Meilahdenmutsi

Ouluun asettunut Helsinkilover

Tällä kertaa Viikon Valinnat hyppää 1940-luvulle tarkastelemaan sodan runteleman, mutta tuhkasta rohkeasti ylösnousseen vahvemman Suomen arkkitehtuuria.

1940-luku on Suomen lähihistorian sotaisin vuosikymmen: talvisota käytiin vuosin 1939-40, jatkosota 1941-44 ja Lapin sota 1944-45. Sodan, murheen ja menetyksen keskellä kansakunta tiivistyi ja isänmaallisuus oli voimissaan. Sodittujen sotien väsyneet veteraanit arvostivat raskaan elämänvaiheen jälkeen perhettä, pullaa ja tavallista arkea.

Suomi 100 Asunnot -blogisarjassa käydään juhlavuoden kunniaksi läpi kaikki Suomen itsenäisyyden vuosikymmenet arkkitehtuurin, elämisen ja asumisen näkökulmasta. Hyppää mukaan asuntobongausaikamatkalle läpi Suomen historian!

”Muistakaamme, että kaunis ei ole kiiltävää ja hienoa, kaunein on usein vaatimatonta ja yksinkertaista. ” Jokaisen naisen kirja, Kustannusosakeyhtiö Kivi, Helsingissä 1945

Sotien jälkeen tuhoutuneiden talojen tilalle alettiin rakentaa rytinällä uutta! Rintamamiestalot, seitsenkerroksiset kerrostalot ja työväelle rakennetut rivitalot rakentuivat pääosin talkoovoimin.

Suuren isänmaanrakkauden sekä vähäisen rahan ja materiaalisaatavuuden takia arkkitehtuurissa korostui 40-luvulla vaatimattomuus, yksinkertaisuus ja luonnonläheisyys. 40-luvulle tultaessa 1930-luvun funktionalismi pehmeni ja värittyi kansallisromanttisuudella kääntäen katot tasaisista harjaksi ja tehden ikkuinoista taas pistemäisiä kukkuuluukkuja nauhamaisten näyteikkunoiden sijaan.

Kerrostalot 40-luvulla

40-luvun kerrostalot ovat kaikessa yksinkertaisuudessaa ajattomia, tyylikkäitä ja todella suloisia!

Kunnon ulkomaalien puuttuessa ulkorappaukset maalattiin kalkkimaalilla, johon oli sekoitettu keltamultaa tai rautaoksidia sävyä antamaan. 40-luvulla kerrostalojen julkisivut olivat 20-ja 30-luvulta poiketen yksivärisiä eikä parvekkeita usein ollut taloudellisista syistä ollenkaan. Valtavan asuntopulan takia kerrostaloista tehtiin aiempiin vuosikymmeniin nähden päätähuimaavan korkeita!

40-luvulla rakennettu kerrostalo
Kuva: Etuovi.com / Bo LKv Helsinki Oy
40-luvulla rakennettu kerrostalo
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy

Helsingin Meilahti on oikea 40-luvun kerrostalojen kehto! Suurien vanhojen puiden katveessa kohoaa keltaisia, siniharmaita ja vaaleanruskeita kerrostaloja – ja tunnelma on kuin pienessä saksalaisessa kylässä! Tässä vuonna 1941 rakennetussa hurmaavassa kerrostalokolmiossa on oma parveke, joka suurten rakennuskustannusten takia oli 40-luvulla täyttä luksusta.

Kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma
Kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma

Oulun Hollihaassa sijaitseva vuonna 1942 rakennettu kerrostalo on aikansa arkkitehtuurin malliyksilö; seitsämän kerrosta, kalkkimaalattu julkisivu ja yksinkertainen, mutta romanttinen ulkoasu henkivät vahvasti asunto- ja rahapulasta, mutta myös valtavasta isänmaanrakkaudesta. 40-luvun asunnot ovat ajattoman tyllikkäitä ja ne menevätkin hurjaa vauhtia kaupaksi; tämäkin suloinen yksiö sai jo uuden omistajan!

40-luvulla rakennettu kerrostalo
Kuva: Etuovi.com / Habita Etelä-Helsinki / Etelä-Helsingin Habita Oy
40-luvulla rakennettu kerrostalo
Kuva: Etuovi.com /Habita Etelä-Helsinki / Etelä-Helsingin Habita Oy

Vanhassa työväen kaupunginosassa Eirassa sijaitseva vuonna 1941 rakennettu kerrostalo on ehta eleganttiuden tiivistymä! Tässä suuressa valoisassa asunnossa on hurmaavat erkkerit, parveke ja romanttisen pyöreitä muotoja.

Rivitalot 40-luvulla

40-luvulla rakennettu rivitalo
Kuva: Etuovi.com / Plus Kiinteistöt LKV
40-luvulla rakennettu rivitalo
Kuva: Etuovi.com / Plus Kiinteistöt LKV

Vaasan Aaltopuistossa sijaitseva 1946 valmistunut rivitalo on herra Alvar Aallon suunnittelema kokonaisuus. Rouhea ja funkkistyylinen rivari oli varmasti aikanaan hyvinkin moderni!

40-luvulla rakennettu rivitalo
Kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma | Lappeenranta, Tehonelikko Oy LKV
40-luvun rivitalo
Kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma | Lappeenranta, Tehonelikko Oy LKV

Lappeenrannassa sijaitseva vuonna 1948 rakennettu rivitalo henkii maatilan tunnelmaa rouhealla peltikatollaan ja maanläheisellä värityksellään. Sisällä komea kakluuni ja olohuoneen kaunis kalanruotoparketti tekevät vaikutuksen. Ihana!

40-luvulla rakennettu rivitalo turun martissa
Kuva: Etuovi.com / Turun Huoneistomarkkinat Oy LKV
40-luvulla rakennettu rivitalo
Kuva: Etuovi.com / Turun Huoneistomarkkinat Oy LKV

Turun Martissa vanhalla puutaloalueella sijaitseva idyllinen rivitalo on rakennettu vuonna 1941. Rintamiestalotyylinen, hyvin pelkistetty talo oli aikansa ihan tavallinen, talkoovoimin pystyyn nostettu talo, jota me tänä päivänä ihannoimme.

Omakotitalot 40-luvulla

40-luvulla rakennettu rintamamiestalo
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Parhaat Kodit | Kiinteistönvälitys Parhaat Kodit Oy LKV
40-luvulla rakennettu omakotitalo
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Parhaat Kodit | Kiinteistönvälitys Parhaat Kodit Oy LKV

Jälleenrakentamisen päästessä Lapin sodan laannuttua vauhtiin rakennettiin Suomeen kymmenen vuoden aikana lähes 200 000 tämän tyylistä rintamamiestaloa. Vantaan Korsoon vuonna 1947 rakennettu rintamamiestalo on hyvänä pidetty ja vanhaa kunnioittaen remontoitu suloinen mummola. Suuri 824m2 vehreä tontti ja suloinen kuisti vievät mennessään!

40-luvulla rakennettu funkkistalo
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Helsingin Ykköskiinteistöt Oy, Malmi
40-luvulla rakennetun funkkistalon lasikuisti
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Helsingin Ykköskiinteistöt Oy, Malmi

Vuonna 1940 rakennettu entinen Villa Aira Ketonen henkii 30-luvun puhdasta funkkistyyliä nauhamaisesti rivissä olevilla ikkunoillaan. Pyöreät muodot ja pihassa laajalti käytetty luonnonmukainen liuskekivi ovat tyypillistä vienon romanttista pehmeämpää 40-lukua. Upea, iso ja hyvin hoidettu idyllinen piha kruunaa kokonaisuuden.

Sotaisa vuosikymmen sai aikaan uskomattoman kaunista ja ajatonta arkkitehtuuria.

Talot ovat suloisia, kauniita, kursailemattomia ja vaatimattomia. Vaikka vaatimattomuus olikin vuosikymmenen sana, eivät 1940-luvun talot olleet kuitenkaan liian pelkistettyjä ja moderneja harjakattojen, maanläheisten sävyjen ja juuri sopivan kokoisten ikkunoiden luodessa yksinkertaistettuun kuoreen hennon romanttisia häivähdyksiä. Varsinkin 40-luvun kerrostaloissa on luonnetta: ne ovat mielestäni kaikessa yksinkertaisuudessaan, tyylikyydessään ja siisniinihanansöpöydessään vertaansa vailla!

Yksinkertaista ja sopivasti romanttista viikonloppua,

toivottaa Meilahdenmutsi

Uppoudu arkkitehtuuriin läpi vuosikymmenten


Lähteet: Wikipedia/Suomen sodat, rakennustieto.fi, Jokaisen naisen kirja/Lempi Torppa, Perinnemestarin Tyylikirja/Hannu Rinne

5 kommenttia sivuun “Suomalainen arkkitehtuuri 1940-luvulla: sodan jälkeen kohti kauniimpaa arkea!

  1. Aaltopuiston talot eivät olleet alunperin valkoisia, kuten nyt. Maalipulan vuoksi talot tervattiin mustiksi ja tästä syystä Aaltopuiston vanha nimi onkin Neekerikylä, josta on luovuttu poliittisen korrektiuden nimissä.

    1. Kiitos kommentista! Luinkin tuosta Neekerikylä-nimestä jostain, mutta en päässyt selvyyteen mistä se tulee. Talot olisivat itseasiassa varmaan kivemman näköisiä mustina, eikö?

  2. Puupasilassa oli todella kauniita puutaloja joka purettiin kaikessa hiljaisuudessa salaa ei media puhunut eikä kuvannut mikä häpeä ja nää nyky talot kauneus on todellakin katsojan silmissä–on näköjään tulleet ihmiset sokeiksi –murheellista

  3. Itse asun -39 rakennetussa funkis/omakotitalossa 15:toista vuotta.Talo on maalattu valkoisella kalkkimaaliilla,suuret ikkunat ja mm.nauhaikkunat löytyy.Leveät kivi-ikkunalaudat ym.Ihana talo ja valoisuus omaa luokkaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio