Susan Ahonen

Sisustusmyyjä ja maatilan sisustaja, joka arvostaa käsityötaitoja ja aitoja materiaaleja.

Matto jakaa kodinsisustajien mielipiteitä. Joillekin matto on pakollinen paha, joka haittaa siivoamista, on iso ja hankala käsitellä, pölyää, kerää itseensä kissan- ja koirankarvoja, on väärän sävyinen sekä lisäksi riitelee kaiken muun sisustuksen kanssa. Näihin asioihin törmään usein työssäni sisustusmyyjänä.

Matto- ja sisustusmessuja kierrellessäni olen huomannut, että matto saisi suomalaisissa kodeissa olla arvostetumpi sisustuselementti. Itse en osaa kuvitella koteja ilman mattoja, joten tässä tulee vinkkejä siihen, miten kodin mattojen valinnassa onnistuu parhaiten. Poimin muutamia hyviä esimerkkejä Etuovi.comissa myynnissä olevista asunnoista sekä Ideat&Vinkit kuvagalleriasta.

Olohuoneen matto yhdistää kalustuksen kokonaisuudeksi. Kuva: Etuovi.com/Yksityinen myyjä, Omakotitalo 6h+k+khh+saunaos., 169,0 m², Tampere

Huomioi maton koko

Mattoa hankittaessa on tärkeää määritellä matolle oikea koko. Aina ei kannata luottaa vanhan maton mittoihin. Jos ruokailuryhmän alla on matto, jonka päälle pöytä ja tuolit mahtuvat, mutta tuoleja käytettäessä ne ”putoavat” matolta, seuraavaa mattoa hankittaessa on hyvä vaihtaa isompaan kokoon.

Kuvitellun tilanpuutteen vuoksi ei kannata valita liian pientä mattoa. Tuolien käyttöön pöydän ympärillä tarvitaan aina vapaata lattiapinta-alaa, jonka voi samalla mitoittaa myös maton paikaksi. Katso lisää kuvia ruokailutiloista Ideat&Vinkit kuvagalleriasta.

Ruokailuryhmän alle kannattaa valita tarpeeksi iso matto. Kuva: Etuovi.com Ideat & vinkit / Vaasan Kiinteistömeklarit Oy LKV

Olohuoneen sohvaryhmän yhteydessä pelkästään sohvapöydän alle mitoitettu matto voi näyttää yllättävän pieneltä ja sohvakokonaisuus irtonaiselta. Perinteisen ratkaisun sijaan kannattaa hankkia tarpeeksi iso matto, joka kokoaa kalusteet selvästi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Tässäkään tilanteessa ei kannata pelätä, että matto olisi liian iso: jos kalusteet ovat jo olemassa omilla paikoillaan, niiden alle saa sopimaan myös maton.

Mattoa ei kannata peittää ja täyttää kalusteilla kokonaan, vaan kalustekokonaisuuden tulee sopia matolle väljästi ja ”tyhjääkin” mattoa saa jäädä näkyville. Matto-ostoksilla ajatus ”laitan kalusteet maton päälle, en osta mattoa kalusteiden alle”, helpottaa maton yhdistämistä kodin kalustukseen. Voit käydä hakemassa ideoita mattohankintoihin Ideat&Vinkit kuvagalleriasta.

Yhdellä isolla tai useammalla samanlaisella pienellä matolla, jotka voi liittää toisiinsa, saa yhdistettyä ison olohuoneen kalusteet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Kuva: Etuovi.com Ideat & vinkit / Bo LKV
Iso matto löytää sopivan paikan myös makuuhuoneessa. Pienet matot sängyn vieressä voi korvata trendikkäästi yhdellä isolla matolla. Kuva: Etuovi.com Ideat & vinkit / Asuntomessut 2015, Plania-talo

Eteisen matto vaikka mittojen mukaan

Arkinen ja tärkeä kodin tila, johon usein valitaan vanhasta tottumuksesta liian pieni matto, on käytävä tai eteinen. Käytävämattojen yleinen standardileveys on 80 cm, mutta hyvän valikoiman mattoliikkeissä ja muissa mattoja myyvissä myymälöissä on nykyään saatavilla myös muita leveyksiä sekä mittojen mukaan tilattavia mattovaihtoehtoja.

Käytävämaton pituuden kasvaessa kapean maton mittasuhteet vääristyvät ja ilmiö korostuu, jos tilaa kuitenkin on leveämmällekin matolle. Matto kannattaakin teettää mittojen mukaan, jos standardivalikoimasta ei löydy sopivaa kokoa. Katso lisää kuvia eteisistä Ideat&Vinkit kuvagalleriasta.

Eteisen matto on ehkä teetetty oviaukon mittojen mukaan, jolloin matto on juuri oikean kokoinen ja mallinen. Kantattavista matoista saa usein tilattua myös erikoismittaisia mattoja. Kuva: Etuovi.com Ideat & vinkit / SP-Koti Oulu

Panosta maton materiaaliin ja laatuun

Mattovalinnoissa kannattaa panostaa materiaalin laatuun, ettei turhaan tarvitse hermostua heikkolaatuisen villamaton pölyämiseen tai helposti sähköistyvän ja nukkaa keräävään keinokuitumatton imuroimiseen.

Luonnonmateriaaleista villa, puuvilla ja sisal ovat oivaa mattomateriaalia. Keinokuiduista kehitetään koko ajan lisää laadukkaita sileisiin ja pörröisiin mattoihin sopivia lankoja. Oma suosikkini mattomateriaaleista on villa, joka on yllättävänkin helppohoitoista: imurointi, tuuletus raikkaassa ulkoilmassa ja paikallinen tahranpoisto riittävät villamaton perushoidoksi.

Tehokkaiden imureiden ansiosta kotona ei nykyään ole tarvetta mattopiiskalle. Luksus-siivouspäivä on pakkaspäivä hyvälumisena talvena, jolloin villamatolle voi tehdä perinteisen lumipesun. Usein villamatto mielletään materiaalinsa vuoksi talvimatoksi, mutta ajatonta villamattoa voi pitää lattiassa ympäri vuoden.

Villamatto on tyylikäs valinta myös mahdollisimman luonnollisena, esim. paksuna punosmattona villan alkuperäisissä väreissä valkoisena, harmaana, mustana tai ruskeana.

Ajaton matto sopii sisustukseen ympäri vuoden. Suosittu sisustusväri on harmaa, jota on helppo somistaa sesonkien mukaan vaihtuvilla tehosteväreillä. Kuva: Etuovi.com Ideat & vinkit / Aurea LKV

Laadukkaan villamaton tunnistaa mm. kansainvälisestä Woolmark-merkistä, joka tarkoittaa puhdasta uutta villaa (Pure New Woll). Nykyään matoissa käytetään myös ekologista kierrätysvillaa. Kierrätysvillaan lisätään usein uutta villaa, jotta laatu säilyy hyvänä. Pelkästään kierrätysvillasta valmistettu matto ei ole huippulaatua, mutta joihinkin mattoihin ja käyttökohteisiin sopii myös krouvimman villamaton tyyli ja tuntu.

Voit käydä hakemassa ideoita mattohankintoihin Ideat&Vinkit kuvagalleriasta.

Villamatto moneen makuun ja sisustustyyliin

Villamatoissa on paljon vaihtoehtoja erilaisiin sisustustyyleihin. Perinteisiä aitoja itämaisia käsinsolmittuja mattoja ja erityylisiä käsinkudottuja villamattoja voi rohkeasti yhdistää myös moderniin ja nuorekkaaseen sisustukseen.

Villamatoissa voimakkaatkin värit ovat pehmeitä ja luonnollisia, joten ne sopivat hyvin skandinaaviseen sisustustyyliin. Laadukas ja klassinen villamatto on hankinta, joka kestää jopa vuosikymmeniä. Villamatosta sanotaan, että se paranee käytössä, joten arvokastakaan mattoa ei kannata turhaan ”säästellä”.

Näyttävä käsinsolmittu villamatto sopii myös modernin ja vaalean olohuoneen sisustukseen. Kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma Asuntovarma Oy. Kerrostalo 3-4 h, k, 2p, 94,5 m², Helsinki, Lauttasaari

Sopivan maton hankintaan kannattaa käyttää aikaa, vaivaa ja rahaa. Monet mattoliikkeet antavat mahdollisuuuden sovittaa mattoa kotona ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä, joten tätä palvelua kannattaa hyödyntää. Jos mattoja ei halua vaihdella vuodenaikojen ja sesonkien mukaan, yhdelläkin tilaan sopivalla matolla pärjää mainiosti.

Kevään lähestyminen on loistava ajankohta lähteä kiertelemään mattoja myyviä liikkeitä ja hankkia kotiin uusi matto. Jos sopiva matto on jo kotona, sisustusta voi aina täydentää mattoon ja koko sisustukseen sopivilla tyynyillä, verhoilla, kasveilla, kukilla, astioilla… Aina on hyvä syy sisustaa kotia!

Susan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio