Etuovi.com

Oma toimitus

Digitaalisella eli sähköisellä asuntokaupalla tarkoitetaan sitä, että kaikki kauppaan liittyvä hoidetaan sähköisiä kanavia pitkin, vaikka itse osakekirjat ovatkin vielä vanhemmissa asunnoissa paperisia. Myöhemmin kun myös vanhat osakekirjat saadaan siirrettyä sähköiseen muotoon, voidaan puhua täysin digitaalisista asuntokaupoista. Aikaisemmin kiinteistönvälittäjän oli sovittava eri osapuolien välillä aikatauluista kun myyjä ja ostaja tulivat paikalle pankkiin allekirjoittamaan paperisen kauppakirjan, siirtämään osakekirjan sekä maksamaan kauppasumman sekä muut mahdolliset maksut. Nyt samat toimenpiteet voidaan tehdä digitaalisesti täysin ajasta ja paikasta riippumatta. Voit allekirjoittaa kauppakirjan vaikka kotisohvallasi silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Tällä hetkellä alan johtavan toimijan DIASin (Digitaalinen Asuntokauppa DIAS Oy) tarjoaman palvelun kautta kauppoja tehdään jo kymmenillä miljoonilla euroilla kuukausittain ja ennätyksiä kauppamäärissä rikotaan koko ajan, kun sähköisinä tehtyjen asuntokauppojen määrät kasvavat voimakkaasti. DIASin piirissä on jo yli 2 000 kiinteistönvälittäjää ja sen palvelussa mukana olevat pankit edustavat yli 96 prosenttia suomalaisten kotitalouksien asuntolainakannasta. Tämä tuo digitaalisen asuntokaupan lähes jokaisen suomalaisen ulottuville. Näin Werner Rönkä ja Helena Leveelahti tekivät asuntokaupat täysin sähköisesti.

Sähköinen asuntokauppa kokemuksia

MYYJÄ: Werner Rönkä, 25-vuotias tuotantopäällikkö

Rönkällä oli edessä muutto yhteen rakkaansa kanssa, minkä vuoksi oma asunto oli järkevintä laittaa myyntiin. Rönkä valitsi kiinteistönvälittäjän, jonka kanssa oli jo aiemmin ollut tekemisissä oman työnsä kautta. Sähköisen asuntokaupan mahdollisuus ei ollut vielä tiedossa asunnon myyntiprosessin alussa, eikä siten vaikuttanut päätökseen kiinteistönvälittäjän valinnassa.

Ennakko-oletuksia ei oikeastaan ollut etukäteen minkäänlaisia. Osasin odottaa, että asia tulee hoitumaan ainakin helposti.

OSTAJA: Helena Leveelahti, 20-vuotias opiskelija

Leveelahti lähti etsimään omaa asuntoa ja rauhaa asuttuaan jo tovin vuoroin sukulaisten ja poikaystävän luona. Uusi koti löytyi Etuovi.comin kautta ja erityisesti asunnon avara ja valoisa avokeittiö ihastutti ja vaikutti päätökseen ostotarjouksen teosta.

Päällimmäinen tunne oli että olipa helppoa ja tyytyväinen tunne siitä että omistan nyt oman asunnon.

Sähköisen asuntokaupan parhaat puolet

Sekä myyjä, että ostaja toivat esille koko asuntokaupan prosessin helppoutta. Vaikka sähköinen asuntokauppa ei ollut kummallekaan entuudestaan tuttua, ei uusi osto- ja myyntitapa aiheuttanut kummallekaan huolia tai epäilyjä. Molemmat saivat kattavat ennakkotiedot sähköisen asuntokaupan menetelmästä ja kaikki sujui hyvin. Päällimmäisinä tunteina molemmilla oli helpottuneisuus kaupanteon nopeudesta sekä vaivattomuudesta. Pienoisen miinuksen toi konkreettisten allekirjoitusten puuttuminen.

Myyjän TOP-3

  1. Tulevaisuudessa myyjän eikä ostajan tarvitse mennä käymään missään erikseen vaan kaupat hoituu kotisohvalta tai vaikka ulkomailta. Tämähän tietenkin säästää aikaa ja vaivaa valtavasti.
  2. Yleisesti vaivattomuus.
  3. Kaupat voidaan lyödä lukkoon nopeasti.

Ostajan TOP-3

  1. Kaikki toimi nopeasti ja helposti
  2. Pysyi helposti selvillä missä tilanteessa mentiin
  3. Turvallista

Lue myös kiinteistönvälittäjän mietteitä sähköisestä asuntokaupasta >

3 kommenttia sivuun “Näin helposti käy sähköinen asuntokauppa

  1. Mihinkä tässä sitä välittäjää tarvitaan – osakekaupassa? Kiinteistöt on sitten eri juttu.

  2. Eikö tämä onnistu ilman välittäjää? Mihin välittäjää edes tarvitsee? Olen säästänyt kymmeniä tuhansia, kun olen hoitanut kaupat itse.

  3. No tämähän näyttää vahvasti välittäjien kehittämältä palvelulta. Mihin ihmeessä osakkeen myynnissä Helsingissä tarvitaan 10ke maksavaa välittäjää, jolla ei ole mitään vastuuta. Ilmeisesti tullut pelko, että ihmiset tajuavat, että kaupat voi tehdä helposti ilman välittäjää ja säästyneet rahat voi käyttää hyödyllisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio