Meilahdenmutsi

Ouluun asettunut Helsinkilover

Tällä kertaa Viikon Valinnat-postaus ihailee 30-luvun suomalaista arkkitehtuuria!

Suomi 100 Asunnot -blogisarjassa käydään juhlavuoden kunniaksi läpi kaikki Suomen itsenäisyyden vuosikymmenet arkkitehtuurin, elämisen ja asumisen näkökulmasta. Hyppää mukaan asuntobongausaikamatkalle läpi Suomen historian!

1930-luvulla suomalaisuuden suuntaviivat alkoivat hahmottua, kun Alvar Aalto poikineen tarttui maailmalla pyörineeseen funktionalismiin ja piirsi sen suoraan meidän sydämiimme! 1929 alkanut New Yorkin lama ajoi Suomen pula-aikaan, naiset konservatiivisempiin mekkoihin ja arkkitehtuurin niukkaeleiseen linjaansa.  Vuonna 1932 kumoutunut kieltolaki ja ihmisiä petiin kaatanut tuberkuloosiepidemia vauhdittivat tyylikkäiden sairaaloiden, parantoloiden ja muun muassa Alkon liiketilojen suunnittelua ja rakentamista!

Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy, Helsinki-Etelä

Kun funktionalismin oppien mukaan rakennuksen tarkoitus saneli sen muodon, riisuttiin julkisivuista 30-luvulla kaikki turhat 20-luvun hileet ja blingblingit pois. Rakennuksen ulkoasuun- ja muotoon ei siis lähtökohtaisesti kiinnitetty huomiota vaan julkisivun annettiin muotoutua lähes yksinomaan toimivien sisätilojen sivutuotteena.

30-luvun laman arkkitehdit synnyttivät pula-ajan palikoista niukkaeleisen tyylin, josta kasvoi yksi kaikkien aikojen suosituin, kopioiduin ja ajattomin arkkitehtuurin tyyli. Muunmuassa Helsingin lasipalatsi (1936) ja Olympiastadion (1938) ovat rakentuneet tällä funktionalismin synnyn kultaisella aikakaudella.

30-luvun kerrostalo
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy

1930-luvulla ihailtiin suuresti kaikkea koneisiin ja tekniikkaan liittyvää. Keittiöitä alettiin suunnitella perheen emännän taitaviksi kehittyneiden liikeratojen mukaan ja vessan pohjapiirrustuksia pohdittiin tieteellisesti. Tilastotiede valtasi talosuunnittelun, kun arkkitehdit alkoivat hyödyntää piirtämisessä syntyvyys- ja kuolleisuuslukuja sekä lääke- ja luonnontieteitä. Modernin arkkitehtuurin uranuurtaja mösjöör Le Corbusier keksi nimittää koteja tekniikan ihannoinnin tukemana romanttisesti asumiskoneiksi!

30-luvun omakotitalo
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Länsi-Uudenmaan Kodit LKV

Huoneeseen, johon ei tule auringonvaloa tulee lääkäri.

-Sananlasku 1930-luvulta

Funktionalismin kulmakivet eli tasakatto, valkoiset seinät, suuret ikkunat ja käytännölliset pohjaratkaisut olivat massarakentamisen ja vähäisten varojen ohella myös arkkitehtien väylä toimia kansakunnan parantajina. Valkoiset seinät oli helppo pitää puhtaana ja suuret ikkunat päästivät auringonvalon sisään tappamaan vallalla villinneet tuberkuloosibakteerit.

Hygieenisyys ja helppo puhdistettavuus olivat 1930-luvulla niin tärkeitä, että asuinrakennuksiin tehtiin huoneistokohtaiset parvekkeet ihan vain perheenemäntien mattojentuuletustalkoita varten! Myös niin kutsutut ”töölöläiserkkerit” yleistyivät – toivathan sivuikkunat asuintoihin moninkerroin enemmän parantavaa valoa.

1930-luvun kerrostalot

Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy, Helsinki-Etelä
Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy, Helsinki-Etelä

Helsingin Bulevardilla sijaitseva valkea funkkiskerrostalo on aikansa arkkitehtuurin käyntikortti. Nauhamaisesti vieri vieressä kulkevat ikkunat, tasakatto, keskeltä sisäänvedetty julkisivu ja valkeat niukkaeleiset linjat ovat ehtaa 30-lukua. Pieni tuuletusparveke ja erkkeri ovat myös hyvin tyypillisiä arkkitehtuurisia ratkaisuja, jotka 30-luvun tuberkuloosiajoista poiketen hoitavat tänäpäivänä lähinnä nykyihmisen tylsistynyttä mieltä.

Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy

Helsingin vanhassa Munkkiniemessä sijaiseva kerrostalo on Bulevardin funkkistalon kaltainen rakennus, mutta niin paljon sympaattisempi sellainen! Talo on eleetön, mutta ei tylsä – ja kaunis, mutta ei huomionhakuinen. Valkea aaltomaisesti rakentuva talo istuu maisemaan, eivätkä töölöläiserkkerit iske sen kummemmin silmään vaikka sijaitsevatkin muualla kuin Töölössä.

Katso Etuovi.comista millaisia 30-luvun kerrostaloasuntoja on tällä hetkellä myynnissä.

1930-luvun rivitalot

30-luvun rivitalo
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Sataman Kodit Oy LKV
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Sataman Kodit Oy LKV

Oulun Puu-Raksilassa sijaitseva pikkiriikkinen rivitalonpätkä on kuin mökki keskellä kaupunkia! Entinen rautatietyöläisten radan varressa sijaitseva asuinalue on nykypäivänä idyllinen ja haluttu sijainti. Pula-ajan ja funktionalismin henkeen talo on hyvin yksinkertainen ja eleetön. Kätevälle kalkkimaalarille yläkerta olisi unelmakohde! 54 neliötä sekä kellari ovat tunnelmallisen tiivisti sumpussa kolmessa kerroksessa.

30-luvun rivitalo
Kuva: Etuovi.com / Kotikonsultit
Kuva: Etuovi.com / Kotikonsultit

1930-luvulla rivitaloja tehtiin lähinnä tehdas- ja rautatietyöläisille. Puutalot saatiin nopeasti, helposti ja halvalla pystyyn eikä koristeluja ajan henkeen sopivasti sen kummemmin tarvittu. Nämä aikansa tavallisen tylsät talot ovat tänäpäivänä niin söpöjä! Porin puinen rivitalo on persoonallinen.

Katso millaisia 30-luvun rivitaloasuntoja on tällä hetkellä myynnissä Etuovi.comissa.

30-luvun omakotitalot

Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Länsi-Uudenmaan Kodit LKV
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Länsi-Uudenmaan Kodit LKV

Tämä talo on kuin Peppi Pitkätossun huvila! Puisen rintamamiestalon ja kivisen funkkislaatikon risteymä Lohjalla on kerrassaan hulvaton kokonaisuus. Terassin tasakatto ja verranan valtavat ikkunat rikkovat oivaltavasti perusmallisen tyyppitalon kuutiota ja tekevät siitä jollain selittämättömällä tavalla vain järkyttävän hyvän tyypin.

Kuva: Etuovi.com / Helsingin OPKK, Mikonkatu
Kuva: Etuovi.com / Helsingin OPKK, Mikonkatu

Helsingin Käpylän puutalossa on samaa tyyliä kuin Lohjan pikkuhuvilassa, mutta suuremmat neliöt ja symmetria tekevät siitä hiukan klassisemman ja hillitymmän rakennuksen. Suuret neliöt ja idyllinen piha kutsuvat kiskomaan kumpparit jalkaan, virittelemään essun mekon päälle ja leipomaan marjapiirakkaa mummon perinnereseptillä!

Täältä voit katsoa millaisia 30-luvun omakotitaloja on tällä hetkellä myynnissä.

Kiitos tuberkuloosin, pula-ajan ja Alvar Aallon meillä on tänä päivänä jotain mitä ihailla ja mistä unelmoida! Mitä olisimmekaan ilman ihania töölöläiserkkereitä, suuria ikkunoita – ja ennenkaikkea ilman funkkista?!? 1930-luvun funktionalismi on 60– ja 70-luvun arkkitehtuurin isä ja 2000-luvun alun arkkitehtuurin ihana isoisä, jonka vaiheita muistellaan lämmöllä ja suurella kunnioituksella.

Mukavaa viikonloppua toivottaa

Meilahdenmutsi


Lähteet: Wikipedia-Suomi 30-luvulla, Rakennustieto-1900-luvun tyylit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio