Yhteistyössä:

Nykytrendien valossa vuokra-asuminen näyttäytyy helpompana, turvallisempana ja myös monipuolisempana kuin koskaan aiemmin. Megatrendit muovaavat yhteiskuntaa ja arkeamme. Erilaiset megatrendit, kuten kaupungistuminen, ovat muuttaneet myös asumista. Omistusasumisen rinnalle on nousemassa vahvasti erilaisia palveluita tarjoava vuokra-asuminen. Tilastokeskuksen mukaan neljännes suomalaisista asuu vuokralla. Helsingissä vuokralla asuu jo lähes puolet asukkaista.

vuokra-asunto, megatrendit vuokra-asumisessa

Vuokralla asuja muuttaa joustavasti työn perässä

Maan sisäinen muuttoliike kohdistuu erityisesti suuriin kaupunkeihin. Työurat ovat pirstoutuneet ja työelämä on murroksessa. Työn perässä muuttaminen on jouhevampaa vuokralla asuessa. Pitkäaikaista sitoutumista ei vaadita. Lyhyellä aikasyklillä on mahdollista siirtyä kaupungista toiseen. Tässäkin tilanteessa vuokranantaja mielellään auttaa uuden asunnon löytämisessä.

Pienet asumiskulut, mahdollisuus panostaa muuhun

Elämän arvojen muutos näkyy erityisesti nuoressa ikäpolvessa. Vuokralla asumisen pienet asumiskulut ja pienen pääoman tarve antavat mahdollisuuden panostaa elämänlaatuun ja elämyksellisyyteen. On mahdollisuus olla vuorotteluvapaalla ja reissata maailman ympäri tai löytää uusia polkuja ilman huolta asuntolainan vaikutuksesta omaan talouteen. Halutaan, että asumismenojen jälkeen jää vielä rahaa muuhun elämiseen.

Lue 20-vuotiaan Viljamin tarina asumisesta ensimmäisessa omassa kodissa

Vuokra-asuja pääsee houkutteleville alueille

Omistusasuntojen hinnat ovat olleet viime vuosina nousussa ja asuntovelallisuus on kasvanut. Samalla työelämä on muuttunut pätkäluonteisemmaksi ja epävarmemmaksi. Vuokra-asuminen ei vaadi suuria pääomia ja asumisen kulut ovat ennustettavia. Vuokralla asuminen antaa mahdollisuuden asua asuinalueella, jossa omistusasuntojen hankinta ei olisi taloudellisesti mahdollista.

Vuokranantaja voi tarjota muitakin etuja

Vakuudettomuus on osa kohtuuhintaista vuokra-asumista. Yleishyödyllinen vuokranantaja ei kerää toiminnallaan voittoa, vuokrankorotuksia ei ole tai ne ovat maltillisia. Vuokraa voidaan jopa alentaa asumisen aikana. Korjauskuluista tai asuntolainan koron muutoksista ei tarvitse yöunia menettää. Kodinkoneiden rikkoutuessa korjauskuluista vastaa vuokranantaja.

Vuokranantajan rooli perinteisestä asunnon tarjoajasta on muuttumassa. Vuokranantajat tarjoavat asukkailleen erilaisia etuja. Vuokra-asumisen bonusta voivat olla veloituksetta tarjottava netti, vesi ja jopa mahdollisuus tienata lisätuloa. Vuokranantaja voi toimia sosiaalisen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistäjänä tarjoamalla nuorelle mahdollisuuden ensimmäiseen kesätyöhön. Tai erilaisten tapahtumien myötä se luo mahdollisuuden tutustua erilaisiin ihmisiin, joihin ei muutoin ehkä törmäisi.

Megatrendien vaikutuksesta huolimatta tilastollisesti kevät on asunnon hakijalle parasta aikaa. Vuokra-asuntotarjonta on suurempaa keväällä ja asunnon hakijoiden määrän kasvu on huipussaan vasta kesällä. Ainahan voi käydä tutustumassa tarjontaan ja leikitellä ajatuksella vaihtaa asuminen huolettomampaan vaihtoehtoon – vuokralla asumiseen ja uuteen kumppanuuteen M2-Kotien kanssa.

-Eeva Tammisalo, M2 -Kodit

Lue, miten voit hakea vuokra-asuntoa M2-Kodeilta

Katso M2-Kodit Helsingissä

Katso M2-Kodit Tampereella

Katso M2-Kodit Turussa

Katso minkälaisia vuokra-asuntoja on vapaana haluamallasi alueella

 

4 kommenttia sivuun “Megatrendit: vuokra-asuminen kannattaa nyt ja tulevaisuudessa

  1. Todella höpö höpö juttu.Kuinka kannattbavaa,kannattavaa suhteessa mihin,omistamiseen?Numeroita pliis.

  2. Rahaa jää muuhunkin elämiseen? Se sama raha mitä maksaisit itsellesi, sanotaan vaikka 400-500€ vastikkeen päälle menee nyt vuokran antajalle. Jäljelle jäävä summa on sama mutta tuo mainittu summa häviää, kun omistaessa se jää itselle.

  3. Vuokranantaja maksaa yhtiövastikkeen ja verottaja ottaa 30%vuokratuloista. Omassa asuminen on kyllä o.k. Vuokraa maksamalla lyhennät omaa lainaa ja asut omassa kodissa.Ei kun ostamaan!!! Pankki antaa lainaa jos olet asiasi hoitanut. Eikä ensiasunto tarvitse mikään puolen miljoonan luksus olla. Sen voi myöhemmin myydä. 2vuotta asunnossa asuneena omistajana voit sen myydä ja vaihtaa parempaan jolloin verottaja ei puutu voittoon.

  4. On kyllä todellakin oikea iltalehtitason juttu. Ei kerrota omistusasumisen hyvistä puolista ja miten asuntoa lyhentäessä maksetaan asunto lopulta itselle – ja justiinsa jos ei osta mitään deluxe-kämppää, niin itsellä ainakin menee kuussa huomattavasti vähemmän rahaa vastike+lainanlyhennys. Lainanlyhennystä en edes laske menona, vaan vähän kuin siirtona säästötilille. Loput luonnollisesti mitä jää ”elämisen” jälkeen, sijoitetaan. Kyllä jälkeenpäin keljuttaa miten paljon opiskellessa (melkein 50 000 euroa) tuli maksettua vuokraa kankkulan kaivoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio