Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Kipsilevyt on nostettu kerroksiin, ja sisätyöt raksalla on kovassa vauhdissa. Jopa niin kovassa, etten ole ehtinyt raportoimaankaan. Päivitän tässä tilanteita vaiheineen kuvin ja lisäksi koostaan loppuun muutamia ikäviä  ”suunnittelun kukkasia”, joita ei suunnittelussa osattu huomioida.

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Ulkopuoli on nyt siinä vaiheessa, että voidaan aloittaa sisätöiden teko. Tellingit hyödynnetään vielä rännien laitossa, mutta sitten saadaan nekin pois.
Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Höyrynsulkumuovi teipataan tiiviisti kattoon, ja sitten kiinnitetään koolauspuut. Kuvassa näkyy mm. tuleva työhuoneeni.

Sisätyöt vaativat kirvesmiehen kokemusta

Taisin edellisessä kirjoituksessani ’Suurelementtitoimitus saapuu tontille’ mahtailla sillä, että aiomme suoriutua sisätöistä pääosin itse. Noh, onneksi kohtalo puuttui peliin ja kuin sattumalta meille tupsahti suositus reippaasta kirvesmiehestä, joka pääsisi meitä auttamaan. Rakennus J. Jutila otti hommat haltuun ja näytti kuinka sisätyöt tehdään. Siinä apumiehinä tuli heti todettua, että eipä oltais itse osattu huomioida kaikkia asioita alkuunkaan. Myös kipsilevyt (n. 700 m2!!!) nousi Jutin avulla helposti kerroksiin.

Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Piippu tarvikkeineen ja asennuksineen tuli Tampereen Takkavisiolta. Paloeristämisen vuoksi kannattaa hormiasennukset jättää suosiolla ammattilaisille.

Sisätöiden edetessä muurattiin myös saunan kiukaalle hormi. Piipulle tuli mittaa 12 metriä ja hintaa reippaasti yli 2000 euroa. Tämä oli unohtunut myös budjetista… No, mutta kahta en vaihda – toinen on puulla lämpiävä kiuas ja toinen on tiiviit läpiviennit höyrynsulkumuovissa.

Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Kun nätisti pyytää, niin meidän kirvesmies Jutila suostuu tekemään seinään myös pienen mutkan. Tähän tulee poikien kylpyhuone ja tuohon ”mutkaan” jää syvennys shampooputeleille. Suunnittelua lennosta 😉

Kipsilevyt seiniin ja huoneet alkavat muodostua

Kun sisäkatto oli muovitettu ja koolattu, oli aika siirtyä lattiapintaan. Harvalaudotuksen päälle lattiaan laitettiin kipsilevyt, jonka päälle kiinnitettiin väliseinien alaohjauspuut. Tämän levypinnan päälle on tulossa myös lattialämmitysputket, ja niiden väliin on tarkoitus soirota toinen kerros kipsilevyä sekä täyttää välit massaamalla.

Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Lattian valuhommat käynnissä. Pinta on kävelykuiva jo seuraavana päivänä.

Myös ensimmäisen kerroksen lattia sai uutta pintaa. Ontelolaattojen päälle levitettiin solumuovit, joiden päälle tuli vielä muutamia sähkö- ja putkivetoja, raudoitusverkko sekä lattialämmitysputket. Seinien alapinnat suojattiin betoniroiskeilta muovittamalla. Myös kantavia seiniä nostavat harkot tuli irrottaa valusta solumuovilla.

Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Harran pojat kävi tekemässä nättiä jälkeä ja seinätkin pysyivät puhtaana. Tuohon ikkunan eteen on tulossa ruokapöytä.
Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Veli Villahousu talkootöissä. Hän leikkaa sopivat palat ja minä survon ne välipohjapalkkien väleihin. Tehokasta, mutta pistelevää hommaa.

Sisätyöt jatkuvat kevyemmillä villahommilla

Kerrosten välinen puuvälipohja tuli myös villoittaa. Ei lämmöneristävyyden vuoksi, vaan ääneneristävyyden. Välipohjaan laitettiin 100 mm villaa aivan yläpuolen harvalaudoitukseen kiinni, jottei väliin jäisi kaikukoppaa. Kun LVI-tekniikka saadaan asennettua villan alapuolelle, voidaan tämäkin välipohja muovittaa ja koolata sisäkattoa varten.

Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Meinasin saada härtslaagit, kun huomasin miten jäässä meidän ulkopuolen ikkunat on sisäpinnastaan.

Betonilattian valun tuoma kosteus oli rankka kokemus myös ikkunoille. Heti valun perään iski kovat pakkaset ja ikkunapinnan kosteus jäätyi. Onneksi jää myös haihtui suurimmaksi osaksi itsekseen heti lämpötilan lauhtuessa. Ikkunoita on kuitenkin pitänyt seurata tarkkaan ja kuivata tarvittaessa.

Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Kipsilevy ei ollut riittävän korkea toisen kerroksen huonetiloihin.

Sisätyötkään eivät etene ilman ongelmia

Väliseinien levyttämisen yhteydessä todettiin, että toisessa kerroksessa kerroskorkeus vaihtelee 271 sentistä aina 275 senttiin. Kerroskorkeuden piti olla 270 cm, joten nyt kipsilevyt jäävät paikoitellen liian matalaliksi. Korkeuden vaihtelu voi johtua osittain kattotuolien esijännityksestä, mutta kaikkia eroja se ei selitä. Jotakin pitäisi keksiä ratkaisuksi, ellen halua tosi korkeita kattolistoja. ”Minkä mitta heittää, sen lista peittää”, tuumasi eräs kollega kerran.

Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Kellarin seinänviertä kulkeva radon- ja viemärituuletusputket nousevat ylemmässä kerroksessa melkein 20 senttiä kauempana seinästä. Putkien tekemä mutka kasvattaa kotelointia ikävästi.

Pari muutakin ”suunnittelun kukkasta” on tullut vastaan.

 1. LVIS-suunnittelijan toimittamat suunnittelmat eivät olleet kaikki viimeisimpiä päivityksiä, joten valaisinkytkin oli sijoitettu talotehtaalla väärien kuvien mukaisesti paloa ja ääntä eristävälle seinälle. Kannattaa siis tarkistaa jokaikinen kuva vielä kymmenennen kerran itse.
 2. LVIS-suunnitelmissa ei oltu huomioitu muuratun kellarikerroksen ja puurunkoisen asuinkerroksen toisistaan eriäviä seinävahvuuksia, joten ulkoseinän vieressä olevat läpiviennit eivät tietenkään kulje silloin molemmissa kerroksissa seinän vierttä. Vaati jälleen lennossa suunnittelua, kuinka ratkaista massiivisemman koteloinnin tuomat ongelmat. Piirustuksia on esitelty aiemmin kirjoituksessa ’LVIS-suunnitelmat alulle’
 3. Rakennesuunnittelijan suunnittelema kulkuaukko kellarikerroksessa portaikkoihin on liian matala. Kaksimetrinen aukko saa lyhyemmänkin ihmisen kumartamaan kulkiessa, kun askelmat ovat liian liki matalahkoa aukkoa. Kannattaa tarkistaa siis myös nämä!
Kipsilevyt seiniin- Sisätyöt raksalla
Valokytkin tuli päivittämättömän sähkösuunnittelumateriaalin vuoksi eristävälle seinälle. Kuva on toisen kerroksen kylpyhuoneen oviaukosta vaatehuoneeseen päin.

Seuraavassa postauksessa lisää koteloinneista ja niiden hyödyntämisestä, sekä juttua mittatilaustakasta ja sen asentamisesta!

Raksaterkuin,
Memmu

2 kommenttia sivuun “Kipsilevyt seiniin – sisätyöt etenevät vauhdilla

 1. Tätä on kyllä niin mielenkiintoinen lukea! Hyvin vierähti aamu. Innolla odottaen seuraavaa postausta! Kiitos ja työiloa :)!

  1. Hei Sanna,

   Onpas mukava kuulla! Edellisestä postauksestani onkin vierähtänyt aikaa, sillä mennyt kuukausi on ollut todella kiireinen ja vauhtirikas. Lupaan kirjoitella ja kuvailla kuulumisia viikonvaihteen aikana. Sen verran voin jo kertoa, että sydänkäyrä on aika hurja ja stressitaso huipussaan :-p

   Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio