Pasi Jormalainen

Rivitalossa asustaja / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Elokuun alku 2016, löydettiin vihdoin avovaimoni kanssa uusi koti Ylöjärven Metsäkylästä. Perheeseen on tulossa vauva, laskettu aika jo kuukauden päästä. Rivitalo on täydellinen meille, tilava, erittäin kotoisa ja kaiken kruunaa kaunis valkoinen takka olohuoneessa. Kylpyhuone onkin sitten aivan eri tasoa, eikä niin hyvällä tavalla… Tässä jutussa kerron, miten onnistui meidän kylpyhuoneen uudistus edullisesti ja nopeasti kaakeleiden maalauksella ja pankkivirkailijan pienellä avustuksella!

Kurkkaa lisää ennen/jälkeen kuvia jutun lopusta
Tässä kylpyhuoneemme ennen ja jälkeen. Kurkkaa lisää ennen/jälkeen kuvia jutun lopusta!

Ensimmäisen asuntoesittelyn jälkeen jäi sellainen olo, että muuten talo oli täydellinen meille, kylpyhuone vain oli melkoisen ruma. Toisen käynnin jälkeen kylpyhuone näytti vieläkin rumemmalta, muurahaisia vilisi lattialla ja yleinen ilme oli… yök! Kellertävä sävy laatoissa ja katossa, alkuperäiset kaakelit hieman ruosteen sävyisellä lialla kuurattuna, reikäinen lavuaari – näistä oli meidän uuden kodin kylppäri sillä hetkellä tehty.

20160811_201952

Kaupat tehtiin elokuun puolessa välissä, ja muutto hoitui kivasti seuraavien päivien kuluessa. Väsyneenä muuton jäljiltä ajattelin ottaa ensimmäisen suihkun uudessa kodissa. Se oli kaikkea muuta kuin mukava kokemus.

Ruosteinen vanha sadesuihku roikkui seinästä puoliksi irti, suutin oli niin ällöttävässä kunnossa, että teki mieli käydä suihkussa sadetakki päällä. Vanha muovinen suihkuseinä oli haalistunut kalkista ja muurahaismyrkky tuoksui mukavasti nenään. Kylpyhuoneen perinpohjaiseen remonttiin meillä ei muuton yhteydessä ollut varaa, mutta jotain oli tehtävä.

Kylpyhuoneen pelastus löytyi sattuman kaupalla

Kun olin kirjoittamassa pankissa lopullisia velkakirjoja, tuli sattumalta pankkivirkailijan kanssa puheeksi kylppärin remontointi. Oltiin ilmeisesti luettu sama blogikirjoitus kaakelimaalista, joka antoi sen käsityksen, että kaakeleiden maalaaminen on helppoa, edullista ja kestävää. Pankkivirkailija jopa kertoi, että oli kokeillut kaakelimaaleja sillä tuloksella, että ”mielenterveys meinasi valua kaakelimaalin mukana viemäriin”. Maalaaminen oli ollut kaikkea muuta kun helppoa, maalikerroksia piti laittaa useita, jotta taustalla ollut sinertävä vanha kaakeli haalistui edes hitusen.

Rautakaupassa kerrottiin, ettei kaakelimaalit kestä kosteissa tiloissa puolta vuotta kauempaa. Tämän keskustelun jälkeen virkailija vinkkasi DecoPinta –nimisestä yrityksestä, joka tekee muun muassa pinnoiteremontteja.

Sopimukseen laattojen pinnoittamisesta päästiin päivässä

Otin yhteyttä DecoPinta Ky:n Ari Keinäseen. Arin kanssa sovittiin aika jolloin hän tulisi katsomaan kylpyhuoneen pintoja ja mittaamaan neliömäärät, jonka perusteella hän tekee tarjouksen. Samalla tehtiin myös kosteusmittaus kylpyhuoneeseen, joka on välttämätöntä ennen pinnoiteremonttia.

Tarjoukseen vaikuttaa neliömäärän lisäksi ainakin remontoitavan kohteen nykyinen kunto, saumojen kunto sekä tietenkin remontin kohde ja koko. Meidän pinnoiteremontti sisälsi kylpyhuoneen lattian, seinät sekä saunan lattian. Värivaihtoehtoina oli koko RAL-värikartta, josta valitsimme lattialle tumman harmaan sävyn ja seinät halusimme valkoisiksi.

laatan sävyt
Kuvassa lattialaatan tumma sävy vs. seinälaatan valkoinen.

Pinnoitetta voisi käyttää muissakin huoneissa. Lisää ennen/jälkeen kuvia erilaisista pinnoiteprojekteista löytyy DecoPinnan Facebook-sivulta.

Kaakeleiden maalaus pinnoitteella – Nopea, vaivaton, kolmen päivän rykäisy

Remontti aloitettiin sovittuna ajankohtana syyskuun puolella. Ensimmäisenä päivänä kylpyhuone purettiin kaikista kalusteista, suihkusta ja ovista. Seinälistat olin irroittanut edellisenä päivänä, joten ne eivät olleet enää tiellä.

Purun jälkeen kylpyhuoneeseen puhdistettiin vaadituilla kemikaaleilla ja erilaiset epätasaiset pinnat hiottiin tasaisiksi. Siivouksen jälkeen lattia, katto ja vesiputket suojattiin tarkasti. Myös eteisen lattia suojattiin paksulla pahvilla naarmujen estämiseksi.

Ensimmäisen päivän jälkeen kaikki pohjatyöt olivat valmiina, ja seuraavana päivänä alkoikin seinien pinnoitetyö. Kun tulin töistä kotiin noin klo 17 aikoihin, kurkkasin suojamuovien läpi kylpyhuoneeseen. Seinät kiilsivät valkoisina ja puhtaina.

Pinnoitteen täytyi antaa rauhassa kuivua, ja kuivuttuaan kiilto hävisi. Kylppäri näytti jo nyt kaikkine suojamuoveineenkin niin paljon paremmalta!

Kolmantena päivänä tein töitä kotoa käsin. Lueskelin sähköposteja ja hörpin kahvia noin puoli yhdeksän aikaan aamulla, kun maalarin ruisku alkoi laulaa. Vuorossa oli kylpyhuoneen ja saunan lattian pinnoitus. Aikaa tähän meni noin 2-3 tuntia sisältäen maalarin tauot.

Ennen puoltapäivää alkoi kuulua ja siivoilujen ääniä, kun maalari laittoi omia kamppeitaan kasaan ja huikkasi, että hommat ovat purkissa. Kylpyhuoneeseen ei viitsinyt maalikatkun takia vielä tässä vaiheessa mennä, mutta illalla kurkkasin suojamuovien läpi. Näky oli jotain sellaista, ettei pinnoiteremontista koituva lasku tuntunut enää ollenkaan pahalta.

Huomattavasti edullisempaa kuin kokonainen kylpyhuoneremontti

DecoPinta tekee aina neliöhintatarjouksen, johon vaikuttaa paljon se, missä kunnossa alkuperäinen kohde on. Meidän rivitalo-kaksion kylpyhuoneen saumat ja laatat olivat suhkot hyvässä kunnossa, joten tarjouksen hinta muodostui noin 4000 euroon. Meille tuo summa on toki paljon rahaa, mutta työvaiheita seuratessa hinta ei enää vaikuttanut lainkaan suurelta.

Kahden ihmisen työt, pesuhuoneen ja saunan täydellinen pesu, suurimpien kalusteiden irrottaminen, kylpyhuoneen suojaus, itse kaakeleiden pinnoitetyö ja loppusiivous + uudet silikonisaumat. Täydelliseen kylpyhuoneremonttiin nähden hinta oli melkein kolme kertaa halvempi. Lisäksi remontista saa kotitalousvähennyksen, joka on noin 40 % työosuuden hinnasta.

Uusi raikas ilme oli tullut kylpyhuoneeseemme

Ei voinut kuin ihmetellä. Kolmessa päivässä vanha, hieman jo kulahtanut kylpyhuoneemme oli saanut uuden, raikkaan ilmeen. Lattia oli kauniin tumma, ja tuntui jalan alla kivalta. Pinnoitteeseen tuli pieni karhea pinta lattialaattaan, jotta lattia ei olisi liukas.

Mukava kontrasti tummalle lattialle oli uutuutta hohtavat valkoiset seinät. Jäljellä oli enää viimeistelytyöt, jotka sovittiin seuraavalle päivälle. Lattian ja seinän alareunaan vedettiin musta silikonisauma, ja viimeisetkin muovit ja pahvit revittiin pois. Kylpyhuoneen kaakeleiden maalaus pinnoitteella oli valmis. Suihkuun sai mennä jo kahden vuorokauden kuluttua, ja lopullisen lujuutensa pinnoite saavutti kahdessa viikossa.

Kylpyhuoneen allaskalusteet remontin jälkeen.

Vähän vielä omaa pientä remontointia

Pinnoiteremontti oli valmis, kylpyhuone tosin ei. Katto oli vielä kellertävä, joten se maalattiin myös valkoiseksi. Tämän vaativan pintaremontin pystyin jopa ihan omatoimisesti suorittamaan. Putkimiehen kanssa asennettiin uusi lavuaari, allaskaappi ja hana.

Tämän jälkeen saunan ovi vaihtui myös uuteen, tummaan kokolasioveen, joka sopi kuin nenä päähän uudistuneeseen kylpyhuoneeseen. Myös vanha kalkkeutunut muovinen suihkuseinä joutui kaatopaikalle, ja tilalle vaihdettiin lasinen suihkuseinä. Kylpyhuone alkoi vihdoin hahmottua, kun sisälle kannettiin vielä pesukone ja muut kalusteet.

Kylpyhuone remontin jälkeen
Suihkutila remontin jälkeen.

1 viikko, uusi kylpyhuone

Viikko remontin aloittamisen jälkeen kaikki oli valmista, uusi kylpyhuone oli kokonaisuudessaan valmis. En edes halua kuvitella miten kauan niin sanottu kattava kylpyhuoneremontti olisi vienyt, aikaa ja rahaa.

Tämän remontin jälkeen oli hieman erilainen fiilis ottaa suihku illalla, kuin mitä se oli aiemmin ollut. Remontin jälkeen lämmitettiin myös ensimmäistä kertaa uuden kodin sauna. Löylyt olivat hyvät ja napakat, mutta nyt kun saunan lattia oli tumma, saunan vaaleanruskea paneeli-ilme alkoi hieman häiritä silmää. Seuraava projekti odotti siis jo kulman takana.

Ennen / jälkeen
Saunan oviseinä ennen / jälkeen.

 

Ennen / jälkeen
Suihkutila ennen / jälkeen.

 

Koko komeus remontin jälkeen.

Pasi

Lue myös:

2 x WC-remontti – Etuovi.com Ideat & vinkit

Maalaus – Ideat ja ohjeet kodin maalaukseen

19 kommenttia sivuun “Kaakeleiden maalaus: Laattojen pinnoitus pelasti kylpyhuoneen

 1. Sain kysymyksen koskien tämän kylppäriremonttimme kokonaiskustannuksia, ajattelin että jaan sen vielä täällä kaikille teille lukijoille tiedoksi 🙂 Tässä jutussa kerroin laattojen pinnoituksesta ja sen kustannuksista, sen vuoksi en eritellyt erikseen koko kylpyhuoneen uudistuksen hintaa.

  Jutussa rajasin tarkoituksella kustannukset koskemaan vain pinnoiteremonttia, joka voi jo monella riittää sellaisenaan ilman, että maalataan kattoa ja vaihdetaan kylpyhuonekalusteita.

 2. Hei
  Tehtiinkö teillä ihan mittarilla kosteusmittaus vai tuliko sellainen, missä puhkaistiin lattiaa/seinää? Oliko kylppäri sen verran uusi, että oli oletettavaa, että siellä oli vesieristeet?

  1. Moikka!

   Kosteusmittaus tehtiin pintakosteusmittarilla, joka on tietenkin suuntaa antava. Jos mittari olisi näyttänyt kosteutta, rakenteisiin olisi pitänyt tehdä tarkempi kosteusmittaus. Kylppärimme oli kuitenkin niin kuiva, ettei tarkempia mittauksia tarvinnut tehdä.

   Talomme on rakennettu 90-luvulla, jolloin käytettiin jo vesieristeitä kylpyhuoneissa 🙂

 3. Heippa !
  Paljonko seinien ja lattian yhteinen neliömäärä on eli mikä neliöhinta ?

  1. Moikka Keijo!

   Tarkkaa neliöhintaa en osaa sanoa, sillä tarjous muodostuu kohteen sen hetkisestä kunnosta. Meidän kylpyhuone oli suhkot hyvässä kunnossa laattojen ja saumojen osalta, joten niin sanottua pohjatyötä ei tarvinnut pahemmin tehdä. Jos meidän tarjouksesta suoraan laskee, niin neliöhinnaksi muodostuu vähän alle 100 euroa. Tosin tuohon neliöhintaan kuuluu sitten myös maalit ja tarvikkeet 🙂

  1. Moikka Susa! Kyllä, lattia ja seinät ovat edelleen yhtä hyvässä kunnossa kuin remontin jälkeenkin, ei moitittavaa 🙂

 4. Me tutkittiin tätä mahdollisuutta meidän kylppäriin. Ei mennyt kuin Strösössä.
  Olkaa tarkkana. Hinta ei todellakaan ole edullinen.

  1. Moikka Petteri!

   Osaatko sanoa, mistä korkea hinta johtui? Meille painotettiin ainakin sitä, että neliöhinta määräytyy aina sen mukaan, missä kunnossa kaakelit ja saumat ovat. Olisiko tämä saattanut nostaa sitten hinta-arviota?

 5. -90 luvulla ei ollut, eikä asennettu laatoituksen taakse vedeneristettä.
  Laattojen pinnoitus märkätilassa on taloyhtiön hyväksyttävä. Nyt vastuukysymys ongelma.
  Remontointitapa ei täytä ”hyvän rakentamistavan vaatimusta”.
  Esim. levyseinä, joka jää maalatun laattapinnan ja kossteussulun (joka ilm. on laatoituksen alla), väliin ja ei pääse kuivumaan. Nyt rakenne viimestään ”mätänee”.
  Jos taloyhtiö hyväksynyt moisen rakennustavan, sitten ei mitään hätää.

  1. Kyllä 1990-luvulla tehtiin vesierityksiä, mutta sertifiointi tuli pakolliseksi 1990-luvun lopulla.
   Ammatti-ihmiset käyttivät märkätiloissa vedeneritystä. Muistan tämän oikein hyvin, kun veljeni
   osti 1940-luvun talon ja pudotti saunan/pesuhuoneenlattiaa 30cm. Hän laittoi uuden laatoituksen alle vedeneritykset ja katsoi talon salaojituksen, ettei sadevesi vietä saunan rakenteisiin.
   Itse opiskelin talorakennusta ja laatoitusta 2003-2004, sertifikaatti oli silloin ihan peruskauraa.

   Toki ei 1990-luvun kosteus-/vedeneritykset olleet sitä mitä nyt kun homma on pakollinen, mutta ei se myöskään ollut mitään utopiaa. Eikä 2010-luvun rakentaminen ole mitenkään mennyt aina putkeen. Helsingissä on sählätty oikein kunnolla julkisten tilojen kanssa.
   Moni 1970-luvun kerrostalokin on säästynyt homeongelmilta, vaikka kylppäreissä oli pääosin muovitapetit ja osalaatoitus. Riippuu siitä kuka on rakentanut ja miten.

  2. Moikka Vesa!

   Meidän kylppärissä tosiaan löytyy vesieriste laattojen alta, ja ennen pinnoiteremonttia tehtiin kosteusmittaus. Ilman kosteusmittausta ja taloyhtiön lupaa remonttia ei olisi suoritettu.

 6. Vesieristyssertifigaatti tuli pakolliseksi 2000 luvulla remonttien tekijöille. Ostimme rivariasunnon tuolloin ja oli kosteusmittausten mukaan kuiva. Päätimme remontoida pesuhuoneen ja purimme pintoja, jolloin kävi ilmi, että suihkun takainen seinä oli täysin laho. Ollut paha kosteusvaurio, mutta kuivunut. Syykin selvisi.
  Taloyhtiö teki remontin vesieristyksineen, koska oli alkuperäisen kunnon ensimmäinen remontti. Se kuuluu mennä näin.

  1. Moikka! Kyllä, kyseessähän ei sinänsä ole maali vaan pinnoite. Ei ole moitittavaa, lattia ja seinät ovat sen näköiset kun remontin jälkeenkin 🙂

 7. Hei voitko ottaa lisää kuvia, kun remontista on kulunut reilu 2-vuotta. Yleiskuvia ja lähikuvia mm. nurkat suihkun alue.

 8. Hei! Asutteko edelleen samassa talossa, mietin että miten tuo kylppärin maalaus on pysynyt, enimmäkseen lattiat kiinnostaa? Onko edelleen hyvässä kunnossa vai menikö maali nopeasti?

 9. Vaikea arvioida, kun ei tiedä neliöitä. Silti 4000e pelkästä maalauksesta/pinnoituksesta kuulostaa todella kalliilta.
  Meillä laitettiin vuonna 2015, kuvien perusteella melko samankokoinen kylpyhuone ja saunatila täysin uusiksi. Laatat,vesieristeet, saunan panelointi ja lauteet. Myös kaikki vesikalusteet uusittiin.

  Tähän kului rahaa n. 10 000e. Onhan se yli tuplasti, mutta kaikki on uutta ja nykystandardien mukaisesti tehty. Siihen peilaten tuo 4000 pelkästä pinnoitteesta, jonka pysymisestä ei ole mitään takeita ja alla vielä pahimmassa tapauksessa 20-25v vanhat vesieristeet (jotka ovat käyttöikänsä ehtoon puolella), ei ole houkutteleva ratkaisu ainakaan pitkällä tähtäimellä.

  En tarkoita pahalla, hienoltahan tuo kuvissa näyttää, sitä ei voi kiistää. Silti kylpyhuoneen ehostamista ja remontointia harkitsevia suosittelisin ennemmin säästämään ja tekemään kokonaisvaltaisen remontin. Varsinkin jos asunnossa meinaa asua vuosia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio