Yhteistyössä:

Kun nelihenkinen perhe ryhtyi etsimään juuri heille sopivaa kotia tietyltä asuinalueelta Pirkkalasta, odotukset olivat korkealla. Odotukset kävivät myös pitkäksi ja kolme vuotta kestäneen metsästyksen aikana myös turhautuminen tuli tutuksi. Viimein unelmakoti löytyi hieman epätavallisella tavalla.

Vuodesta toiseen erilaisissa kuntavertailuissa Pirkkala löytyy kärkisijoilta. Tampereen kupeessa asuu tyytyväisiä, onnellisia ihmisiä ja jatkuvasti monet tähyävät mahdollisuutta muuttaa tienoon vanhaan ydinpitäjään.

Pirkkala on jatkuvasti kärkisijoilla myös muuttovoittotilastoissa ja siksi päättäjät ovat suitsineet asuntorakentamista jo vuosien ajan. Tulijoita siis olisi paljon ja asuntoja vähän. Se tarkoittaa, että unelmakodille on paljon ottajia ja hinnat ovat kovemmat kuin esimerkiksi monin paikoin Tamperetta.

Vuosituhannen alussa Pirkanmaalle muuttaneet pohjalaiset Johanna ja Jukka Lahti ovat viihtyneet Pirkkalassa mainiosti jo yli kymmenen vuotta. Sinä aikana pariskunta on muuttunut neljän hengen perheeksi ja kotoinen paritalokolmio on käynyt pieneksi. Tai siis oikeastaan tila alkoi loppua jo yli kolme vuotta sitten. Kun Lahdet alkoivat haeskella uutta kotia, ykkösvaihtoehtona oli omakotitalo.

Ollaan molemmat asuttu omakotitalossa lapsuus ja nuoruus, joten eiköhän se halu pohjimmiltaan sieltä tullut. Rakentamaan ei haluttu ryhtyä eikä myöskään muuttaa pois Takamaan-Vähäjärven alueelta, Jukka Lahti kertoo.

uusi koti ostotoimeksiannon avulla
Taulut ovat vielä ripustamatta ja siellä täällä lojuu epämääräisiä laatikoita täynnä kaikenlaisia kodin tavaroita, mutta muuten Lahtien uusi koti on jo täydessä käytössä.

Herkut vietiin käsistä

Lahdet toivoivat uudelta taloltaan tietyn määrän huoneita, väljyyttä ja kohtuullisen siistiä yleisilmettä, sillä halua isoon remonttiin ei ollut. Vaatimukset eivät olleet valtavan tarkat paperilla, mutta käytännössä juuri oikeanlaisen asunnon löytyminen osoittautui sekin melkoiseksi haasteeksi.

Puolen vuoden netissä kyttäilyn jälkeen Lahdet uskaltautuivat ensimmäisen kerran näytölle. Sen jälkeen käyntejä kertyikin melkoinen määrä. Harva asunto täytti ehdot ja ne jotka täyttivät, häipyivät myynnistä melkoisen nopeasti.

Vähitellen kävi selväksi, että tarjouksen tekemistä ei voi miettiä kovin pitkään, jos aikoo olla mukana kisassa. Alkoi näyttää myös siltä, että kriteereistä on pakko tinkiä. Myös rivitaloasunnot alkoivat vähitellen kiinnostaa. Varsinkin kun lisätilan tarve alkoi tuntua jatkuvasti konkreettisemmalta, Johanna Lahti paljastaa.

Kahden ja puolen vuoden etsimisen jälkeen perheen puheisiin ilmestyi ensimmäisen kerran vaihtoehto muuttamisesta kauemmas. Kun prosessin aikana molemmat lapset olivat jo aloittaneet koulun, se tuntui entistä vaikeammalta. Yksi tie oli kuitenkin vielä kokeilematta. Lahdet päättivät tehdä jotakin, mitä hyvin harva suomalainen tekee: ostotoimeksiannon.

Lehti-ilmoitus ratkaisi pelin

Huom! – Pirkanmaan laatuvälitys Oy:n Pasi Rasku alkoi etsiä perheelle kotia omien kanaviensa ja markkinointinsa avulla. Rasku oli Jukalle tuttu jo pitkältä ajalta, sillä hänen yrityksensä tekee Raskulle markkinointia. Mukana kuviossa oli siis rutkasti markkinointiosaamista.

Projekti alkoi tammikuussa ja jo helmikuussa tarjolle oli saatu kaksi kotia, jotka eivät olleet vielä myynnissä avoimesti. Niistä ei kuitenkaan vielä löydetty sitä oikeaa. Haku jatkui koko kevään, ja lopulta lehti-ilmoitus Pirkkalainen-lehdessä toi tulosta. Sen kautta tuli tarjolle kaksi taloa, joista toiseen Lahden perhe muuttaa marraskuussa.

Lahtien uusi koti ei ollut tulossa myyntiin ainakaan vielä muutamaan vuoteen, mutta omistajat päättivät ilmoituksen nähtyään kokeilla, josko ostaja löytyisikin perinteistä tapaa helpommin. Muuttaminen ei ollut heille mahdoton ajatus, sillä lapset asuivat jo muualla. Heillä oli kuitenkin yksi iso toive kaupan tekemiseen.

Olimme jo saaneet pari kyselyä talosta, mutta halusimme ehdottomasti, että kaupan hoitaa ammattilainen. Kiinteistökaupoissa puhutaan kuitenkin niin isoista asioista, että kaikki asiat täytyy hoitaa viimeisen päälle kunnolla.

Päätöksiä ilman kiirettä

Myyjät ottivat siis lehti-ilmoituksen perusteella yhteyttä Pasi Raskuun. Hän kävi paikan päällä, totesi talon toiveiden mukaiseksi ja järjesti yksityisen näytön Lahden perheelle. Myös myyjät olivat paikalla tilaisuudessa.

Sen jälkeen asiat etenivätkin ripeästi. Taloon tehtiin kuntokartoitus, salaojat kuvattiin ja kun vielä Lahden perheen vanha asunto myytiin alle viikossa, kaikki oli selvää noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä yhteydenotosta.

Vaikka prosessi eteni lopulta vauhdikkaasti, silti kiire puuttui. Ostajille iso asia oli juuri se, että ei tarvinnut hätäillä.

Kun asunto on avoimesti myynnissä, mukana on yleensä joukko muitakin halukkaita. On kiire tehdä tarjousta eikä ehdi oikeasti miettiä kaikkia siihen vaikuttavia asioita. Jos ei näytöllä muistanut varmistaa jotakin asiaa, siihen ei ehkä ole enää mahdollisuutta. Nyt pystyimme harkitsemaan päätöstä kunnolla, Johanna Lahti sanoo.

Rauha oli iso asia myös myyjille.

Olimme aikoneet ensin vielä vähän remontoida taloa ja laittaa sen myyntiin sitten ehkä muutaman vuoden kuluttua. Tässä tilanteessa meidän ei tarvinnut korjailla ja järjestää paikkoja kuvausta ja näyttöjä varten.

Pankilta siunaus kunhan kokonaisuus on kunnossa

Vaikka ostotoimeksiannot ovat Suomessa harvinaisia, pankin näkökulmasta asiassa ei ole mitään ihmeellistä. Konttorinjohtaja Eliisa Oksala Nordeasta muistuttaa, että asuntorahoituksessa katsotaan aina kokonaisuutta ja asiakkaan maksukyky on luotonannon ensisijainen peruste.

Yleensähän myyjä maksaa välityspalkkion, mutta pankin kannalta ei ole merkitystä kuka sen hoitaa. Tietenkin ostajalla täytyy olla se raha, olipa kyse sitten omasta tai lainarahasta, Oksala sanoo.

Nordealla ostettava asunto arvotetaan vakuuslaskennassa 75 prosenttiin. Loput kauppasummasta ja kaikki lisäkustannukset täytyy siis rahoittaa muuten. Se voi olla joko omia säästöjä tai voidaan käyttää muita vakuuksia. Oksalan mukaan ostotoimeksiannon palkkiota voisikin verrata esimerkiksi remonttilainaan.

Suosittelemme aina hakemaan lainalupauksen etukäteen ja siinä voidaan jo huomioida ostotoimeksiannon palkkio. Silloin tietää varmasti, millaisella hinnalla voi asuntokaupan tehdä. Lopulliseen hintaan pitäisi tietysti vaikuttaa sekin, että myyjä välttyy välityspalkkion maksamiselta, mutta pankki ei näihin hintaneuvotteluihin puutu.

Ostotoimeksianto vaatii välittäjältä paljon

Ostotoimeksiannon hoitaminen vaatii välittäjältä paljon. Hän on ostajan mukana tekemässä ostopäätöstä ja ostaja luottaa häneen. Molemmat osapuolet kiittelivätkin Pasi Raskun osaamista. Itse asuntoja ja taloja rakentanut ja rakennuttanut ammattilainen osaa kiinnittää huomiota olennaisiin asioihin.

Pasin ymmärrys rakenteista ja toisaalta jämptiys kaupan käytännön asioista teki meihin suuren vaikutuksen, myyjät toteavat.

Prosessin lisäksi myös palkkion määräytyminen täytyy olla ostotoimeksiannossa erilainen kuin myyntitoimeksiannossa. Huomin Pasi Rasku on itse hinnoitellut ostotoimeksiannon kiinteänä pakettina. Tällöin ostajallekaan ei tule yllätyksiä ja esimerkiksi lainapäätöksen hakeminen etukäteen helpottuu. Kun myynnissä yleensä puhutaan prosentista kauppasummasta, ostotoimeksiannossa se ei oikein toimi.

Silloinhan minulla olisi kannustin saada ostaja maksamaan uudesta asunnostaan mahdollisimman paljon, Rasku nauraa.

Raskun mielestä ostotoimeksiantoon liittyy hänen näkökulmastaan yksi mukava puoli, joka jää normaalissa asuntokaupassa puuttumaan.

Saan olla mukana etsimässä kotia perheelle ja näkemässä myös lopputuloksen. Myyntitoimeksiannossa olen toki ostajiinkin yhteydessä, mutta huomattavasti vähemmän kuin myyjään. On hienoa, kun asiakas saa avullani asuntonsa kaupaksi, mutta vielä hienompaa, kun pystyn auttamaan hän löytämään kodin, Rasku sanoo.

 

 

Jos tuntuu siltä, että tarvitset apua oman unelmakotisi löytämisessä, niin katso lisätietoa Pasin kotisivuilta tai tavoita hänet puhelimitse numerosta 0400 171191!

Pasiin ja hänen työhönsä asuntokaupan parissa pääset tutustumaan tarkemmin myös tämän jutun lukemalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio