Etuovi.com

Oma toimitus

Werner Rönkä ja Helena Leveelahti saivat kokea sähköisen asuntokaupan prosessin ensimmäisten joukossa lokakuun 2019 alussa. Kiinteistönvälittäjän näkökulmasta sähköinen asuntokauppa toi paljon joustoa asuntokaupan prosessiin, mutta miten itse ostaja ja myyjä kokivat sähköisen kaupankäynnin?

Sähköinen asuntokauppa kokemuksia

MYYJÄ: Werner Rönkä, 25-vuotias tuotantopäällikkö

Rönkällä oli edessä muutto yhteen rakkaansa kanssa, minkä vuoksi oma asunto oli järkevintä laittaa myyntiin. Rönkä valitsi kiinteistönvälittäjän, jonka kanssa oli jo aiemmin ollut tekemisissä oman työnsä kautta. Sähköisen asuntokaupan mahdollisuus ei ollut vielä tiedossa asunnon myyntiprosessin alussa, eikä siten vaikuttanut päätökseen kiinteistönvälittäjän valinnassa.

Ennakko-oletuksia ei oikeastaan ollut etukäteen minkäänlaisia. Osasin odottaa, että asia tulee hoitumaan ainakin helposti.

OSTAJA: Helena Leveelahti, 20-vuotias opiskelija

Leveelahti lähti etsimään omaa asuntoa ja rauhaa asuttuaan jo tovin vuoroin sukulaisten ja poikaystävän luona. Uusi koti löytyi Etuovi.comin kautta ja erityisesti asunnon avara ja valoisa avokeittiö ihastutti ja vaikutti päätökseen ostotarjouksen teosta.

Päällimmäinen tunne oli että olipa helppoa ja tyytyväinen tunne siitä että omistan nyt oman asunnon.

sähköinen asuntokauppa kokemuksia

Näin näppärästi sähköisen asuntokaupan prosessi etenee

 1. Välittäjä käynnistää sähköisen asuntokaupan lähettämällä välitysjärjestelmän kautta kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet pankkien käsiteltäviksi
 2. Niin myyjän kuin ostajan pankit tarkastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan
 3. Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen
 4. Myyjä ja ostaja antavat tarvittavat valtuutukset pankeille maksujen ja siirtomerkintöjen hoitamiseksi ja allekirjoittavat kauppakirjan vahvan tunnistautumisen kautta.
 5. Myyjän ja ostajan pankit hoitavat kaupan velvoitteet (välityspalkkiot, varainsiirtoverot, osakekirjan siirron)
 6. Välittäjä lataa kaupan dokumentit välitysjärjestelmästä ja lähettää ne isännöitsijälle sekä hoitaa varainsiirtoveroilmoituksen

Sähköisen asuntokaupan parhaat puolet

Sekä myyjä, että ostaja toivat esille koko asuntokaupan prosessin helppoutta. Vaikka sähköinen asuntokauppa ei ollut kummallekaan entuudestaan tuttua, ei uusi osto- ja myyntitapa aiheuttanut kummallekaan huolia tai epäilyjä. Molemmat saivat kattavat ennakkotiedot sähköisen asuntokaupan menetelmästä ja kaikki sujui hyvin. Päällimmäisinä tunteina molemmilla oli helpottuneisuus kaupanteon nopeudesta sekä vaivattomuudesta. Pienoisen miinuksen toi konkreettisten allekirjoitusten puuttuminen.

Myyjän TOP-3

 1. Tulevaisuudessa myyjän eikä ostajan tarvitse mennä käymään missään erikseen vaan kaupat hoituu kotisohvalta tai vaikka ulkomailta. Tämähän tietenkin säästää aikaa ja vaivaa valtavasti.
 2. Yleisesti vaivattomuus.
 3. Kaupat voidaan lyödä lukkoon nopeasti.

Ostajan TOP-3

 1. Kaikki toimi nopeasti ja helposti
 2. Pysyi helposti selvillä missä tilanteessa mentiin
 3. Turvallista

Lue myös kiinteistönvälittäjän mietteitä sähköisestä asuntokaupasta >

Katso myös nämä

2 kommenttia sivuun “Näin helposti käy sähköinen asuntokauppa

 1. Mihinkä tässä sitä välittäjää tarvitaan – osakekaupassa? Kiinteistöt on sitten eri juttu.

 2. Eikö tämä onnistu ilman välittäjää? Mihin välittäjää edes tarvitsee? Olen säästänyt kymmeniä tuhansia, kun olen hoitanut kaupat itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio