Veera Alppi

Intohimoinen amatöörisisustaja

Yhteistyössä:

Mitä kodin turvallisuus, turvallisuuden tunne tai mielenrauha tuovat sinulle mieleen? Onko sanonta ”Oma koti kullan kallis” tuttu? Itse koen kotimme maailman parhaaksi paikaksi, ja se on, ihan kirjaimellisesti, myös se kallisarvoisin paikka. Siksi luonnostellessani tätä juttua kodin hälytysjärjestelmistä ja turvallisuuspalveluista koin melkein huonoa omatuntoa siitä, kuinka huonolla tolalla (lue: täysin heitteille jätetty) kotimme turvallisuusasiat ovat. Asialle täytyy tehdä jotain ja pian!

Pääsin juttelemaan aiheesta omakotitalossa asuvan perheenäidin, Eijan kanssa, joka kertoi heidän kokemuksistaan kodin turvajärjestelmistä. Lue alta, kuinka turvallisuusasiat voi hoitaa helposti ja samalla saada itselle rauhallisemman mielen.

Kodin turvallisuus lapsiperheen omakotitalossa

Kodin turvalaitteet ja turvallisuuspalvelut ovat entistä monipuolisempia ja niitä hyödyntävät monen tyyppiset kotitaloudet. Sain haastatella tähän juttuun Eijaa, jonka kotona on Sector Alarmin toimittamia turvalaitteita. Kodin arkea ovat turvaamassa älykkäät ratkaisut kuten älypistorasiat ja mobiilisovellus

Eijan perhe, johon kuuluu kaksi aikuista ja kaksi pientä poikaa, asuu rauhallisella pientaloalueella parikymmentä vuotta sitten rakennetussa omakotitalossa. Ei ole siis mikään ongelma rakentaa kattavaa kodin turvajärjestelmää myös vanhempaan taloon!

lapsiperheen koti keittiö

Eijan mukaan (ja tämän kyllä allekirjoitan itsekin täysin) asumisessa on tärkeää, että koti on tunnelmallinen ja sen lämpöä kaipaa muualla ollessa. Minulle oman kodin tuoksu ja tutut nurkat ovat asioita, joihin mieli palaa lomilla ja reissuissa. Kotiaan Eija kuvailee näin:

”Kodin valinnassa painotimme miellyttävää asuinaluetta, tilaa sekä mahdollisuuksia yksityisyyteen ja rauhallisuuteen. Erityisesti kaksi viimeistä seikkaa vaikuttivat paljon myös turvallisuuslaitteiden hankintaan.

Lapsiperhearjessa on aika mahdotonta säilyttää harmoninen tasapaino, josta johtuen kodin ratkaisuissa painotamme enemmän käytännöllisyyttä kuin ulkonäköä. Mietimme toki kuinka ylimääräiset laitteet sopivat sisustukseen ja olemmekin olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, miten huomaamattomia ne ovat.”

Kodin turvallisuus on käytännöllisyyttä ja arjen helpottamista

Kodin turvalaitteet perhe hankki viime syksynä, kuulemma melkein hetken mielijohteesta. Kodin turvallisuus oli noussut mietintään erityisesti elämäntilanteen muutoksen takia perheen ollessa nykyään useammin poissa kotoa.

lapsiperheen omakotitalo rauhallisella asuinalueella

”Käytännöllisyys ja arjen helpottaminen tuntuivatkin erityisen tärkeiltä asioilta turvallisuutta tehostaessamme. Emme halunneet monimutkaisia laitteita tai aikaa vieviä ratkaisuita. Sector Alarmin mobiilisovelluksen käytön olemme kokeneet vaivattomaksi ja on huojentavaa tietää, että voimme aktivoida suojauksen myös etänä, jos emme ole tätä kiireisenä hetkenä muistaneet kotiovella.”

Meillä kotosalla asustaa jo yksi reipas koululainen, pieni päiväkoti-ikäinen ja monta karvajalkaa. Siksi olen itse empinyt hiukan hälytysjärjestelmän hankinnassa – kuinka lapsemme yksin kotiin tullessaan osaisi ottaa hälytykset pois? Koiramme eivät ehkä hälytystä aiheuttaisi, mutta kissat menevät joka paikkaan, joten järjestelmän tulisi ”ymmärtää kotieläimiä”.

Sector Alarmin hälytysjärjestelmästä löytyy kotieläinasetukset, jotka kytkemällä lemmikit voivat liikkua vapaasti aiheuttamatta hälytystä. Mobiilisovelluksen avulla voisi itse tarkistaa, milloin hälytys kytketään pois, ja samalla saa tiedon lapsen saapumisesta kotiin. Käy lukemassa lisää kodin hälytysjärjestelmästä Sector Alarmin nettisivuilta.

kodin turvallisuus, sisäänkäynti parvekkeelta aulaan
Kodin hälytysjärjestelmä turvaa kaikkia sisäänkäyntejä.

Eijan perheelle kodin turvajärjestelmä on tuonut myös konkreettisesti asumismukavuutta:

”Erityisen kiinnostavaksi ominaisuudeksi mobiilisovelluksen osalta olemme kokeneet lämpötilaseurannan kodin ala- ja yläkerran osalta. Tämä ominaisuus toi mm. joulun aikaan mielenrauhaa siitä, että talon ollessa tyhjillään jokin ”valvoo” sisätiloja ja pystyimme varautumaan lämmön vaihteluihin jo etukäteen. On hyvin eriasia palata kotiin, jos lämpöä on 18 astetta verrattuna joskus kokemaamme 15 asteeseen keskellä talvea. Seurannan avulla pystyimme päättelemään poissaolomme vaikutuksia ja puntaroida mahdollista aikaistettua kotiin paluuta.”

Omaan kotiin sopivat ratkaisut – ja aamukahvia keittävät älypistorasiat

Eijan perhe valitsi Sector Alarmin kodin turvalaitteiden toimittajaksi, sillä he kokivat yrityksen kanssa asioinnin luontevana ja asioissa edettiin asiakasta kuunnellen. Myyjä oli kertonut omia näkemyksiään ja painottanut avoimesti sitä, että tärkeintä on rakentaa asiakkaan kotia ja tarpeita vastaava laite- ja palvelupaketti. Täältä voit pyytää, että Sector Alarmilta otetaan sinuun yhteyttä, niin pääset juttelemaan lisää oman kotisi turvaamisesta.

älypistorasia keittiössä
Älypistorasiat ovat käytössä mm. kodin keittiössä.

”Älypistorasialla on ollut mahdollista jouduttaa kiireisiä aamuja, hallita käyttöaikaa ja varmistaa tiettyjen laitteiden turvallisuus myös etänä. Meillä älypistorasia on ollut kiinni kahvikeittimessä sekä televisio- ja pelilaitteissa. Kahvinkeitin on kuitenkin voittanut älypistorasian itselleen. Onkin kovin miellyttävää kömpiä yläkerrasta kahvintuoksuiseen alakertaan. Kuinkahan moni keittää kahvia sängyssä makoillessaan? Epäilen, että ei vielä kovinkaan moni.”

Oma koti kullan kallis – se turvallisuuden tunne

Hälytysjärjestelmän hankkimisen jälkeen Eija kokee turvallisuuden tunteen kohonneen – joskaan ei merkittävästi. Näin ajattelen varmasti itsekin, eli kodin hälytysjärjestelmä tuo sitä rationaalista, vaarojen ja riskien minimoimisesta johtuvaa turvaa.

Turvallisuuden tunne taas on monisyisempi asia, ja siihen vaikuttavat ulkoisten tekijöiden lisäksi myös vähemmän rationaaliset ja mitattavissa olevat seikat. Turvallisuuden tunne muodostuu pitkälti varmuudesta, siitä että voi uskoa ja luottaa johonkin – kuten esimerkiksi siihen, että oma koti on hyvin suojattu ja turvattu.

kodin turvallisuus lapsiperheessä
Kodin tärkeimmillä kulkureiteillä on kameratunnistimet, jotka reagoivat liikkeeseen ja epätavallisiin lämpötiloihin ympäri vuorokauden.

Suurin merkitys kodin hälytysjärjestelmillä turvallisuuden tunteeseen on perheen mukaan silloin, kun koko porukka on poissa kotoa, tai vanhemmista vain toinen on paikalla. Voisin kuvitella, että mökin omistaville hälytysjärjestelmät toisivat melkoista hyötyä, etenkin jos matka on pitkä eikä vapaa-ajan asunnolla käydä usein. Turvalaitteet ovat panostamista siihen itselle tärkeimpään.

Itse näen kodin hälytysjärjestelmät tavallaan kuuluvan samaan kategoriaan kuin vakuutukset – eihän niitä ”tarvitse” (paitsi vuokra-asunnoissa kotivakuutus vaaditaan ;)), mutta toistaalta vakuuttaminen on meille ihan päivänselvä asia. Jo Maslow sen totesi, että turvallisuus on yksi viidestä ihmisen perustarpeesta, eli siihen panostaminen on ihmisille luontaista.

Uskon erilaisten hälytysjärjestelmien ja älykkäiden turvalaitteiden olevan tulevaisuudessa arkipäivää – se ei ole uhkakuvien lietsomista, vaan enemmänkin kokonaisvaltaista kodista ja perheestä huolehtimista.

Talvisin terkuin

Veera

Kuvat: Etuovi.com / Pasi Jormalainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio