Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Tässäpä vihdoinkin valmis koti-spa esittelyyn kera uunituoreiden kuvien. Kurkkaa kuvat, lue tarina sekä käytännönkokemuksemme kotikylpylästä. Muisteloidaan samalla myös ah niin rakkaan raskaita raksavaiheita.

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

koti-spa
Kylpyhuone mitoitettiin kahdelle suihkulle ja kahden istuttavalle poreammeelle. Löydätkö ”piilotetut” lattiakaivot? Kuva: Jonathan Melartin

Kääk – Lapset haluavat poreammeen!

Jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa tuli selväksi, että lapsemme eivät aio muuttaa mukana, jos taloon ei tule poreammetta. Oma kokemukseni poreammeista ei ollut miellyttävä visuaalisesti eikä kovaäänisyydenkään puolesta. Ajattelin myös ammeen jäävän lopulta käyttämättä ja vievän vain turhaa tilaa kylpytiloista. Mutta kun lapset silmät suurina pyytää, niin voiko tuota sivuuttaa? Ei.

koti-spa
Ammeen yläpuolen alaslasku rajaa poreammeelle oman tilansa, ja näin se ei tunnu irralliselta elementiltä. Alaslaskun paneelointi jatkuu yhteinäisenä saunan kattopaneeloinnin kanssa. Kuva: Jonathan Melartin

Sopivan kokoinen ja suht’ edullinen poreamme löytyi Hafan Aqua 160L Duo Upgrade -ammeesta, johon kuului myös suihkusetti. Ylimääräiset hienoudet jätin pois, mutta halusin kuitenkin monipuolisesti poresuuttimia. No, ihan siks, kun eihän sitä tiedä vaikka itsekin innostun joskus pulahtamaan…

Pakko myöntää, että kyllä se vaahtokylpy hierontoineen on houkuttanut. Muksut tykkää, äiti tykkää ja jopa ”perheen pää” on innostunut sukeltamaan vaahtoon. Melu ei ole häirinnyt, ei edes silloin kun hermoja kiristää ja pojat kylpee. Ehkä alkuhuuman jälkeen jäänyt vähemmälle, mutta kyllä menen taas itseeni ja totean, että kannatti. Koko on myös hyvä! Tähän mahtuu toistaiseksi jopa koko kompakti perheemme 😀

Jos kylpyamme houkuttelee, käy täällä inspiroitumassa kypyammeellisista kylppäreistä

Koti-spa tarvitsee riittävästi suihkuja sekä laskutilaa

Kaksi suihkua on ’must’ perhetalouksissa. Nykyään arkkitehdin töitä tehdessäni en edes suostu suunnittelemaan yhden suihkun kylpyhuoneita isompiin talouksiin. Meillä jonotetaan välillä jopa näihin. Toinen asia mitä arvostan on tuo extra-leveä shampoopullosyvennys. Edellisen talomme ratkaisu jäi selvästi liian ahtaaksi ja tästä oppineena heitin kunnolla överiksi, heh. (Vanhan talomme kylpyhuone- ja saunaremonttiin pääset tutustumaan täällä)

koti-spa
Kaksi suihkua ja rutkasti säilytystilaa shampoopulloille. Kuva: Jonathan Melartin

Kotikylpylämme suihkuissa säästin. Ne ovat Grohen hyväksi todettua laatua, eikä maksanut paljoa, vaikka ulkonäkö miellyttääkin silmää. Kylpytilojen laatoituksessa en pihistänyt, vaan annoin rakkauden viedä. Seinälaatat ovat Laattapisteen Concrete Project porcelanato-laattoja. Tuo betoninen, raffi struktuuri sai minut syttymään ja maksoin näistä noin 60€/m2. Valkoinen seinälaatta hieman tasapainotti budjettia, mutta siinäkin pidin tärkeänä laatan mittatarkkaa leikkausta, jotta saumat saatiin pidettyä ohuina.

Inspiroidu ihanista kotikylpylöistä kuvagalleriassa

Kylpyhuoneen valaistus

Kylpyhuoneemme valaistus on toteutettu neljällä kattoon upotetulla led-valaisimella sekä yhdellä seinäkoteilointia kiertävällä lednauhalla. Katossa olevat lasivalaisimet eivät häikäise, vaan valo ’suodattuu’ lasin läpi pehmeästi. Nämä ovat näyttäviä myös ilman valoa. Helmi-lasiympyrät ovat teholtaan 8 wattia ja himmennettävissä, joten valaistusta voi helposti säätää sopivaksi.

 

koti-spa valaistus
Kuva: Winled.fi

Sekä Led-nauha että Helmi lasiympyrät on hankittu Winlediltä. Myös led-nauhavalaistus on himmennettävissä ja sen epäsuora valo tuntuu todella miellyttävältä. Led-nauhaa on noin kuusi metriä ja sen teho on 9,6W. Valaisimien värilämpötilaksi valitsin 3000K, joka hieman lämpimänä sävynä tekee kylpyhuoneeseen rentouttavan tunnelman. Kylmemmät, yli 3000 kelvinin värilämpötilat tekee niin kylppäristä kuin kylpijöistäkin helposti kalsean näköisiä, eikä silmäkään pääsee lepäämään kirkkaassa valossa. Himmennettävyys ja monipuolisuus ovat näissäkin tiloissa valaistuksen a ja o.

Ideoita kylpyhuoneen valaistukseen löydät kuvagalleriasa

Koti-span kruunaa sauna

Sauna muistuttanee paljon edellistä saunaamme, mutta miksi muuttaa hyväksi havaittua! Vanhan talomme kätköistä löydetyt tiilet pääsivät täälläkin kauniisti esille. Niin puukiuas, valaistus kuin sävymaailmakin on suoraan vanhasta saunastamme. Vain muoto on muuttunut siten, että meille heikkohipiäisimmille on enemmän tilaa alalauteilla. Alin astinlaude on jopa niin pitkä, että allekirjoittanut mahtuu siinä pötköttelemään. Puilla lämmitettävä sauna lämpiää ihanasti ihan lattiatasoon asti.

koti-spa
”This is my church. This is where I heel my hurts”. Faithlessin laulunsanoja lainaten tämä on The Sauna! (…vaikka ite sanonkin) Kuva: Jonathan Melartin
Kylmävesihana saunassa helpottaa niin janoa kuin saunankiulun täyttöäkin! Kuva: Jonathan Melartin

Himmennettävä epäsuora valaistus lauteiden alla löytynee varmaan jo kaikista suunnitteluasiakkaittenikin saunoista. Toisin sanoen hyväksi havaittu. Lauteet ovat lämpöhaapaa, kuten myös Karavan kolmiurainen seinäpaneeli. Parhaat, kosteat löylyt takaa kuitenkin hyvin suunniteltu ilmanvaihto ja riittävät kuutiot. Kompaktin kokoiset Pitkäset mahtuvat myös tänne vallan mainiosti.

Bongaile ideoita saunaan kuvagalleriassa

Koti-span tunnelma jatkuu myös wc-tilaan

Jokaisen kotikylpylän välittömässä yhteydessä täytyy olla tietysti myös WC, jos ei ”perheen pään”, niin ainakin pikkulirutteloijoiden varuille. Pillimehu kylpiessä kun tuppaa pissittämään. Sama Vehoniemen Laatasta hankittu 15×15 laatta jatkuu myös täällä lattiassa. Seinille valikoitui sävyyn sopiva karhea ja kimmeltävä laatta, jota tavallisemmin käytetään terassilaatoituksessa. Noh, olihan se hankalampi laatoittaa, mutta Franssila Kylpyhuoneiden laatoituskerho suoriutui siitäkin mallikkaasti.

koti-spa
Tämä on kylpytilojen yhteydessä oleva wc, a.k.a. ”perheen pään” wc 🙂 Kuva: Jonathan Melartin

Vaikka lattia ja seinät ovat lähes mustat, saadaan valaistuksella ja kalustuksella tästäkin huussista raikas ja tunnelmallinen. Seinä-WC:n tausta on laatoitettu samalla valkoisella, rektifioidulla laatalla kuin osin kylpyhuonekin. Seinä-WC:n kotelon taakse on jätetty ura led-listoille, jotka valaisevat tummaa taustaseinää. Saman valokytkimen takana on myös kattovalaisin, joka mukavasti sisustaa tätä tilaa. Korkeakiiltovalkoinen allaskaapisto, samoin kuin peili ja valaisin, on ’toisen kotimaisen’ mallistoa. Tosi hyvä, vetoisa ja nätti! Näitä Ikean allaskalusteita löytyykin meiltä joka vessasta, joista seuraa lisää juttua perässä.

Kotikylpylä poreammeella
Olipa kerran rakennustyömaa…

Onneksi oma-aloitteinen laatoittajamme Mr. Franssila ja hovikuvaajamme J. Melartin ilmaantuivat männä päivänä ovemme taakse ottaamaan nämä kuvat alakerran kylpytiloistamme. Kiitos siitä, muuten odottelisimme edelleen tämän sisustussuunnittelijan ryhdistäytymistä.

Oi niitä raksa-aikoja… Raksamuistoja voi edelleen verestellä Raksalla-blogisarjassa, sillä välin kun J. Melartinin kanssa kuvaillaan talon muita tiloja.

TULOSSA: Kotikylpylän ja laatoitusmaailman Magic Miket eli Franssilat näyttää taitonsa mm. helmiäis- ja epoksisaumojen kanssa sekä pinnoittamalla portaat, keittiön välitilan, takan edustan sekä Memmun buduaarin Belle Artin hartsipinnoitteella.

Ens kertaan,
Memmu

 

2 kommenttia sivuun “Koti-spa poreammeella – luksusta vai turhake?

    1. Hei Anne,

      Saunan kylmävesihana on tilattu Netraudan kautta Grohelta.

      Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio