Yhteistyössä:

Kuluva vuosi on ollut poikkeuksellinen monella tapaa, mikä on näkynyt vahvasti myös vuokraustoiminnassa. Alkuvuosi näytti vuokraustoiminnan kannalta jopa kaikkien aikojen parhaalta, mutta yhtäkkinen matkustamisen ja liikkumisen vaikeutuminen koronapandemian takia toivat mutkia matkaan erityisesti lyhyaikaisvuokrausta harjoittaville vuokranantajille.

asuntosijoittaminen verotus

Vuokraustoiminnan haasteet herättävät tietenkin huolta vuokranantajien tuotoista, mutta myös koko arvoketjusta. Vuokrakohteet ovat mukana luomassa työpaikkoja esimerkiksi siivous- ja remonttialoille, joiden palveluita tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Lyhytaikaisvuokraus on kärsinyt koronasta

Nyt kun matkustamista on pitänyt välttää, on moni kuluttaja käyttänyt normaalisti reissuihin käyttämänsä rahat kodin ehostamiseen – terasseja on rakennettu ja uusia huonekaluja hankittu. Matkustamisen vähenemisen myötä erityisesti lomakohteissa olevien huoneistojen osalta miinukset voivat olla tänä vuonna isot.

Varattujen öiden peruuntuessa moni lyhytaikaisvuokrauksen harjoittaja onkin ollut suuren kysymyksen edessä: laittaako kohde pitkäaikaisvuokraukseen vai jäädä odottelemaan tilanteen selviämistä? Haastava valinta, sillä kukaan ei tiedä, kauanko tilanne kestää. Lyhytaikaisvuokrauksen tuottomahdollisuudet ovat houkuttelevia, mutta tuovat mukanaan myös ison riskin.

Matkailun vähentymisestä ja tästä aiheutuneista ongelmista on uutisoitu runsaasti, mutta lisäksi työperäisen liikkumisen vähentyminen on näkynyt vuokraustoiminnassa. Monet expatit niin kotimaassa kuin ulkomaillakin odottelevat seuraavaa siirtoa eivätkä ole vuokraamassa kaupunkiasuntoja.

Onneksi ei huonoa ellei jotain hyvääkin – pitkäaikaisvuokraus on ollut tänä vuonna vakaalla pohjalla ja edelleen tuottavaa. Pitkäaikaisia vuokra-asuntoja on tullut markkinoille paljon, mutta myös kysyntämittarit ovat pysytelleet korkealla.

Vuokranantaja, muista kulujen ja tulojen seuraaminen

Miten sitten vuokranantajan kannattaa toimia mikäli näyttää siltä, että sijoitustoiminnasta koituu suunnittelemattomia tappiota?

On erittäin tärkeä muistaa ilmoittaa verotukseen sijoitusasunnosta aiheutuvat tappiot, sillä ne voidaan vähentää joko muiden sijoitusasuntojen tuotoista, muista pääomatuloista tai joissain tapauksissa vähentää seuraavien vuosien verotuksessa.

Kannattaa siis jatkaa tarkasti kulujen ja tulojen seurantaa. Vuokrakulut-sovelluksella teet seurannan helposti ja reaaliaikaisesti ja tiedot säilyvät tallennettuna yhdessä paikassa. Sovelluksesta luvut siirtyvät myös helposti verottajalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio