Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Yhteistyössä:

Olen taas lempiaiheeni ääressä, kun saan kirjoittaa laatoista ja laatoitussuunnittelusta. Hyvällä laatoituksella voi helposti luoda upeita tunnelmia sekä mielenkiintoisia pintoja, mutta aina laattojen valinta ei ole yksinkertaista. Niinpä kävinkin haastattelemassa asiantuntijaa, joka kertoo meille vinkit laattojen valintaan sekä keinot välttää trendikuopat.

Lue tekstin lopusta myös millaiset laatat ovat tällä hetkellä IN!

Vinkit laattojen valintaan
Saarekkeen etuosan laatoitus on fiksu keino korostaa sisustuksen tyyliä. Pukkilan Pittura-sarjan Cielo-sävy on ihanan siniharmaa. Kuva: Pukkila

Koko laattojen valinnassa – kun isokaan ei ole tarpeeksi iso

Laattojen koko isonee isonemistaan. Laattakoko 60 x 60 cm on jo tavallinen mitta lattialaatassa, eikä seiniinkään haeta enää 30 x 60 -kokoista laattaa pienempää. Voiko noin ison laatan sijoittaa mihin vain?

Tampereen Pukkilan Minna Katavisto muistuttaa, että pohjatyöt on oltava huolella tehdyt, sillä iso laatta ei anna epätasaisuuksia anteeksi.

Isompi koko vaatii täydelliset pohjat, ja pienempää tilaa laatoittaessa myös laattajako kannattaa suunnitella huolellisesti.

Vinkit laattojen valintaan
Pukkilan EC1 Levitas T5,6 -sarjasta löytyy sopivasti karhennettu laatta vaikkapa uima-altaan ympärille. Kuvan Barbican Nero -laatan koko on 1000 x 1000 mm. Kuva: Pukkila

Isojen laattojen käyttö on myös kylpyhuoneessa mahdollista, silloin kun kaadot antavat myöten ja käytetään seinän viereen asennettavia lattiakaivoja. Lattiaan on kuitenkin hyvä valita pinnasta karhennettu laatta.

Iso ja kiiltävä laatta ei ole oikea valinta kosteiden tilojen lattiapintoihin, sillä se voi olla liukas kastuessaan.

Vinkit laattojen valintaan
Kuvassa on käytetty Pukkilan Vintage-sarjan laattaa, jolla on luotu upea kolmiulotteinen pinta. Kuva: Pukkila

Saako olla rohkea vai pitääkö olla valinnoissaan varoivainen?

Mun mielestä ehdottomasti kyllä – saa olla rohkea!

Minna kannustaa olemaan rohkea laattavalinoissa, silloin kun laatoitusta suunnittellaan itselle. Mikäli asunto on tarkoitus myydä lähitulevaisuudessa, kannattaa yleisilme pitää neutraalina, mutta lisätä kuitenkin joukkoon pientä trendiä.

Kun valinnat tekee omaa tyyliään noudattaen, on lopputulos varmasti pitkäikäinen myös omaan silmään.

Vinkit laattojen valintaan
Pukkilan vintage-sarjasta löytyy useita eri sävyjä. Tämä laatta on täydellinen valinta kalanruotoladonnalle. Kuva: Pukkila

Älä unohda laattasaumojen tärkeyttä!

Laattasaumojen paksuus ja sävy vaikuttavat olennaisesti lopputulokseen. Mittatarkat laatat on mahdollista saumata hyvin ohuella saumalla. Jopa 1 mm voi olla riittävä, jos vain pohjat ovat täydellisen tasaiset. Yleensä laattasauma on 3-4 mm leveä.

Laattasauman sävy kannattaa valita hyvin lähelle laatan sävyä, ja parhaiten valinnassa onnistuu kun sen tekee samalla kun valitsee laatatkin. Pukkilasta saa myös saumalaastit ja muut laatoitustuotteet kätevästi yhdellä kertaa.

Saumalaastia voi käyttää myös tehosteena, kun halutaan korostaa ladontatapaa.

Tarkempia ohjeita saumaukseen löydät Pukkilan kotisivuilta!

Vinkit laattojen valintaan
Kuva: Pukkila

Tehostamisen keinot laatoituksessa

Laatoitettavan tilan ilmettä voi korostaa saumalaastin lisäksi myös erilaisilla ladontatavoilla. Haluttu tyyli voidaan saavuttaa suoralla ladonnalla tai ”juoksuttamalla” saumalinjoja, jolloin saadaan ns. tiililadonta. Myös kalanruotoladonta on yksi tämän päivän trendeistä.

Hyvänä tehosteena toimii myös eri värien, muotojen ja kuvioiden käyttö. Tehostelaattaa kannattaa käyttää esim. shampoopullosyvennyksissä tai kokonaisissa seinäpinnoissa. Allekirjoitan myös täysin Minnan kommentin tehosteraidoista:

Suihkujen taakse laatoitetut pystytehosteraidat ovat OUT, ja tehostettavan pinnan selkeys on IN.

Vinkit laattojen valintaan
Ns. litistetty hexagon on yksi tämän hetken kuumista laatoista. Pukkilan Factory-sarjasta löytyy useita maanläheisiä sävyjä. Kuva: Pukkila

Trendikkäät vinkit laattojen valintaan

Trendejä tärkeämpää on siis valita laatoitus oman tyylin ja mieltymyksen mukaan. Trendit kuitenkin vaikuttavat tarjontaan ja ohjaavat meitä hieman valinnoissamme. Mitkä ovat siis trendikkäitä valintoja tänä päivänä?

Marmori-, betoni, ja puukuviointi ovat kysyttyjä laattoja. Sävymaailma on harmaata ja maanläheistä. Laattojen koko kasvaa koko ajan, ja jopa 120 x 60 -kokoisia laattoja myydään jo.

Yksi trendilaatta, joka Pukkilasta on löytynyt iät ja ajat, on 6-kulmainen hexagon-laatta. Pukkilan perinnesarjasta löytyy hexagon-laattaa useissa eri sävyissä. Pinta on näissä erityisen ihanan samettinen – Pakko rakastaa!

Kaikki Pukkilan tuotteet kuvineen löydät täältä!

Vinkit laattojen valintaan

Iso KIITOS Tampereen Pukkilan Minnalle haastattelusta!

Lue juttu myös parin vuoden takaisesta projektistani, jossa Pispalan kaunis puutaloyksiö sai Pukkilan laattaa pintaansa!

/Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio