Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Tällä kertaa Viikon valinnoissa luodaan katsaus vuoden 2019 sisustustrendeihin. Trendeihin perehtyessä esiin nousi ajatus, että ne ovat ehkä muuttaneet merkitystään vuosien varrella. Esimerkiksi tietynlaisen sisustustyylin tai värisävyjen sijaan näkisin trendit laajempina teemoina ja arvoina, jotka ohjailevat sitä, kuinka ajattelemme asumisesta ja teemme sisustusta koskevia valintoja. Tärkeimpinä trendeinä tällä hetkellä pitäisin vastuullisuutta ja omaleimaisuutta, sitä ettei yhtä oikeaa tapaa sisustaa ole olemassa.

Kestäviä ja vastuullisia valintoja

sisustustrendit 2019
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Oulu

Isoimpiin trendeihin myös sisustuksen saralla kuuluvat ehdottomasti ekologisuus, vastuullisuus ja luonnonläheisyys. Sen sijaan, että tavoiteltaisiin alati uudistuvaa, supertrendikästä kotia, ovat ajattomuus ja kestävät valinnat nousseet arvoonsa. Luonnonläheisillä materiaaleilla kuten puulla sekä viherkasveilla tuodaan kotiin viihtyisää tunnelmaa.

Erityisesti vuodenaikojen vaihtuessa alkaa usein kaivata uutta ilmettä kotiin. Ekologisuuden hengessä kannattaa kuitenkin ensin kokeilla vaikka tehdä suursiivous ja vaihtaa järjestystä, asetella olemassa olevia tavaroita uudella tavalla. Jos kotiin kaipaa jotain uutta, löytyisikö se second handina? Hyvät kirpputorilöydät tuntuvat aarteilta ja vanhat esineet tuovat sisustukseen kivasti kerroksellisuutta.

Pehmeää harmoniaa

sisustustrendit 2019
Kuva: Etuovi.com / Solid House Oy

Harmoniset murretut sävyt, rosoisen kaunista wabi-sabi-fiilistä henkivät keramiikkaesineet, kuivatut heinät ja muut kasvit… Ankaran mustavalkoisen, äärimmäisen pelkistetyn skandinaavisen tyylin väistyminen on ollut havaittavissa jo hyvän aikaa – tilalle on tullut jotain pehmeämpää.

Ideoita skandinaaviseen sisustukseen löytyy täältä

Hehkuvia värejä

sisustustrendit 2019
Kuva: Etuovi.com / Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy

Lämpimät sävyt voimistavat edelleen asemaansa värikartalla, esimerkiksi tässä kodissa on käytetty trendikkäästi pehmeää persikkaa. Sekä Pantone että Tikkurila ovat valinneet vuoden väriksi hehkuvaa ja elinvoimaista korallinpunaista, jota löytyy myös luonnosta vedenalaisesta maailmasta. Erityisen trendikäs (ja varsin herkullinen) värikombo syntyy yhdistämällä oranssiin taittuvaa punaista tai roosaa ja keltaista.

Leikkisyyttä peliin

sisustustrendit 2019
Kuva: Etuovi.com / Yksityinen myyjä

Tässä kodissa yhdistyy monta trendikästä asiaa, kuten leikkisyys, väri-ilottelu, kerroksellisuus, epätäydellisyys – niin ja viherkasvit! Tästä välittyy ihanan rento tunnelma, sisustus ei ole ollenkaan vakavaa! Ei tarvitse valita yhtä tyyliä ja pysytellä siinä, vaan sekoittelu on enemmän kuin sallittua. On tutkittu, että värit ja pyöreät muodot tuottavat iloa ja kukapa ei haluaisi tuntea itseään iloiseksi kodissaan.

Täältä löydät ideoita värikkääseen sisustukseen

Koti kertoo tarinaa

sisustustrendit 2019
Kuva: Etuovi.com / TILAVA Oy LKV

Mitä persoonallisempaa, sen parempaa! Mielestäni on mukava ajatus, että koti kertoo tarinaa asukkaistaan. Minkälaisia kirjoja luetaan, mikälainen taide puhuttelee? Kodissa on tietenkin myös itsellä parempi olla, kun sen tuntee aidosti omakseen. Merkityksellisten tavaroiden keskellä on mukavampi elellä, siksi mitään ei kannata hankkia pelkän trendikkyyden takia.

Kurkkaa tästä sisustussuunnittelija Maijan vinkit persoonalliseen sisustukseen

Kun vertaa viime vuoden sisustustrendeihin, monikaan asia ei näytä muuttuneen. Sisustustrendien sykli vaikuttaa siis hidastuneen, mikä on ainakin minun mielestäni vain hyvä asia!

Mitä mieltä sinä olet tämän hetken sisustustrendeistä?:)

-Juulia

Yksi kommentti sivuun “Sisustustrendit 2019 – persoonallisuutta, väri-ilottelua ja kestäviä valintoja

  1. Olen samaa mieltä, että parempi kun ei olisi aina uusissa trendeissä vain yhtä tyyliä, mitä ihmiset noudattavat orjallisesti ja vaihtavat taas toiseen, kun trendi vaihtuu. Ei ole ekologista vaihtaa kalustusta parin vuoden välein, huonekalujenhan tulisi kestää läpi elämän. Jotkut mummot ja vaarit käyttävät kestäviä antiikkikalusteita, koska niiden rahallinen arvo säilyy ja ne ovat ajattomia. Siis ne ovat tavallaan sijoituksia, kuten taidekin ja jälkipolville ne ovat osa rahan arvoista perintöä.
    Nyt kun trendeissä ollaan pääsemässä irti teollisen värisestä harmaasta seinämaalista, sitä ovat juuri hiljattain monet ihmiset maalanneet seiniinsä. Harmaa ei ole oikeasti kaikkien lempivärikään, mutta se nähtiin hienona, koska se oli muotia. Niin oli 1970-luvullakin, että kun kirkkaat värit olivat muotia, niitä käytettiin seinämaaleissa, vaikka liikennevalojen väriset maalit eivät oikeasti olleet kaikkien ihmisten mieleen. Näin trendit manipuloivat meidän mieltämme.
    Värit vaikuttavat mielialoihimme ja siksi tulisi valita sellaiset värit kiinteisiin kalusteisiin ja seinäpintoihin, joista oikeasti pitää ja joita jaksaa katsella esim. seuraavat kymmenen vuotta. Sen lisäksi seinävärien tulisi olla sellaisia, että niiden kanssa voi yhdistellä erilaisia verhoja ja tyynyjä, joita voi vaihdella esim. vuodenaikojen mukaan ja siten saada helposti vaihtelua. Kirkkaan väriset kuviotapetit voivat olla wau-efektejä hetken aikaa, mutta isoina pintoina niihin voi silmä väsyä pian. Laittaisin sellaisia tapetteja vain joihinkin pieniin seinäpintoihin, esimerkiksi eteiseen, pukeutumishuoneeseen tai kylpyhuoneeseen.
    Olen huomannut, että kovin monivärinen koti, vaikka se iloinen onkin, voi olla pienessä asunnossa levoton ja luoda epäyhtenäisen vaikutelman. Joskus me ihmiset kaipaamme rauhallista seesteisyyttä ja toisinaan sitten iloisuutta ja energiaa. Tekstiileillä näitä eri tunnelmia on helpompi luoda, kuin vaihtamalla tapetteja ja kaakeleita. Kestävintä on valita hillityt pinnat seiniin ja keittiön kalusteisiin, ja tuoda väri-iloa tekstiilituotteilla. Puupinta on seinissä kaunista, jos sitä ei ole liikaa. Yksi yleisimmistä virheistä on innostua jonkin trendin perään liian paljon, että sitten sitä käytetään ylipursuavasti kaikilla pinnoilla. Kohtuus ja pitkäjänteinen suunnittelu on järkevintä ja säästää luonnonvaroja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio