Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Oletko miettinyt mökin ostamista? Tai vanhan kesämökin myymistä? Käyttäjien Etuovi.comissa tekemien loma-asuntojen hakujen ja vahtien avulla selvitimme mökin hankkimisesta kiinnostuneiden toiveita mökkimarkkinoilla 2018. Millaista mökkiä haetaan, mitä ominaisuuksia mökiltä halutaan? Yksi yleinen unelma on oma mökki saaressa!

Katsoimme, mitä avainsanoja mökin hakijat ovat käyttäneet tänä keväänä Etuovi.comin mökkien hauissa. Avainsanahaun avulla voi siis etsiä mökkiä jollain erityisellä sanalla, joka on mainittu myynti-ilmoituksen tekstissä.

mökki saaressa ja muut kriteerit loma-asuntojen hauissa
Etuovi.comissa loma-asuntojen hakuun voi liittää avainsanan eli kirjoittaa hakuun mökiltä toivomansa tarkemman ominaisuuden. Mitä isommalla sana on yllä kuvassa, sitä suositumpi se on ollut hauissa.  Mikä on sinun mielestäsi mökin tärkein ominaisuus?

Jos olet myymässä mökkiä, muista mainita mökin ominaisuuksista myynti-ilmoituksen tekstissä! Kun kuvailet myytävää kohdetta monipuolisesti, mökkiä etsivä voi löytää juuri toiveidensa mukaisen kohteen avainsanojen avulla.

Mökki sähköillä vai ilman?

Suosituimpien avainsanojen perusteella mökiltä toivotaan sähköjä. Monen mielestä loma-asunnon olisi hyvä olla myös talviasuttava.

talviasuttava mökki
Tässä ihastuttavassa mökissä Iisalmessa on sähköt. Erityisen mökkimäistä tunnelmaa löytyy pihan perältä. Kuva: Etuovi.com / Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskus, Iisalmi

Jotkut mökit on sähköistetty vasta vuosikymmenien päästä rakentamisesta, joten toki myös vanhoissa mummonmökeissä voi olla sähköllä toimivia jääkaappeja tai sähkölämmitys.

Unelmana mökki saaressa

Porvoossa mökki saaressa
Oma mökki saaressa? Porvoon saaristossa on tarjolla hirsihuvila omalla saarella. Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy

Ja sauna on tietenkin mökin tärkeimpiä paikkoja! Rantasaunasta on ihana pulahtaa uimaan järveen tai mereen. Rannan läheisyys on tärkeää. Jonkun unelmissa on mökki saaressa ja kokonaan oma saari.

Moderni mökki sisävessalla ja maalämmöllä – vai perinteinen mummonmökki?

moderni mökki ja näköala
Tämä moderni lomaunelma sijaitsee varsin hulppealla paikalla, korkealla kalliolla. Kuva: Etuovi.com / Yksityinen myyjä

Jotkut toivovat mökin olevan mahdollisimman moderni, eli siinä pitäisi olla sisä-wc ja jopa maalämpö tai uima-allas. Toisaalta moni on etsinyt myös perinteistä mummonmökkiä.

Mökki Näsijärven tai Saimaan rannalla

Hauissa käytetyistä avainsanoista löytää myös alueellisia suosikkeja. Pirkanmaalla Näsijärvi on hyvin suosittu avainsana, joka esiintyy suosituimpien hakusanojen listalla myös koko Suomen tasolla. Etelä-Savon alueen mökkihakujen suosituin avainsana on Saimaa, ja tämän Suomen suurimman järven rantaviivalla onkin paljon kesämökkejä. Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rantatoiveena onkin usein mereen liittyvä avainsana, kuten meri tai saari.

Toiveissa mökki alle 100 000 eurolla

Etuovi.comiin asetetut loma-asuntojen hakuvahdit kertovat kysynnästä, joka odottaa sopivaa vapautuvaa kohdetta. Koko Suomen tasolla tarkasteltuna hakuvahtiin asetettu maksimihinta on useimmiten 100 000 euroa, mutta mediaani on 150 000 euroa. Uudenmaan loma-asuntojen hakuvahtien maksimihinta on keskimäärin hieman suurempi, sillä niissä yleisin hinnan yläraja on 200 000 euroa.

Monikaan ei laita loma-asunnon hakuvahtiinsa neliömäärän rajausta – mutta niissä harvoissa, joissa laitetaan, alarajana on keskimäärin 40 neliömetriä. Loma-asunnolta ei siis vaahdita kovin suurta pinta-alaa. Toisaalta, eikös kesämökillä parasta olekin ulkona oleminen ja Suomen kesäsäästä nauttiminen!

Oma ranta olla pitää

moderni mökki maalämmöllä
Tämä rantamökki on hyvin moderni ja se lämpiääkin maalämmöllä, mikä on osalle mökkiä etsivistä tärkeä kriteeri. Kuva: Etuovi.com / Open Market Suomi

Yli puolet loma-asuntojen hakuvahdeista sisältää valinnan oma ranta. Moni siis pitää tärkeänä ehtona sitä, että kesämökki on rannalla. Uudenmaan hakuvahdeissa tämä kriteeri on kuitenkin vähemmän tärkeä kuin esimerkiksi Pirkanmaan tai Varsinais-Suomen vahdeissa.

Uudenmaan loma-asuntojen vahtien suosituimpia kuntia ovat Raasepori, Lohja, Kirkkonummi, Inkoo ja Porvoo, joten toki näiden kuntien alueen mökeiltä ei ole pitkä matka veden äärelle Suomenlahden rannikolle tai järvelle.

Viime vuonna listasin Etuovi-blogiin suosituimmat mökkipaikkakunnat loma-asuntojen hakujen perusteella.

-Niina

PS. Mikäli haaveilet kesämökkeilystä, mutta et halua ostaa sellaista omaksesi, vilkaise vuokrattavien mökkien tarjontaan!

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio