Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Kävimme Seinäjoen asuntomessuilla tutustumassa keittiöihin, jotka Työtehoseura on arvioinut erityisen ansiokkaasti suunnitelluiksi ja toteutetuiksi. Keittiön suunnittelu ei aina olekaan aivan helppo homma, sillä huomioon otettavia asioita on lukuisia. Työtehoseuran arvioinnissa keittiöitä tarkasteltiin niiden toiminnallisuuden, esteettisyyden, ekologisuuden sekä turvallisuuden näkökulmasta. Tärkeinä asioina esiin nousivat muun muassa kodinkoneiden sijoittelu ja ergonomia sekä työ- ja laskutilojen riittävyys.

Asuntomessut tarjoavat myös kattavan katsauksen vallitseviin keittiötrendeihin. Niistä mainittakoon esimerkiksi vetimettömät ovet, jollaiset ovat yli puolessa messutalojen keittiöistä. Ne antavat keittiölle kauniin yhteinäisen ilmeen, samoin kuin integroidut kodinkoneet. Saarekkeet jatkavat voittokulkuaan ja niihin on monissa keittiöissä sijoitettu liesi tai vesipiste. Värityksen osalta valkoiset keittiöt ovat edelleen suosittuja, mutta myös mustia keittiöitä näkyy jonkin verran. Trendikkäässä mustassa keittiössä on mattapintaiset kalusteet.

Tilava Villa Tango

keittiön suunnittelu Villa TangoYlellisen Villa Tangon keittiö sijaitsee talon yläkerrassa, joten kauppakassien kantaminen sinne vaatii hartiavoimia. Komia Kalusteen tekemä keittiö on avara ja siellä on runsaasti työskentelytilaa. Suuri saareke tarjoaa paljon säilytys- ja työskentelytilaa. Juhlissa siihen on hyvä kattaa runsaskin noutopöytä.

keittiön suunnittelu Villa Tango

 

Liesi ja vesipiste sijaitsevat sen verran kaukana toisistaan, että lieden viereen on asennettu pieni vesipiste. Tämä lisää keittiön toimivuutta, kun esimerkiksi keitinvesiä ei tarvitse lähteä kaatamaan toiselle puolelle keittiötä.

Ekologinen Kastelli Koria

keittiön suunnittelu Kastelli Koria

 

Kastelli Korian keittiö on Puustellin Miinus-keittiö, jossa ekologisuus ja kestävä kehitys on otettu huomioon keittiön koko elinkaaren osalta. Tämä näkyy muun muassa materiaaleissa sekä kodinkoneiden energiatehokkuudessa.

Keittiössä kauniit puiset ovet. Vetimettömät ovet ovat yksinkertaisen tyylikkäät, mutta niitä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota vedinurien syvyyteen. Liian matalilla vedinurilla varustetut ovet ja laatikot voi olla vaikea avata. Esimerkiksi astianpesukoneen raskaaseen luukkuun kannattaa harkita kahvaa.

keittiön suunnittelu Kastelli Koria

Kastelli Korian keittiössä on ihanan paljon työskentelytilaa! Uunin ja mikron sijoittaminen vierekkäin kylmälaitteiden kanssa saattaa herättää ihmetystä eikä sitä yleensä suositellakaan. Työtehoseuran edustajan mukaan ne voi kuitenkin asentaa vierekkäin, kunhan eristykset ovat kunnossa ja kodinkoneet ovat todella laadukkaat ja energiatehokkaat.

Trendikäs ja toimiva Lumiance Talo

keittiön suunnittelu Lumiance-talo

Lumiancen Nixi-keittiö edustaa toimivaa ja trendikästä keittiötä, joka istuu upeasti alakerran yhtenäiseen oleskelutilaan. Tässä keittiössä nähdään juurikin ne trendikkäimmät, mattamustat kalusteet. Keittiön ovet ovat suurimmaksi osaksi vetimettömiä, mutta talon asukas kertoi aiempien kokemusten perusteella tulleensa siihen tulokseen, että esimerkiksi kylmälaitteisiin on hyvä asentaa vetimet.

keittiön suunnittelu Lumiance-talo

Myös toiminnallisuus on tässä keittiössä kunnossa.  Tilavaan saarekkeeseen on asennettu mallikkaasti liesi ja vesipiste lähelle toisiaan. Kätevä aamiaiskaappi kätkee sisäänsä aamiaisen tekoon tarvittavat välineet, jolloin ne eivät vie tilaa työtasoilta. Keittiöstä on myös ovi suoraan terassille, mikä on kätevää kesällä kun ruokaillaan ulkona.

Keittiön suunnittelun muistilista

Keittiön suunnittelu mahdollisimman toimivaksi on tärkeää, sillä keittiö kuuluu kodin käytetyimpiin tiloihin. Keittiötä suunnitellessa kannattaa miettiä tarkkaan omia tarpeita ja sitä, minkälaisen keittiön itse kokee mukavaksi käyttää.

Kun suunnittelet uutta keittiötä tai remonttia, huomioi ainakin nämä:

 • Lieden ja vesipisteen sijoittaminen lähelle toisiaan, samalle seinustalle. Jos liesi on saarekkeessa, tulisi saarekkeeseen sijoittaa myös vesipiste
 • Laadukkaat ja energiatehokkaat kodinkoneet
 • Kylmälaitetta ja lämmönlähdettä ei yleisesti suositella sijoitettavan vierekkäin
 • Riittävä laskutila kodinkoneiden vieressä
 • Kodinkoneiden sijoittaminen ergonomisesti. Esimerkiksi astianpesukoneen ergonominen korkeus on Työtehoseuran mukaan 300-400 mm lattiasta
 • Kalusteovien avautumissuunnat
 • Riittävä valaistus

Mikä sinun mielestäsi tekee keittiöstä toimivan? Kommentteja kaivataan!

Ideoita keittiöön löydän Etuovi.com Sisustuksen ideagalleriasta 

Lue myös Viikon valinnat Seinäjoen asuntomessukohteista ja katso lisää kuvia asuntomessuilta ideagalleriasta

-Juulia

4 kommenttia sivuun “Keittiön suunnittelu – ideoita asuntomessuilta

 1. Keittiön pitää olla oma ”huoneensa”
  -reilusti laskutilaa
  -riittävästi kaappeja(ei himmeälasiovellisia)
  -pienkoneet helposti saatavilla, valmiudessa
  -keittiökoneet ”viimeisenpäälle”
  -helppo lattia (miel mustavalkoruudullinen)
  -valoisa, iso ikkuna/ikkunat
  -kaunis maisema (itselläni Välimeri)

  1. Kiitos kommentista Hannele! Kuulostaa ihanalta paketilta, jossa yhdistyvät kauneus ja käytännöllisyys 🙂
   Juulia

 2. Mihin perustuu ajatus siitä, että lieden ja vesipisteen tulee olla vieretysten? Meidän edellisessä asunnossa oli lähellä toisiaan, mutta I mallisen keittiön eri sivuilla. Hyvin toimi ja lisäksi toinen mahtui tyhjentämään tiskikonetta kun toinen kokkasi. Minun lisäni listaan on :
  -aina käytössä olevien astioiden tehokas sijoitus lähelle tiskikonetta, esim. Lautaset voi sijoittaa kuivauskaapeista tuttuun malliin pystyyn, kuten kirjat hyllyssä. Helppo ottaa ja laittaa kokojärjestykseen
  – tilaa kuivattaa salaattilinko ym. Usein kosteat astiat, joita ei tarvitse pestä joka kerta. Vanhan ajan kuivauskaappi yhdellä ovella riittää näille.
  – mulla on vielä 30 ideaa lisää, mutta harkitsen oman blogin tekoa aiheesta. … keittiön sisustus ainoastaan toimivuuden näkökulmasta, ulkonäkö toisarvoisena seikkana….

  1. Kiitos kommentista Maarit! Suositusta lieden ja vesipisteen sijoittamisesta lähekkäin perustellaan käytännöllisyydellä ja turvallisuudella. Näin kuumien pannujen ja kattiloiden kanssa ei tarvitse siirtyä ja kääntyillä. Nämä tuntuvat olevan todellisia makuasioita, aika paljon eroja siinä minkä kukin kokee käytännöllisimmäksi.

   Nykyään näkyy paljon yläkaapittomia keittiöitä, joissa ei ole kuivauskaappia ollenkaan. Kauniita ovat, mutta minäkin kaipaan paikkaa noille huuhdeltaville astioille. Vaikka kuulemma käy se niinkin että kuivattaa astiat tasolla liinan päällä ja siirtää siitä kaappiin. Ehkä siihenkin tottuisi 🙂

   -Juulia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio