aito ja rosoinen rappiollisen romantiikan tyyssija, jossa punamultatalon sijaan asutaan lähipubin yläkerrassa Linjoilla.

Kallio on kuin punkhenkinen Käpylä; aito ja rosoinen rappiollisen romantiikan tyyssija, jossa punamultatalon sijaan asutaan lähipubin yläkerrassa Linjoilla.

Olen saanut käsityksen, että aitoa kaupunkikulttuuria rakastavana viihtyisin alueella hyvin. Olen kyllä saanut myös käsityksen, että Kallio ei ole lasten paikka. Onkohan näin? Joku sanoi kerran, että Kalliossa on Suomen parhaimmat miehet eli vaikka Kallioon ei lasten kanssa jäisikään voi siellä tämän koko perhehomman pistää silti kätevästi alulle.

Kallio kartallaKuva: Etuovi.com/Fonecta Kartat

Kallion kivenkolot

Kalliossa on myynnissä tosi vähän perheasuntoja. Liittyyköhän tämä nyt siihen, että Kalliossa ei asu lapsiperheitä? Vai ovatko kolmiot ja neliöt niin kuumaa kamaa, että ne viedään heti käsistä? Alla minun lempparini, kaikki yllättäen Hämeentieltä. Mitäs tykkäätte?

Hämeentie 28

Ullakkohuoneisto Kalliossa
Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy, Helsinki-Itä, kerrostalokolmio ullakolla, uudiskohde 85,5 m²

Ullakkoasunnot ovat aina jänniä, kun elellään entisajan haamujen ja pulujen seassa. Nopea asunnon ostaja pääsisi tässä kohteessa vaikuttamaan vielä materiaalivalintoihin! Kiinnostaisi kyllä tietää minkäkokoiset ikkunat asuntoon on tulossa? Eihän vaan nuo pienet luukut? Luonnonvalokin on nimittäin ihan kiva juttu. Tässä kodissa tiivistyy yksi unemistani: jotain vanhaa, jotain uuttaa ja jotain vaaleanpunaista.

Hämeentie 26

Kallio kolmio
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Arabia Kalasatama, kerrostalokolmio 79,5 m²

Tarviiko tästä nyt edes sanoa mitään? Tai pystyykö kun ei saa henkeä? Upea ihana koti, johon voisin tältä istumalta muuttaa. Hyvä sijainti, kaunis arvotalo puiston kupeessa, lankkulattiat, korkeat huoneet, ikkunalaudat ja läpitalon valoisa kolmio. Minun!!!

Hämeentie 30

Kallion suloinen yksiö
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Arabia Kalasatama, kerrostalo 32 m²

Kävisköhän perheelleni jos tämä äiti muuttaisi koiran kanssa yksiöön? Edes hetkeksi?! Asunto on niiiiin söpö ja talo kaunis kuin mikä! Putkiremontti tulossa, kiva sisäpiha, oma tontti, varakas taloyhtiö ja parasta kaikessa: taideluomus taiteiden luojia vastapäätä!

Summaus: Kallio on

– kolkko kivikasa, puistoja harvassa

– kiireinen

+/- pienten asuntojen kultamaa

+/- jännittävä, mystinen, pelottava

+ kulttuurilla kyllästetty! Alueella ainakin 11 teatteria! Ja kuvankaunis kirjasto!

+ hyvien kulkuyhteyksien varrella, kaikki palvelut kävelymatkan päässä

Hämeentie Kalliossa

 

kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma Arabia Kalasatama/Hämeentie 26 79,5 m2

Voi ihana kamala Kallio. Se houkuttelee ja ei houkuttele. Se ei kiinnosta ja kuitenkin kiinnostaa. Loppuen lopuksi tuntuu, että en muuttaisi Kallioon sen suuren asukasvaihtuvuuden, kolkkouden ja muiden lapsiperheiden vähyyden vuoksi… Vai muuttaisinko sittenkin?

Lisää mielipiteesi tai fiiliksesi Kalliosta kommenttiboksiin ja autetaan toinen toisiamme löytämään Se Oikea asuinalue ja koti!

Kiinnostaako muita Kallio asuinalueena? Kurkkaa Kallion aluesivulle Etuovi.com palveluun ja löydä kaikki alueella myynnissä olevat asunnot.

Vai olisiko sinun juttusi enemmän Lauttasaari tai Käpylä? Ensi kerralla muutetaan Punavuoren pumpuliin!

– Meilahdenmutsi

12 kommenttia sivuun “Keltanokka Kalliossa

 1. Kävitkö sä oikeasti Kalliossa vai selailitko vaan netistä vapaita asuntoja? Vai mistä sä keksit puistojen vähyyden? Itse asiassa ei tarvitse edes netissä mennä Wikipediaa pidemmälle, josta voi sivistää itseään seuraavasti:

  ”Kalliossa on lukuisia puistoja, Eläintarhanlahden rannalla olevan Tokoinrannan puistoalueen lisäksi muun muassa Karhupuisto, Torkkelinpuistikko, Diakoniapuisto ja Tauno Palon puisto.” (https://fi.wikipedia.org/wiki/Kallio_(Helsinki))

  1. Kiitos kommentistasi! Olen käynyt Kalliossa useastikin. Karhupuisto ja Tauno Palon puisto eivät ole minusta puistoja vaan vähän semmoisia viheriöitä. Minusta Kalliossa on vähänlaisesti puistoja ja varsinkin yleisvaikutelma on vähän kolkko, kun esim tienvarsilla ei ole kovinkaan paljon nurmea, puita ja pensaita! Se on jotenkin samantyylistä aluetta kuin Kruunuhaka, josta kirjoitin blogiinikin. Jotenkin en laske päässäni Tokoinrannan puistoaluetta Kallioksi vaikka varmaan pitäisi joo… Sekin varmaan riippuu vähän ihmisestä minkä mieltää puistoksi ja puistomaiseksi alueeksi; toisille Karhupuisto riittää, toisille ei 🙂

 2. Kallio on kokemukseni mukaan hyvä paikka myös lapsille, päivähoito, koulu ja hyviä leikkipuistoja on lähellä, samoin harrastuksien kirjo, urheilupaikat kuten jalkapallokentät ja uimahalli. Teattereita riittää ja meri on vieressä. Yhteydet jatko-opintoihin ovat erinomaiset. Omat lapsemme – jo isoja – ovat viihtyneet hyvin. Ja me sentään asumme linjoilla lähipubin päällä.

  1. KIITOS KOMMENTISTASI! ihanaa, just tämmösiä kultakimpalekokemuksia ja sisäpiiritietoa kaipaan! Kiitos 🙂

 3. Kallio on todella hyvä paikka lapsiperheelle, kiitos sentrifikaation! Torkkelinmäki on vallan ihastuttava kupla kallion keskellä ja erityisesti Lintulahdenaukiolla on paljon lapsia, että pitää varoa mihin astuu ettei pienimmäiset jää jalan alle. Alue on siistiytynyt huimasti viimevuosina ja puistoja tosiaan riittää, enemmän kuin punavuoressa tai Krunikassa.

  1. Kiitos kommentistasi! Kiva tietää, että laspiperheitä on. Kallio on kyllä mahtavalla paikalla, alkoi kiinnostaa se asuinalueena nyt enemmänkin… Missähän minä olen kulkenut kun tuntuu ettei siellä ole puistoja?! Ehkä olen liikkunut siellä enemmän ennen lapsia, jolloin ei kyllä hirveästi ole tullut kiinnitettyä huomioita mihinkään turvallisiin puistoalueisiin tai leikkipuistoihin vaan ihan johonkin muuhun jännään.

  1. Heippa Jusa! Missäs se sitten on? Nämä on jänniä nämä asuinaluejaot kun Helsingissä on olemassa kaupunginosajako ja piirijako, joka jakautuu vielä suurpiireikisi ja pienalueiksi ja piiri pieni pyörii. Muunmuassa edellisessä Munkkiniemen jutussa minulla meni kaikki jaot ja piirit vähän sekasin keskenään. Sitten on olemassa kaikkien tärkeiden virallisten kaavoitushässäköiden lisäksi ihmisten omat päänsisäiset aluejaot, jossa toisille Lintulahdenaukio on Kalliota ja toisille ei.

    1. No niimpäs onkin! Mikä tuo Lintulahdenaukio niinkun on? Näyttää googlemapsissa joltain liikenneympryrältä kerrostalojen keskellä!?

 4. Moi! Ei Kalliossa kyllä lapsiperheistä pulaa ole 😊 Päinvastoin oikeastaan. Muuten en itsekään alueella oikein viihtynyt, hieman liian kiireinen paikka syntyperäisen Punavuorelaisen makuun.

  Lintulahdenaukio on oikeastaan valtava korttelipiha. Asuttiin sielläkin. Todella ihania ihmisiä 💛 Mutta yhtälailla kaukana merestä ja luonnosta minun makuun, vaikka piha itse on alueen parhaimmistoa.

  1. Heippa Jene! Kiitos kommentistasi! Pitääpä käydä ens kerralla kulkemassa Kallion katuja ihan ajatuksella ja täytyy kyllä kurkata Lintulahdenaukiollekin… Oon nyt jotenkin ihan innostunut tuosta Kalliosta! Mutta Punavuori ei siis ole niin kiireinen ja kolkko? Just kirjoitan juttua Punavuoresta! Tuu lisäämään kommentteja kunhan saan jutun ensi viikolla julkaisuun täältä RyhmäHau- ja muistipelileikkien keskeltä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio