Muuttomaailma.fi-tiimi

Ja muuttaminen onkin mukavaa

Yhteistyössä:

Muutto on aina stressaavaa, olipa se lähelle tai kauas. Oma lukunsa on muutto ulkomaille, joka on aivan uudella tasolla. Se voi herättää monenlaista pelkoa.

Ulkomaille muuttoon kuuluu paljon muistettavaa ja selvitettävää, joten avoimia kysymyksiä on varmasti laidasta laitaan. Tästä artikkelista löydät listan tyypillisiä ulkomaille muuttavan kysymyksiä, koskien muuttopalvelun käyttöä ja rajanylitystä.

Lapsen kanssa ulkomaille – ethän jumitu rajalle

Lasten kanssa matkustaessa on varauduttava todistamaan, että lapsi poistuu maasta huoltajan suostumuksella. Yhteishuoltajat päättävät yhdessä lapsen ulkomaille muutosta, joten jos molemmat huoltajat eivät ole paikalla rajanylityksessä, täytyy suostumus todistaa. Tähän käy huoltajan allekirjoittama suostumus.

Lisäksi jos muuttomatkalla olevalla lapsella ja huoltajalla on eri sukunimi, kannattaa muuttoon varautua maistraatin virkatodistuksella, joka vahvistaa sukulaisuuden, jottei matka viivästy tai jopa esty.

Tarvitseeko lemmikkini oman passin?

Jos kanssasi muuttaa koira, kissa, hilleri tai fretti, tarvitset eläinlääkäriltä saatavan lemmikkieläinpassin. Se on vaadittu EU-maiden välisissä kuljetuksissa, ja voi olla hyödyllinen myös EU:n ulkopuolelle muuttaessa. Etenkin jos on tarkoitus matkustaa takaisin EU-alueelle, lemmikkieläinpassi helpottaa paluuta.

Lemmikkieläinpassista löytyy lisätietoa Eviran sivuilta.

Tarvitsenko muuttofirman apua kun muutan ulkomaille?

Muuttofirma helpottaa tavaroiden kuljetusta ja rajanylitykseen liittyviä paperitöitä. Heiltä saat neuvoja ja käytännön vinkkejä, joita he ovat ammatissaan matkan varrella keränneet.

Etenkin jos muutto tapahtuu meri- tai lentokuljetuksena, kannattaa selvittää pakkaamiseen liittyvät vaatimukset tarkoin. Helpoimmalla pääset, jos muuttokuljetuksen suorittava muuttoyritys hoitaa myös pakkaamisen.

Kohdemaasta riippuen pakkaukseen ja tullaukseen voi liittyä vaatimuksia. Tästä lisää seuraavassa kappaleessa.

Tutustu myös: 5 vinkkiä stressittömämpään muuttoon

Mitä en voi viedä muuttokuormassa ulkomaille?

Ulkomaille ei voi viedä aivan mitä tahansa. Osa vietävistä asioista vaatii ilmoituksen, ja osaa ei ole sallittua viedä lainkaan. Esimerkiksi eläin- ja kasvituotteiden maahantuontiin liittyy maittain vaihtelevia rajoituksia.

muutto ulkomaille

Usein maahantuontia rajoitetaan seuraavien osalta

  • Elävät eläimet
  • Eläintuotteet
  • Kasvit, kasvinosat
  • Ampuma-aseet ja -tarvikkeet
  • Alkoholi ja tupakkatuotteet

Jotta muutto ei tyssää rajalle, selvitä maahantuontirajoitukset ja ilmoitusmenettelyt kohdemaan suurlähetystöstä tai viranomaisilta.

Huomioi myös, että kohdemaan tulli voi pyytää esittämään rajoituksenalaiset tuotteet, joten ne on suotavaa pakata erikseen, helposti saataville. Ei siis sinne takimmaiseen muuttolaatikkoon.

Kun muutat EU:n tulli- ja veroalueeseen kuuluvaan maahan, sinun ei tarvitse tehdä mitään ilmoituksia Suomen tullille. Sen sijaan, jos muutat esimerkiksi Kanariansaarille, joka ei kuulu EU:n veroalueeseen, lue ilmoitusmenettelystä tullin sivuilta.

Paljonko muutto ulkomaille maksaa?

Muuttokuorman kuljetus ulkomaille on arvokasta hommaa. Hintaan vaikuttaa ennen kaikkea tavaran määrä, muuttomiesten lukumäärä ja kohdemaa. Hyvässä lykyssä löydät sopivan paluukuorman, eli vapaata tilaa jo toteutuvasta kuljetuksesta. Mitä joustavampi muuttoaikataulu, sitä parempi mahdollisuus säästää, koska muuttokuormasi voidaan yhdistää muihin kuljetuksiin. Sekä kukkaro, että ympäristö kiittävät.

Esimerkiksi kaksion muutto Viroon tai Ruotsiin osuu usein hintahaarukkaan 1 000 – 3 000 €. Keski-Eurooppaan muuttaessa lisää arvioon vähintään +1 000 €. Toisaalta, jos muuttokuorma on pieni, esimerkiksi vain muutamia kuutiometrejä, voit saada vapaaksi jäänyttä kuormatilaa edullisesti. Kun yhteen kuormaan yhdistää useita kuljetuksia ja muuttoja, niin kustannukset ovat huomattavasti pienemmät.

Suosittu tapa tiedustella kuljetushintoja ja paluukuormia on kilpailuttaa muutto Muuttomaailma.fi -palvelussa. Se on erityisen kannattavaa ulkomaan muutoille, koska erot kustannuksissa voivat olla tuhansia euroja.

Kilpailuta ulkomaan muutto

Muuttomaailma.fi ja Etuovi.com kuuluvat samaan Alma Media -konserniin

Yksi kommentti sivuun “Muutto ulkomaille edessä? Katso mitä se maksaa ja mitä pitää huomioida!

  1. Tuonne laittaisin listaan vielä antiikin, taulut ja taide-esineet joiden vientiin saattaa tarvita vientiluvan. Jos niitä viet muuttokuorman mukana niin kannattaa siinä toisessa maassa tullata ne arvokkaat esineet niin ei ole ongelmia jos muuttaa edelleen takaisin Suomeen/muuhun maahan. Jos viet muuttokuorman mukana arvotavaraa niin maasta pois muutettaessa saattavat vaatia todistusta että olet omistaja, mistä hankittu ja mistä olet saanut rahan hankintaan. Mikäli et tullannut niitä sisään niin voi tulla todella suuria ongelmia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio