Yhteistyössä:

Asuntokauppa on taloudellisesti monelle elämän suurin kauppa. Siksi onkin tärkeää varmistaa, että asunnonvälittäjä osaa ammattinsa hyvin. Tässä jutussa, Kiinteistöalan koulutuskeskuksen edustajana, avaan hieman kiinteistönvälitysalan nimikeviidakkoa, miten nimikkeitä käytetään ja mitä kiinteistönvälittäjän erilaiset nimikkeet (LKV, YKV, LVV…) tarkoittavat.

Suomessa on n. 1500 välitysliikettä ja niissä työskentelee noin 4000 kiinteistönvälittäjää ja myyntineuvottelijaa. Välittäjien määrä vaihtelee markkinasuhdanteen mukaan. Kilpailu on kovaa.

Jokainen suomalainen vaihtaa asuntoa 4-6 kertaa elämänsä aikana, ja noin 70–80 %:ssa kaupoista välittäjänä on kiinteistönvälitysliike ja välitysliikkeen työntekijä. Ammattitaitoinen välittäjä toimii luotettavasti ja hienotunteisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Hän tuntee asuntokauppaan liittyvät juridiset vastuukysymykset ja varmistaa turvallisen asuntokaupan synnyn.

kiinteistönvälittäjää valitsemassa

 

Kuka vain voi hakeutua alalle, mutta laki määrää LKV-pätevyydestä

Alalle tulijoille ei ole pätevyysvaatimuksia niinpä alalla toimii joukko erilaisella työkokemuksella ja koulutuksella varustettuja ihmisiä. Noin 12 % välittäjistä on korkeakoulutettuja. Välitystyötä tekevistä 75 % on yli 45-vuotiaita. Naisia on hieman enemmän kuin miehiä.

Nykyinen laki kiinteistönvälitys- ja vuokrahuoneiston välitysliikkeistä edellyttää, että välitysliikkeellä ja sen eri toimipisteissä tulee välitystehtäviä suorittavasta henkilöstöstä 50 %:lla olla LKV-pätevyys 1.1.2016 alkaen. Tällä hetkellä tilanne on se, että LKV-tutkinnon suorittaneita kiinteistönvälittäjiä on riittävästi, mutta näiden jakautuminen välitysliikkeiden välillä on epätasaista. Aluehallintovirasto AVI valvoo tilannetta paikkakuntakohtaisesti.

kiinteistönvälittäjä

Pätevyyden saa henkilö, joka läpäisee kirjallisen LKV-kokeen. Pätevyyden saaminen ei edellytä opintosuorituksia ja opintopisteitä, kuten LKV-tutkintoon johtavissa koulutusohjelmissa on tapana. Kokeessa tulee ratkoa asuntokauppaan ja sopimusten tekemiseen liittyviä juridisia kysymyksiä laaja-alaisesti. Kokeen läpäisi 36 % (21.11.2015), pisteraja oli 27/60. Koetta pidetään vaikeana ja se suoritetaan yleensä vasta, kun työkokemusta on kertynyt pari vuotta.

Vain Laillistettu kiinteistönvälittäjä -kokeen suorittanut voi käyttää nimikkeitä kiinteistönvälittäjä, vuokrahuoneiston välittäjä tai asunnonvälittäjä. Kerran pätevyyden saatuaan henkilön ei tarvitse sitä uusia. Ammattipätevyys edellyttää, että henkilö tuntee toiminnan harjoittamisen kannalta tarpeellisen lainsäädännön ja hyvän välitystavan sekä hallitsee välitystoimeksiannon hoitamisen edellyttämät käytännön toimet.

kiinteistönvälittäjät sekä asunnon myyjä ja ostaja

Hyvä välitystapa on joustava normi ja sisältää varsin yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten välittäjän tulee työtään tehdä. Myös alan eettiset ohjeet korostavat sitä, että ammattitaidon säilyttämiseksi kiinteistönvälittäjän on seurattava aktiivisesti välitystoiminnan kannalta tarpeellista lainsäädäntöä, oikeuskäytäntöä ja alan kehitystä. Ammattitaidon jatkuva ylläpito ja kehittäminen edellyttävät säännöllistä osallistumista alan koulutuksiin.

Kiinteistönvälittäjän nimikkeet ja niiden selostukset

Alla on lista käytetyistä nimikkeistä ja niiden merkityksestä:

  • YKV, ylempi kiinteistönvälittäjän koulutus ja tutkinto, v. 1988 alkaen (Kiinko). Jatkokoulutus kiinteistönvälittäjille, kesto yli vuoden. Edellyttää, että henkilö on suorittanut LKV-kokeen ja omaa vähintään neljän vuoden kokemuksen alasta. Lisätietoja YKV-tutkinnosta >
  • KJK (Diplomivälittäjä). Kiinteistönvälittäjän jatkokoulutus (YKV-koulutuksen edeltäjä, ei järjestetä enää).
  • LKV, laillistettu kiinteistönvälittäjä. Pätevyys, joka saadaan läpäisemällä LKV-koe. Lisätietoja kokeesta >
  • LVV, laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä, asunnonvälittäjä. Pätevyys, joka saadaan läpäisemällä LKV-koe tai LVV-koe. Lisätietoja LVV-kokeesta >
  • KiAT, kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto on näyttötutkinto. Tällä koulutuksella on useita koulutuksen järjestäjiä. Osaaminen näytetään ja arvioidaan aitoja työtehtäviä tekemällä työpaikalla. Tutkinto ei oikeuta kiinteistönvälittäjä-nimikkeen käyttöön. Lisätietoja kiinteistönvälitysalan ammattitutkinnosta >
  • KED®, kiinteistöedustajan koulutus ja tutkinto (Kiinko). Tutkinto antaa hyvät perustiedot ja valmiudet toimia alalla. Valmentaa myös LKV-koetta varten. Lisätietoja kiinteistöedustajan koulutuksesta ja tutkinnosta >
  • VuT, vuokravälittäjän tutkinto (Kiinko). Antaa hyvät perustiedot ja valmiuden toimia vuokravälitysliikkeessä. Valmentaa LVV-koetta varten. Lisätietoja vuokravälittäjän tutkinnosta >
  • Myyntineuvottelija / Asuntomyyjä, henkilöllä ei vielä ole suoritettuna alan tutkintoja. Hän voi olla aloitteleva tai toisaalta kokenut myyjä, mutta alan tutkintoja hänellä ei ole.
  • AKA Auktorisoitu kiinteistönarvioija. AKA-kokeella ja KHK-kiinteistönarvioijakokeella mitataan kiinteistönarvioijan ammattitaito. Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunta järjestää kokeet kerran vuodessa. Lisätietoja AKA-kokeesta >
  • KHK Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistönarvioitsija. Erittäin hyvä lisä ja ammattitaitoa osoittava nimike. Lisätietoja: AKA-kokeesta >

Esimerkkejä kiinteistönvälitysyritysten henkilöstön nimikkeistä ja lyhennyksistä:

Tässä listaan muutamia hyviä esimerkkejä kiinteistönvälitysyritysten henkilöstön nimikkeistä ja lyhennyksistä:

  • myyntineuvottelija
  • myyntineuvottelija, osakas
  • asuntomyyjä, KED
  • myyntineuvottelija, KED, Kiat
  • myyntineuvottelija, Kiat
  • kiinteistönvälittäjä, LKV, LVV, AKA
  • kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT
  • myyntipäällikkö, LKV, AKA
  • yrittäjä LKV, YKV
  • julkinen kaupanvahvistaja, LKV

Lisäksi nimikkeiden yhteydessä esiintyy usein myös muita tutkintonimikkeitä, kuten ins., KTM, DI jne.

Esimerkkejä markkinointinimikkeistä

Alla esimerkkejä markkinointinimikkeistä, jotka eivät sellaisenaan kerro alan koulutustaustasta mitään:

  • kodinvaihtaja (markkinointinimike, ei kerro koulutustaustasta mitään)
  • huippumyyjä
  • myyntipäällikkö
  • yrittäjä
  • osakas
  • auktorisoitu pientalomyyjä (pientalomyyjille suunnattu myynnin ammattitutkinto = hyvä lisä, jos on myös muuta koulutusta)

Kun valitset kiinteistönvälittäjää asuntosi myyntiin, kiinnitä siis huomiota kiinteistönvälittäjän ammattitaitoon ja kysy lisää välittäjän koulutustaustasta!

Esa Heikkinen

Kirjoittaja toimii Kiinkossa (Kiinteistöalan koulutuskeskus Oy) kiinteistönvälitystiimissä koulutuspäällikkönä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio