Kipsilevyt on nostettu kerroksiin, ja sisätyöt raksalla on kovassa vauhdissa. Jopa niin kovassa, etten ole ehtinyt raportoimaankaan. Päivitän tässä tilanteita vaiheineen kuvin ja lisäksi koostaan loppuun muutamia ikäviä ”suunnittelun kukkasia”, joita ei suunnittelussa osattu huomioida.
– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.


Sisätyöt vaativat kirvesmiehen kokemusta
Taisin edellisessä kirjoituksessani ’Suurelementtitoimitus saapuu tontille’ mahtailla sillä, että aiomme suoriutua sisätöistä pääosin itse. Noh, onneksi kohtalo puuttui peliin ja kuin sattumalta meille tupsahti suositus reippaasta kirvesmiehestä, joka pääsisi meitä auttamaan. Rakennus J. Jutila otti hommat haltuun ja näytti kuinka sisätyöt tehdään. Siinä apumiehinä tuli heti todettua, että eipä oltais itse osattu huomioida kaikkia asioita alkuunkaan. Myös kipsilevyt (n. 700 m2!!!) nousi Jutin avulla helposti kerroksiin.

Sisätöiden edetessä muurattiin myös saunan kiukaalle hormi. Piipulle tuli mittaa 12 metriä ja hintaa reippaasti yli 2000 euroa. Tämä oli unohtunut myös budjetista… No, mutta kahta en vaihda – toinen on puulla lämpiävä kiuas ja toinen on tiiviit läpiviennit höyrynsulkumuovissa.

Kipsilevyt seiniin ja huoneet alkavat muodostua
Kun sisäkatto oli muovitettu ja koolattu, oli aika siirtyä lattiapintaan. Harvalaudotuksen päälle lattiaan laitettiin kipsilevyt, jonka päälle kiinnitettiin väliseinien alaohjauspuut. Tämän levypinnan päälle on tulossa myös lattialämmitysputket, ja niiden väliin on tarkoitus soirota toinen kerros kipsilevyä sekä täyttää välit massaamalla.

Myös ensimmäisen kerroksen lattia sai uutta pintaa. Ontelolaattojen päälle levitettiin solumuovit, joiden päälle tuli vielä muutamia sähkö- ja putkivetoja, raudoitusverkko sekä lattialämmitysputket. Seinien alapinnat suojattiin betoniroiskeilta muovittamalla. Myös kantavia seiniä nostavat harkot tuli irrottaa valusta solumuovilla.


Sisätyöt jatkuvat kevyemmillä villahommilla
Kerrosten välinen puuvälipohja tuli myös villoittaa. Ei lämmöneristävyyden vuoksi, vaan ääneneristävyyden. Välipohjaan laitettiin 100 mm villaa aivan yläpuolen harvalaudoitukseen kiinni, jottei väliin jäisi kaikukoppaa. Kun LVI-tekniikka saadaan asennettua villan alapuolelle, voidaan tämäkin välipohja muovittaa ja koolata sisäkattoa varten.

Betonilattian valun tuoma kosteus oli rankka kokemus myös ikkunoille. Heti valun perään iski kovat pakkaset ja ikkunapinnan kosteus jäätyi. Onneksi jää myös haihtui suurimmaksi osaksi itsekseen heti lämpötilan lauhtuessa. Ikkunoita on kuitenkin pitänyt seurata tarkkaan ja kuivata tarvittaessa.

Sisätyötkään eivät etene ilman ongelmia
Väliseinien levyttämisen yhteydessä todettiin, että toisessa kerroksessa kerroskorkeus vaihtelee 271 sentistä aina 275 senttiin. Kerroskorkeuden piti olla 270 cm, joten nyt kipsilevyt jäävät paikoitellen liian matalaliksi. Korkeuden vaihtelu voi johtua osittain kattotuolien esijännityksestä, mutta kaikkia eroja se ei selitä. Jotakin pitäisi keksiä ratkaisuksi, ellen halua tosi korkeita kattolistoja. ”Minkä mitta heittää, sen lista peittää”, tuumasi eräs kollega kerran.

Pari muutakin ”suunnittelun kukkasta” on tullut vastaan.
- LVIS-suunnittelijan toimittamat suunnittelmat eivät olleet kaikki viimeisimpiä päivityksiä, joten valaisinkytkin oli sijoitettu talotehtaalla väärien kuvien mukaisesti paloa ja ääntä eristävälle seinälle. Kannattaa siis tarkistaa jokaikinen kuva vielä kymmenennen kerran itse.
- LVIS-suunnitelmissa ei oltu huomioitu muuratun kellarikerroksen ja puurunkoisen asuinkerroksen toisistaan eriäviä seinävahvuuksia, joten ulkoseinän vieressä olevat läpiviennit eivät tietenkään kulje silloin molemmissa kerroksissa seinän vierttä. Vaati jälleen lennossa suunnittelua, kuinka ratkaista massiivisemman koteloinnin tuomat ongelmat. Piirustuksia on esitelty aiemmin kirjoituksessa ’LVIS-suunnitelmat alulle’
- Rakennesuunnittelijan suunnittelema kulkuaukko kellarikerroksessa portaikkoihin on liian matala. Kaksimetrinen aukko saa lyhyemmänkin ihmisen kumartamaan kulkiessa, kun askelmat ovat liian liki matalahkoa aukkoa. Kannattaa tarkistaa siis myös nämä!

Seuraavassa postauksessa lisää koteloinneista ja niiden hyödyntämisestä, sekä juttua mittatilaustakasta ja sen asentamisesta!
Raksaterkuin,
Memmu
Katso myös nämä

Yhteistyössä Tuusula

Yhteistyössä Kouvola

Yhteistyössä Igglo

Yhteistyössä HUOM! Pirkanmaan Laatuvälitys Oy / Pasi Rasku
Tätä on kyllä niin mielenkiintoinen lukea! Hyvin vierähti aamu. Innolla odottaen seuraavaa postausta! Kiitos ja työiloa :)!
Hei Sanna,
Onpas mukava kuulla! Edellisestä postauksestani onkin vierähtänyt aikaa, sillä mennyt kuukausi on ollut todella kiireinen ja vauhtirikas. Lupaan kirjoitella ja kuvailla kuulumisia viikonvaihteen aikana. Sen verran voin jo kertoa, että sydänkäyrä on aika hurja ja stressitaso huipussaan :-p
Memmu