Yhteistyössä:

Tiedätkö, kauanko keittiösi voi olla pois käytöstä, jos tiskikoneesi vedet leviävät ns. käsiin? Olisitko valmis lykkäämään nyt kalliilta tuntuvia kodinkonehankintoja, jos tietäisit, että joutuisit muuttamaan jopa kahdeksi kuukaudeksi tilapäisasuntoon korjaus- ja kuivaustöiden ajaksi? Epäilen, että toimisit mieluummin ajoissa ja huolehtisit kotisi kunnosta vuosien varrella.

Suurin osa ihmisistä on lykännyt kodin remontteja, koska pelkää ylisuuria kustannuksia tai remontin venymistä. Monella tämä epäily ei kuitenkaan perustu mihinkään varsinaiseen faktaan. Meillä nyt vain on taipumusta muistaa ne hankalat tapaukset, joista olemme kuulleet kauhutarinoita.

Asuntoa vaihtaessa kannattaa olla erityisen valveilla myös kodin kunnon kanssa. Uutta asuntoa etsiessä huonoa tai hyvää ensivaikutelmaa ei voita mikään. Rapiseva kattomaali ja toisaalta viimeisintä huutoa olevat kodinkoneet vaikuttavat jokapäiväiseen viihtyvyyteen, mutta myös siihen, joudutko joka vuosi miettimään, miten paikkaisit taas uuden, repsottavan kulman kodista – vai voitko vain huoletta nauttia hyväkuntoisesta kodista vuosikaudet vaivaamatta päätäsi remppahuolilla.kosteusvaurio_vakuutus

Katsasta ainakin nämä

Jotta tuleva kotisi olisi muutakin kuin vain kiiltävää pintaa, kannattaa olla tarkkana, mitä ottaa huomioon jo asuntoa katsoessa. Itsetehdyt sähköviritykset, pimeys tai ummehtunut haju saavat monen automaattisesti kääntymään kannoillaan jo eteisen jälkeen, mutta mitä muuta asunnon kuntokartoituksessa pitäisi ottaa huomioon, että osaa varautua mahdollisiin lisäkuluihin tai ettei ajautuisi jälkikäteen pitkittyneisiin asuntokauppariitoihin?

lahovaurio ikkunassa

Etsit sitten uutuuttaan hehkuvaa asuntoa tai kuin pommin jäljiltä olevaa remppakohdetta, kiinnitä huomiota asuntonäytöillä kaikkialla leijailevan pullantuoksun yli ainakin näihin:

Keittiö:

Ovatko pinnat ja kalusteet hyvässä kunnossa? Hilseily tai turpoaminen voivat kieliä kosteusvauriosta. Vanhat kodinkoneet puolestaan nostavat merkittävästi palo- ja vuotovahinkoriskiä. Entä onko keittiössä tarpeeksi säilytys- ja laskutilaa? Tarkasta, miten ilmanvaihto on hoidettu.

Kylpyhuone:

Löytyykö sieltä lattialämmitystä, joka kuivattaisi tilat tehokkaasti? Kiinnitä huomiota lisäksi ainakin silikonisaumoihin, lattian kaatoihin, vedeneristyksiin, kaakeleiden kuntoon ja ilmanvaihtoon.

kosteusvaurio kylpyhuoneessa

Taloyhtiö:

Tutustu lähivuosien remonttisuunnitelmiin ja -tarpeisiin. Huomioi suuret remonttitarpeet myös asunnon hinnassa. Minkä ikäiset putket asunnossa esimerkiksi mahtaa olla?

Katso kattava tarkistuslista >

 

Millainen kohde sinulle sopii?

Kukaan ei halua homekämppää tai huonosti eristettyä ja kylmyyttä hohkaavaa kotia. Useammin kyse on kuitenkin vaikkapa vain pohja- ja piharatkaisujen tai säilytystilojen toimivuudesta omiin tarpeisiin – puhumattakaan nyt muista esteettisistä seikoista, jotka tietysti ovat kunkin katsojan omassa silmässä.

Jos sinulla on peukalo keskellä kämmentä tai arjessa kiireitä jo omastakin takaa, voi olla parempi ostaa valmiiksi hyväkuntoinen asunto tai ulkoistaa remontointi muualle. Joka tapauksessa kodistaan kannattaa aina pitää hyvää huolta ja remontit tehdä ennen kuin vahinkojen riski kasvaa suhteettoman paljon. Vaikka kotivakuutus korvaakin kodin vahinkoja kattavasti, aina parempi keino on niiden ennaltaehkäisy.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, mikä sopii juuri sinulle. Testaa, millainen asunnon ostaja sinä olet!
Johannes Pulkki
Omaisuusvakuuttamisen asiantuntija
If Vahinkovakuutusyhtiö Oy

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio