Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Yhteistyössä:

Ilta pimenee ja taivaalta tupruttaa lunta. Pikkupakkanen tuo punan poskille, mutta tekee samalla lumitöistä hieman kevyempää. Pienen uurastuksen jälkeen maistuu kotiruoka ja lasillinen kuumaa juomaa takkatulen loimutessa. Talviaikaan kynttilän valo luo pehmeän tunnelman ruokapöytään. Monessa suomalaisessa kodissa kynttilät, lyhdyt ja takkatuli ovat osa kodin tunnelmaa myös ympäri vuoden. Tunnelmoinnin keskellä kannattaa tarkistaa myös, onko kotisi paloturvallinen.

Paloturvallinen koti jouluna ja juhannuksena

Kynttilät ja takkatuli kuuluvat pimeisiin pakkasiltoihin siinä missä kesäisiin mökki-iltoihin ja pimeneviin syyspäiviinkin. Itse olen aika arka tulen kanssa, joten pidän aina huolen, että kynttilät palavat turvallisessa paikassa ja valvottuna. Lapsiakin muistuttelen vähän väliä sekä kuumasta takan luukusta että palavista kynttilöistä.

paloturvallinen koti, kynttilä ja takka
Kuva: Etuovi.com / Pasi Jormalainen

Muistan erään tapauksen lapsuudestani, kun joululahjoja avatessani sattui pieni vahinko. Varoitteluista huolimatta onnistuin innostuksissani heittämään lahjakääreet suoraan kynttilöiden päälle. Kyllähän siinä ehti säikähtää, vaikka liekit saatiinkin nopeasti sammumaan. Tuo tapaus tulee aina joulun alla mieleen, ja siksipä onkin hyvä taas varmistaa, että joulunakin on paloturvallinen koti.

Hälytysjärjestelmä tuo mielenrauhaa

Oman varovaisuuden lisäksi myös palovaroittimet antavat mielenrauhan. Jouluna meillä paistetaan kinkku aina perinteisesti yön aikana, ja välillä on ahkerinkin tonttu köllöllään, eikä uunia vahtimassa. Onneksi palovaroitin paljastaa pienimmänkin käryn, joten hereillä on äkkiä sikeämminkin nukkuvat. Lisää turvaa tuo, kun palovaroittimet ovat osa kodin hälytysjärjestelmää. Silloin palohälytys ohjautuu aina hälytyskeskukseen, jossa päivystetään yötä päivää, myös pyhinä.

paloturvallinen koti, takka
Kuva: Etuovi.com / Pasi Jormalainen

Meillä on tapana käydä pienellä joulukävelyllä, jonka aikana yleensä tontut uskaltavat tipauttaa lahjat kuusen alle. Siinä joulutohinassa tulee välillä säädettyä ja touhuttua jos jonkinmoista, joten tahtomattanikin mietin ulkoillessa, että tulikohan kaikki kynttilät sammutettua ja jäiköhän se lanttulaatikko vielä uuniin. Hälytysjärjestelmä tuo kuitenkin mielenrauhan, sillä tiedän että joku valvoo koko ajan kotiani – silloinkin, kun emme itse ole paikalla tai vaikka pidempien ulkomaan matkojen aikana.

Turvallisuutta myös saunahetkiin

Joulusauna on myös yksi meidän joulun kohokohdista, ja välillä saatamme saunoa useammankin tunnin. Jouluna ei ole kiire mihinkään! Myös kesäaikaan sauna on ahkerassa käytössä.

Saunamme lämpiää puilla, joten on hyvä, että vaikka itse ei voi olla joka hetki kiukaan vieressä, hälytysjärjestelmä valvoo saunan lämmitystä koko ajan – ja sitten myös sitä hetkeä, kun olemme itse saunassa ja takassa saattaa loimuta tuli. Tietysti tulee huolehtia, ettei tulen leviämiselle ole vaaraa, mutta entäs jos? Kyllä sitä kaikkea miettii kokoajan, vaikkei suoranaista aihetta olisikaan.

paloturvallinen koti, sauna
Kuva: Jonathan Melartin

Palovaroittimet ovat lakisääteiset jokaisessa talossa ja asunnossa. Uusissa pientaloissa, kuten meidänkin kotona, tulee olla sähköverkkoon kytketyt akkuvarmisteiset palovaroittimet, joilla taataan palovaroittimien toimivuus. Tästäkin huolimatta saan lisäturvaa siitä ajatuksesta, että joku huomaa heti savun ja voi hälyttää palokunnan paikalle, silloinkin kun olemme itse poissa, myös silloin, kun nukumme.

Joulu on hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa. Muulloinkin on hyvä pysähtyä ja ottaa hetkiä tuumata maailman menoa. Silloin tulee myös mietittyä menneitä tarinoita ja tapahtumia. Helposti herkistyy myös arvostamaan sitä mitä on ympärillä: oma perhe, sukulaiset, ystävät sekä turvallinen koti.

Memmu

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio