Niina Matikainen

Datan tuotepäällikkö & data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Etuovi.com on Suomen kattavin asuntojen verkkopalvelu. Palvelussa on tälläkin hetkellä yli 50 000 myytävää asuntoa. Vuosien saatossa Etuovi.comin tietokantaan on kertynyt valtavasti dataa, jota jalostamme hyötytiedoksi asunnonvaihtajille ja asuntokaupan ammattilaisille. Oikea tieto auttaa asunnon ostajaa, myyjää ja omistajaa tekemään hyviä asuntokauppoja ja seuraamaan asuntonsa arvonkehitystä. Lue tästä vinkit siihen, miten hyödynnät asuntojen hintatiedot, ennusteet ja muut Etuovi.comin tilastot.

Katso kokonaismarkkinaa sekä markkinatilannetta omalla alueellasi

Etuovi.comin haulla voit tehdä pikavilkaisun alueen nykytilanteeseen – mitä alueella on tarjolla ja mihin hintaan? Vastaako oma asuntosi alueelle tyypillistä kohdetta, vai onko se vaikkapa tavallista suurempi, uudempi tai isommalla tontilla?

Jos asut esimerkiksi alueella, jossa on paljon pian alkavia putkiremontteja, mutta sinun asuntosi taloyhtiöön se on jo tehty, asuntosi neliöhinta voi olla alueen keskimäärää korkeampi. Tai jos huomaat, että perheelle sopivan asuntosi alueella on tarjolla vain muutamia perheasuntoja, mutta se sijaitsee hyvällä sijainnilla päiväkotiin ja kouluun nähden, voit korostaa lapsiperheystävällisyyttä ilmoituksen tekstissä. Muista ilmoituksista voit löytää vinkkejä siihen, miten alueen hyviä ominaisuuksia voi korostaa.

Jos sinulla ei ole kiire, voit ajan kanssa seurata alueella myyntiin tulevia asuntoja tallentamalla haun vahdiksi. Saat sähköpostiisi tiedon uusista ilmoituksista ja muuttuneista pyyntihinnoista.

Tilastokeskuksen julkaisujen avulla voit seurata asuntomarkkinoiden kehittymistä.

Tutki aiemmin myynnissä olleiden kohteiden neliöhintoja, markkinointiaikoja ja kohdemääriä

Etuovi.com-sivuston ilmoitusten dataa on pureskeltu Asuntojen hinnat ja asuntomarkkinat -sivulle. Siellä esitellään palvelussa olleiden asuntoilmoitusten keskimääräisiä neliöhintoja ja markkinointiaikoja, sekä kohdemäärää ja vaihtuvuutta.

Asuntojen hinnat ja asuntomarkkinat -sivun alaosassa on linkit yli 50 kaupungin markkinatietoihin. Isoimmista kaupungeista näet lämpökartan avulla helposti kalleimpien ja halvimpien neliöhintojen alueet jopa katutasolla. Näet kaupunkisivuilla myös kaupungin katsotuimmat myytävät asunnot.

heatmap asuntojen hintatiedot
Asuntojen hinnat ja asuntomarkkinat -sivulta pääset tarkastelemaan isoimpien kaupunkien hintatietoja lämpökartalla.

Markkinointiaikakuvaajista näet, kuinka kauan erityyppiset kohteet ovat esillä Etuovi.comissa. Huomioi kuitenkin, että esitetyt tilastot kertovat keskimääräisestä ilmoituksesta ja erilaisten kohteiden välillä voi olla hyvinkin paljon vaihtelua.

asuntojen markkinointiajat kuvaaja
Löydät Asuntojen hinnat ja asuntomarkkinat -sivulta tiedon esimerkiksi siitä, että omakotitaloilla on keskimäärin pidemmät markkinointiajat kuin kerrostaloasunnoilla.

Oman kohteen markkinointiaikaan voi vaikuttaa asettamalla pyyntihinnan heti kohdalleen, kirjoitti kiinteistönvälittäjä Pasi Rasku blogissaan.

Lisää Etuovi.comin ja Vuokraovi.comin dataan perustuvia blogikirjoituksia löydät asumisen tilastot -teeman alta.

Kysy neuvoa ammattilaiselta, jolla on käytössä tarkemmat asuntojen hintatiedot

Etuovi.com tarjoaa dataan perustuvaa palvelua myös kiinteistönvälittäjille ja rakennuttajille. Asuntomarkkinoiden tietopalvelu on hyödyllinen tilastotietoa käyttäville asuntomarkkinoiden ammattilaisille esimerkiksi myyntikohteen hinnoittelussa tai myyntiajan arvioimisessa.

Ammattilaiselta saat apua asunnon myyntiin niin hänen kokemuksensa kautta kuin myös hänen käytössään olevaan yksityiskohtaisempaan tilastotietoon perustuen.

Tietopalvelu sisältää koosteen Etuovi.comissa ilmoitettujen kerros- ja rivitaloasuntojen määristä, kohteiden vaihtuvuudesta, keskineliömääristä, keskihinnoista, neliöhinnan keskiarvoista, neliöhinnan mediaaneista ja markkinointiajoista. Tietoa voi rajata erikseen vanhoihin tai uusiin asuntoihin, tai esimerkiksi rakennusvuosien ja asuinpinta-alan mukaan. Yksittäisten kohteiden tietoja emme kuitenkaan näytä.

Ammattilaisen neuvoilla saat arvion esimerkiksi siitä, millaiset markkinointiajat asuntoasi vastaavilla kohteilla on ollut samalla postinumeroalueella.

Katso ennusteet asuntojen hintakehityksestä kunnittain

Etuovi.comin ilmoitukset antavat hyvän yleiskuvan myynnissä olevista asunnoista, mutta ilmoituksen poistuessa emme tiedä, mihin hintaan kohde tuli lopulta myydyksi. Yhdistämällä Etuovi.comin tilastoja suurempaan datajoukkoon on mahdollista tuottaa esimerkiksi kiinnostava ennustemalli asuntojen hintojen kehitykselle.

Kiinteistömaailma julkaisi ennusteen asuntojen hintakehityksestä kunnittain. Katso kartalta kotipaikkakuntasi neliöhintojen ennuste muutaman vuoden päähän. Ennusteen mukaan suurimmassa osassa Suomen kuntia asuntojen keskineliöhinta pysyy ennallaan tai nousee. Ennustemalli huomioi kuukausittaisia tietoja esimerkiksi myynnissä olleista asunnoista, asuntokaupoista ja kansantalouden indikaattoreista.

-Niina

PS. Jos olet asunnon omistaja ja mietit asunnollesi sopivaa vuokratasoa, kokeile Vuokraovi.comin vuokralaskuria!

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Tutustu myös Vuokraovi.com Asuntoneuvos-palveluun, joka tarjoaa Suomen kattavimman ja luotettavimman markkinadatan Etuovi.comista ja Vuokraovi.comista asuntosijoittamisen tueksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio