Riikka Pöntynen

Fengshui-konsultti, visualisti ja sisustuskirjailija

Yksi helpoimmista tavoista päivittää minkä tahansa huoneen tunnelmaa ja parantaa fengshuita on värien käyttäminen sisustuksessa. Väreillä voidaan vaikuttaa paitsi tilan tunnelmaan ja fengshuihin, myös luoda optisia harhoja mittasuhteiden harmonisoimiseksi. Värin tehtävä yhdessä valaistuksen kanssa on herättää tila elämään.

Sisustusvärin valinnassa on usein haasteena löytää juuri kyseiseen tilaan parhaiten sopiva värisävy. Siihen, kuinka sävy sopii ja sulautuu ympäristöönsä, vaikuttaa valon lisäksi tilassa olevat muut värit ja materiaalit.

fengshui värit

Fengshui-sisustuskonsulttina suosittelen asiakastani valitsemaan tilaan päävärin lisäksi toisen, pääväriin sointuvan sävyn, sekä aksenttivärin, joka tuo pääväristä esille sen parhaat ominaisuudet. Parantaaksesi samalla kotisi fengshuita suosittelen sinua valitsemaan kotisi sisustusvärin tilakohtaisesti huomioiden myös sen, minkä ilmansuunnan alueelle kyseinen tila sijoittuu.

Viisi teemaa ja kuinka käyttää niitä sisustuksessa

Kokosin sinulle viisi teemaa, joiden värit, materiaalit ja tunnelmat on luotu fengshuissa käytettävää viiden elementin teoriaa mukaillen. Kun käytät  alla olevien teemojen mukaisia värejä, materiaaleja ja muotoja oman kotisi eri alueiden sisustuksessa, parannat paitsi tilan energioita, luot ympärillesi harmoniaa ja kohennat kotisi fengshuita.

Tuli

Tulen värit punainen ja oranssi kuvastavat vahvaa ja räiskyvää energiaa. Näiden värien ja fengshuissa tulen elementiksi luokiteltavien esineiden lisääminen kotiisi voi auttaa sinua maineesi ja menestyksesi kasvattamisessa. Lämpimät punaisen ja oranssin sävyt lisäävät kotiisi intiimiä, lämmintä tunnelmaa. Värien lisäksi tulielementtiä voit lisätä kotiisi eläinperäisten materiaalien, kuten sarvien, kallojen ja taljojen, sekä ihmistä tai eläintä esittävän taiteen avulla. Käytä tulen värejä ja kartiomaista muotoa etenkin kotisi eteläisimmällä alueella.

Täältä löydät ideoita punaisen sävyjen käyttöön sisustuksessa

fengshui värit

Maa

Luodaksesi kotiisi harmonian ja turvallisuuden tunnetta, valitse sisustusväreiksi maanläheisiä värejä ja maasta peräisin olevia elementtejä. Hiekan, beigen, ruskean ja vaaleat terrakotan sävyt sopivat upeasti etenkin kotisi koillisen, lounaan ja keskustan aueille. Tuo rohkeasti luonto sisälle keräämällä luonnosta kauniita kiviä, ajopuun kappaleita ja muita luonnonelementtejä. Voit lisätä luonnon tuntua valitsemalla seiniisi maalisävyjä, jotka ovat saaneet vaikutteita luonnosta. Kokeile esimerkiksi Tikkurilan 2018 vuoden trendivärien joukosta löytyvää Ajopuuta.

Ideoita maanläheisten beigen sävyjen käyttöön kuvagalleriassa

fengshui värit

Metalli

Metallielementin värit valkoinen ja harmaa edustavat fengshuin mukaan puhtautta, selkeyttä ja raikkautta. Käytä niitä kotisi sisustuksessa etenkin lännen ja luoteen alueilla. Myös pyöreät muodot sisustusesineissä, matoissa ja kalustessa ovat hyviä vahvistamaan metallielementtiä ja näin ollen parantamaan kotisi fengshuita kyseisillä alueilla. Suosi kotisi läntisimmällä ja luoteisimmalla alueella huonekaluja ja esineitä, jotka on valmistettu metallista.

Inspiraatiota valkoiseen ja harmaaseen sisustukseen

fengshui värit

Vesi

Veden väreillä mustalla ja sinisen eri sävyillä lisäät kotiisi, ja siten myös omaan elämääsi, runsautta. Käytä niitä kotisi pohjoisimmassa osassa. Jos tavoitteenasi on lisätä vaurauttasi, lisää vesielementin värejä myös kotisi itäisimpään ja kaakkoisimpaan osaan. Myös peilien, aaltomaisten muotojen sekä lasisten koriste-esineiden avulla voit luoda itsellesi ympäristön, joka tukee sinua tavoitteessasi vauraasta ja yltäkylläisestä elämästä. Lähes jokaisesta suomalaisesta kodista löytyvä Aalto-maljakko on loistava fengshui-tehoste kodin pohjoisen, idän ja kaakon alueille.

Ideoita sinisellä sisustamiseen

fengshui värit

Puu

Halutessasi tukea terveyttäsi, kasvuasi tai taloudellista tilannettasi, sisusta kotisi puuelemetin värillä vihreällä. Fengshuin mukaisesti parhaat ja tärkeimmät alueet, joihin puuelementin värejä ja materiaaleja suositellaan sijoitettavan, ovat itä ja kaakko. Värien lisäksi voit lisätä puuelementtiä myös viherkasvien sekä puusta valmistettujen esineiden ja asioiden avulla. Lienee tunnetuin fengshuissa käytettäistä puuelementin ja vaurauden tehosteista on rahapuu, jolle paras paikka kodissasi on sen kaakkoisin alue. Viherkasvi tai jokin vihreä sisustusesine on hyvä sijoittaa myös kotisi eleteläisimpään osaan, jolloin se yhdessä tulielementin kanssa auttaa sinua menestymään elämässäsi.

Ideoita vihreän käyttöön sisustuksessa

Katso myös inspiraatiota vihersisustamiseen

fengshui värit

Yksi fengshuin pyrkimyksistä on luoda asuinympäristö, joka on harmoninen, voimaannuttava sopusoinnussa luonnon kanssa. Tuomalla kotiisi luonnon elementtejä vahvistat omaa luontoyhteyttäsi.

Lue myös viisi helppoa fengshui-vinkkiä kodin sisustamiseen

-Riikka Pöntynen

Kuvat: Marjut Päivänurmi

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Näin parannat kotisi fengshuita värien avulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio