Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Stailaus voi nostaa asunnon arvoa parhaimmillaan 5-10 prosenttia. Hyväkuntoisen asunnon voi stailata myyntikuntoon helposti itsekin ilman sen suurempia remontteja. Tässä jutussa annan neljä neuvoa, joiden avulla stailaat asuntosi myyntikuntoon. (Juttua päivitetty 3.10.2016, lisätty mm. hyödylliset lisätietolinkit.)

1. Mistä aloittaa myyntikuntoon laittaminen?

Aivan ensiksi myytävässä asunnossa kannattaa tehdä suursiivous ja karsia tavaraa. Liiallinen tavaramäärä vaikeuttaa asunnon mahdollisuuksien hahmottamista ja saattaa aiheuttaa negatiivisia tuntemuksia mahdollisessa ostajassa. Voit kokeilla vaikka ”joka kodin detox-kuuria”, jota Liisamaija suosittelee blogijutussaan!

Stailauksella haetaan asunnolle siistiä ja neutraalia yleisilmettä, joka vetoaa joko mahdollisimman moneen ostajaehdokkaaseen tai houkuttelee tiettyä kohderyhmää. Kohderyhmää voit pohtia itse ”kenelle tämä koti voisi olla sopiva?” tai voit kysyä neuvoja esimerkiksi kiinteistövälittäjältä. Hän tuntee alueen asuntotarjonnan ja erilaisten asuntojen potentiaaliset kohderyhmät vuosien kokemuksella.

olohuone stailattuna

 

2. Suursiivous ja tavaroiden karsinta

Myytävän kohteen suursiivous myyntikuntoon tarkoittaa käytännössä koko asunnon läpi käymistä lattiasta kattoon huone kerrallaan. Ensi alkuun rikkinäiset huonekalut ja esineet viedään pois. Huoneissa kannattaa tehdä kaikkien pintojen peruspuhdistus, myös ikkunoiden. Likaiset ikkunat antavat nimittäin epäsiistin ja tunkkaisen vaikutelman kauniistakin asunnosta.

Keittiön kaapit ja irtokomerot kannattaa laittaa ojennukseen viimeistään ennen asuntonäyttöä. Kaappeja ja komeroiden ovia availlaan asuntonäytöissä, kun ostajaehdokkaat tarkistavat säilytystilojen määrää. Varsinainen tavaroiden karsiminen lähtee liikkeelle henkilökohtaisten tavaroiden karsimisella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että takit, kengät, vaatteet ja lelut yms. laitetaan siististi kaappiin tai niille varattuihin säilytystiloihin.

Wc-tilat saadaan myyntikuntoon laittamalla meikit, harjat, partakoneet, kihartimet, hammasharjat ja muut hygieniatarvikkeet ja irtotavarat pois näkyviltä. Myös kaikki henkilökohtaiset paperit ja kansiot sekä jääkaapin ovessa olevat piirustukset ja muistilaput kannattaa laittaa pois näkyviltä.

3. Värien käyttö sisustuksessa

Mieti, miten saat kustakin tilasta mahdollisimman avaran tuntuisen. Avaruuden tuntua saat karsimalla tavaraa ja huonekaluja, lisäämällä vaaleita ja neutraaleja värejä, kuten valkoista, vaalean hiekan sävyä, vaaleanharmaata tai vaalean beigeä. Joskus hyvänä apuna toimii myös oma kamera. Ota tilasta kuva ja katso kuvasta, mikä silmään pomppaa. Valokuvasta on usein helpompi hahmottaa tilan värejä, varjoja, kontrasteja ja häiritseviä tekijöitä kuin paljaalla silmällä. Lue myös vinkit asunnon valokuvaamiseen myynti-ilmoitusta varten.

Voit valita vaaleaan yleisilmeeseen muutaman tehostevärin, jotka asunnossa toistuvat esim. pyyhkeissä, tyynyissä tms. Pidä kuitenkin huoli, ettet lisää tehostevärejä liikaa. Myyntikuntoon stailauksen tarkoitus ei ole kiinnittää ostajan huomiota pelkästään esineisiin ja tekstiileihin, vaan asuntoon itseensä ja sen mahdollisuuksiin.

Muihin asunnon myynnin aikana huomioitaviin asioihin voit tutustua Etuoven Myyntivinkit -sivulla.

arkiolohuone stailattuna wc stailattuna

4. Asunnon valaistus myyntikuntoon

Niihin asunnon tiloihin, joissa luonnonvaloa on vähän, kannattaa lisätä valaisimia ja muualta valoa heijastavia peilejä. Valolähteet kannattaa synkissä tiloissa vaihtaa esim. raikkaamman sävyisiin 3000-3500 Kelvinin lamppuhin. Led- ja energiansäästölamppujen kanssa lampuissa kannattaa kiinnittää huomiota myös lumen-arvoon (lm). Lumen-arvo kertoo lampun tuottamasta valon määrästä. Mitä korkeampi lumen-arvo on sitä kirkkaammin lamppu valaisee.

kukka ja peili

 

Katso Etuoven Myy itse -sivuilta lisää vinkkejä asunnon myyntiin.

/Marika

P.S. Vink, vink: 2. osassa luvassa lisää vinkkejä asuntoaan myyvälle 🙂

(Juttua päivitetty 3.10.2016, lisätty mm. hyödylliset lisätietolinkit.)

2 kommenttia sivuun “Näin stailaat asuntosi myyntikuntoon, osa 1/2

  1. Mielikuvitus ahtaalla asunnonetsinnässä – Asiakkaana Aasiassa sanoo:

    […] mielikuvituksen herättäminen on avainasemassa. Haaveille ja tunnelman luomiselle täytyy stailata tilaa, jotta kuva omasta kodista alkaa hahmottua ja tavarat asettua omille paikoilleen jo silloin, […]

  2. ikkunan eteen ei pitäs laittaa mitään huonekaluja,korkeintaan lattialla seisova iso viherkasvi,näin huone säilyy raikkaan ja tilavanäköisenä vaikka olis pienempikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio