Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Kerroin edellisessä tekstissäni, että loppukesästä teimme päätöksen laittaa asuntomme myyntiin. Seuraava askel olikin tehdä päätös sen suhteen, miten kotimme myisimme: asunnon myynti itse vai välittäjän kanssa. Päädyimme ensimmäiseen vaihtoehtoon eli myymään kotimme mieheni kanssa ihan itse. Päätimme, että pitäähän elämässä olla uusia haasteita.

Täytyy tunnustaa, että ajatus hieman hirvitti ja mietitytti aluksi. Osaammeko ottaa huomioon kaiken oleellisen? Suhtauduimme asiaan kuitenkin positiivisena haasteena ja päätimme kokeilla rahkeitamme. ”Ei se niin vaikeaa voi olla”, ajattelimme.

asunnon myynti itse, myyntistailattu asuntomme
Asuntomme myynti-ilmoituksen kuva olohuoneesta. Karsimme hieman ylimääräistä tavaraa, kuten vauvan leluja.

Oman asunnon myynti itse – mistä lähteä liikkeelle

Olen ollut kiinnostunut asuntojen hinnoista ja yleisesti asuntomarkkinoista jo useamman vuoden ajan. Se helpotti hieman lähtökohtia, joista lähdimme liikkeelle. Kaikesta huolimatta aluksi oli otettava selvää. Siinä suureksi avuksemme olivat Etuoven asunnonmyyntivinkit. Myös googlettamalla löysin tietoa ja pikkuhiljaa myyntiprosessi ja siihen tarvittavat asiat alkoivat hahmottua meille.

Asunnon myynti on hyvä jakaa ajatuksen tasolla erilaisiin vaiheisiin, joihin littyy tiettyjä asioita. Ainakin minua se helpotti ja iso projekti alkoi pikkuhiljaa näyttää sopivammalta nieltäväksi. Jakaisin projektin vaikkapa näin:

Mitä tulee ottaa huomioon

  1. ennen asunnon myyntiä
  2. asunnon myynnin aikana
  3. asuntokaupoilla
  4. asuntokaupan jälkeen.

Näin isosta kokonaisuudesta pääsee pikkuhiljaa liikkeelle ja voi varmistaa sen, että kaikki tarvittavat asiat on otettu huomioon. Onhan kysymyksessä isot rahat ja vastuuta, joten asioihin todellakin kannattaa perehtyä huolella. Oman asunnon myyntiä ei silti kannata pitää mörkönä, se on mielestäni mahdollista kenelle vaan ja onhan apua aina tarvittaessa saatavilla.

Asuntomme myynti-ilmoituksen kuva keittiöstä. Keittiön pöytätaso laitettiin siistiksi ja tila avaran tuntuiseksi.

Asunnon myynti itse – miten asiat etenivät?

Asunto, jota lähdimme myymään sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Helsingissä, talo on uudehko, asunto hyvässä kunnossa ja siinä on toimiva pohjaratkaisu.

asunnon myynti itse - pohjapiirros
Kuva: Etuovi.com. Myymämme asunnon pohjapiirros.

Tietenkin ensimmäiseksi oli selvitettävä asunnon myyntihinta. Sitä varten olimme kartoittaneet oman alueemme tarjontaa ja saaneet jonkin käsityksen asuntomme hinnasta. Sen lisäksi pyysimme hinta-arvion kahdelta eri välittäjältä – kaikkien hinnat menivät aikalailla yksi yhteen, joten se toi meille varmuuden sopivasta hinnasta. Emme halunneet hinnoitella liian korkeaksi, mutta halusimme kuitenkin päästä hyvälle voitolle, koska tiesimme hintojen nousseen alueellamme viime vuosien aikana.

Seuraavaksi pyysin tarvittavat asiakirjat isännöitsijältä. Asiakirjojen tietojen pohjalta laadimme verkkoon myynti-ilmoituksen. Myyntitekstin kirjoittaminen oli minulle helpoin osuus, yritin kuvata siihen asunnon ja alueen parhaita puolia sekä tuoda houkuttelavimmat asiat esiin, lyhyen ytimekkäästi.

Myös valokuvat ovat tärkeä osa asunnon myyntiä. Ehkä jopa tärkein. Niiden osalta joko voitetaan tai hävitään. Mahdolliseen ostajaehdokkaaseen on tehtävä positiivinen ensivaikutelma pienessä hetkessä. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran.

asuntoilmoituksen kuva ruokailutila
Asuntomme myynti-ilmoituksen kuva ruokailutilasta keittiön yhteydessä.

Siivosin kotimme, karsin tavaroita, hieman stailasin ja sitten kuvasin valoisat kuvat kodistamme. Onneksi minulla on Photoshop, koska ilman sitä en olisi millään saanut kuviin riittävästi valoa. Jos jonkin osan teettäisin ammattilaisella, voisi se olla juuri valokuvien ottaminen. Mikään ei ole huonompaa mainontaa asunnolle kuin epätarkat tai pimeät valokuvat. Panosta siis valokuviin, jos jokin täytyy priorisoida!

Blogista löydät myös sisustussuunnittelijan vinkit asunnon myyntistailaukseen sekä valokuvausvinkit asunnonmyyjälle.

Kun olimme saaneet myynti-ilmoituksen verkkoon, alkoi puhelin piristä ja asiat rullata. Vielä saman päivän aikana olin sopinut useamman näytön kiinnostuneiden ostajien kanssa. Kaikki tapahtui mielestäni odotettua nopeammin ja oli ilo huomata, miten kotimme herätti kiinnostusta. Se toi lisää motivaatiota myyntiin.

Vuorokauden kuluttua kädessämme oli hyväksytty ostotarjous. Asunto oli myyty onnistuneesti. Olimme onnellisia ja myhäilimme hieman hämillämme. Näinkö se kävi?

Hyväksytyn ostotajouksen jälkeen oli vielä edessä asuntokauppavaihe ja huoneiston luovutus. Kauppakirjan laatiminen on varmasti tärkein asia, mikä liittyy asuntokauppavaiheeseen. Kun kauppakirjan laatii huolellisesti, aletaan olla jo voiton puolella projektissa. Itse kaupanteko ja kauppakirjojen allekirjoitus tapahtuu useimmiten ostajan pankissa. Tähänkin löytyy apua Etuoven myyntivinkeistä

Asuntomme myynti-ilmoituksen kuva makuuhuoneesta. Makuuhuoneeseen vaihdoimme vaalean päiväpeiton, jotta tilaan tuli raikas tunnelma.

Millaisia neuvoja antaisin omaa asuntoaan myyvälle?

  1. Tee pohjatyö kunnolla ja etene yksi vaihe kerrallaan. Seuraa alueen hintoja, lue ja kerrytä omaa tietämystäsi asuntokaupasta. Katso esim. Etuoven asuntomarkkinapuntari
  2. Hyvälaatuiset valokuvat ovat kaiken a ja o. Jos koet, että valokuvaus ei ole vahvuutesi, palkkaa ammattilainen ottamaan edustavat kuvat kodistasi. Siivoa kotisi myyntikuntoon ja karsi ylimääräinen tavara.
  3. Päätä jo etukäteen, millä hinnalla olet valmis asuntosi myymään. Kun saat sen hinnan, ei enää kannata arpoa ja epäröidä.

Asunnon myynti itse – parhaat puolet

  1. Sain itse nähdä millainen asunnon myyntiprosessi on ja mitä asioita on otettava huomioon. Huomasin sen, ettei välittäjää välttämättä tarvitse, jos on itse valmis tekemään myyntityöhän vaadittavat asiat ja on jokseenkin kiinnostunut asunokaupasta.
  2. Kotoa ei tarvinnut lähteä asuntonäytön aikana pois, vaan saimme olla itse tapaamassa ostajia ja esittelemässä kotiamme. Mehän olemme parhaita henkilöitä kertomaan, millaista kodisamme on asua ja millainen asuinympäristö on.
  3. Olimme koko ajan kartalla missä mennään ja niin sanotusti tilanteen herrana. Välittäjä ei ollut meidän ja ostajan välissä, vaan keskusteluyhteys ostajaan oli suora.
asuntoilmoituksen kuva terassista
Asuntomme myynti-ilmoituksen kuva terassista.

Mihin kaipasin välittäjän apua?

Kyllä meillekin tuli myyntiprosessin aikana tilanteita, joissa välittäjän tuki ja osaaminen olisivat olleet hyödyksi. Aluksi hyödynsimme välittäjien osaamista hinta-arvioon, halusimmehan varmistaa, että olimme itse samoilla linjoilla hinnan suhteen.

Myöhemmin välittäjästä olisi voinut olla apua kauppakirjan laadinnassa. Sellaista en ollut koskaan aikaisemmin tehnyt, joten asiakirjan laatiminen vei hieman aikaa. Myös näyttöjen järjestämiseen välittäjistä on suuri apu. Itselläni oli hyvin aikaa pitää näyttöjä, koska olen lapsen kanssa vielä hoitovapaalla. Jos kyseessä olisi ollut erilainen elämäntilanne tai muita kiireitä, olisi välittäjän apu voinut olla paikallaan.

Moni on jälkeenpäin kysynyt minulta, myisimmekö asuntomme seuraavalla kerrallakin itse. Asia riippuu toki monesta asiasta, mutta tällä hetkellä vastasin edelleen kyllä. Oman asunnon myynti onnistuneesti ilman välittäjää on todellakin mahdollista ja kaiken vaivan arvoista. Vaatii vain hihojen käärimistä, avointa mieltä sekä halua oppia jotain uutta.

Lisää aiheeseen liittyviä juttuja ja kokemuksia asunnon myynnistä löydät täältä

Hilla Stenlund

Yksi kommentti sivuun “Asunnon myynti itse – miten me onnistuimme?

  1. Omakotitalon tontin myynnillä Viialassa huono yritys, kiinnostus tosi heikkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio