Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Tällä kertaa kävimme kylässä lapsiperheen viehättävässä omakotitalossa Vantaan Kivistössä. Kodissa asuvat perheen vanhemmat Hanna ja Juha, heidän neljä lastaan Juuso, Miikka, Inna ja Ester, kolme Amerikankarvatonterrieriä Muusa, Haiku ja Runo, kaksi gerbiiliä Kulta ja Hero sekä Kaneli-Pulla niminen kani. Katso video kyläilystämme perheen luona – videolla perheen äiti Hanna kertoo, miten saatiin lisää tilaa omakotitaloon perheen koon kasvaessa sekä tarpeiden muuttuessa, ja miten kodin sisustus on muovautunut maun muuttuessa.

Perhe muutti taloon vuonna 2001, kun talo oli vielä keskeneräinen. Kun taloa rakennettiin, perhe asui Jokiniemessä ja vanhemmat kävivät iltaisin päivätöittensä päätteeksi tekemässä hommia työmaalla. Onneksi myös Hannan isä oli suureksi avuksi, hän rakensi ystävänsä kanssa perheelle saunan jopa vielä siinä vaiheessa, kun perhe oli jo muuttanut taloon.

Lisää tilaa perhekoon kasvaessa ja tarpeiden muuttuessa

Muuttohetkellä perheen pojat olivat vain 4- ja 6-vuotiaita ja yksi tyttäristä syntyi muuttovuonna. Aluksi makuuhuoneita oli vain yksi alakerrassa ja yläkertaan johtivat portaat, mutta toisen kerroksen tilat olivat aluksi rakentamatonta varastotilaa.

lapsiperheen omakotitalo Vantaalla, alakerta, lisää tilaa omakotitaloon
Kuva: Etuovi.com, suuntaa-antava piirros talon pohjakuvasta. Omakotitalon alakerta.

Ajan saatossa koti muotoutui perheen tarpeiden muuttuessa. Vuonna 2004 yläkerta otettiin asuinkäyttöön ja sinne saatiin kaksi makuuhuonetta ja aulatila tv- ja pelikäyttöön. Kaiken kaikkiaan huoneet ovat vaihtaneet omistajaa moneen otteeseen ja niiden myötä huoneita on muokattu kalusteilla, maalilla ja tapetilla asujansa mieltymysten mukaisiksi.

lisää tilaa omakotitaloon, yläkerran rakentamaton tila asuinkäyttöön
Kuva: Etuovi.com, suuntaa-antava piirros talon pohjakuvasta. Omakotitalon yläkerta oli alkuun rakentamatonta varastotilaa – nyt se on otettu asuinkäyttöön. Aulasta tehtiin pienimmän tyttären huone, toiseen ullakkotilaan tehtiin molemmille pojille omat huoneet.

Vanhimman tyttären huone alakerrassa on aiemmin ollut myös vanhempien makuuhuone.

Nykyisen vanhempien makuuhuoneen (alakerrassa) jakoivat aiemmin sisarukset keskenään.

Poikien yläkerran huoneet olivat aiemmin varastotilaa.

Yläkerran käyttöönoton jälkeen perhekoko on kasvanut vielä yhdellä lapsella kahdeksan vuotta sitten, kun nuorempi tytär Ester syntyi. Jonkin aikaa tytöt jakoivat yhden makuuhuoneistaan keskenään siten, että huoneeseen rakennettiin parvi: nuorimmainen otti parven alaosan omiin leikkeihinsä ja vanhempi tyttäristä sai parven yläosan omaan käyttöönsä.

Eripuraa kuitenkin syntyi, kun molemmat tytöistä halusivat omaa rauhaa. Viime vuonna yläkerran aulasta tehtiin sitten kuopuksen oma huone, sillä tilan tv- ja pelikäyttö oli jäänyt vähemmälle, kun kaikille perheen jäsenille oli hankittu omat tietokoneet.

Yläkerran aulasta tehtiin oma huone nuorimmalle tyttärelle.

Lue myös, miten omakotitalosta remontoitiin kaunis koti kahdelle aikuiselle lasten muutettua pois kotoa

Maku muuttuu vuosien saatossa – kirsikkapuu sai väistyä

Rakentamisen alkuaikana perhe oli ihastunut kirsikkapuuhun. Keittiön kaappien rungot, lattiat ja vaatekaapit olivat kirsikkapuun sävyttämiä. Myös keltainen väri kaakeleissa ja tapeteissa boordeineen tuntuivat tuolloin juuri oikeilta valinnoilta. Muutamassa vuodessa into keltaiseen kuitenkin laantui, kirsikkaankin kyllästyttiin pikkuhiljaa ja ne ovat saaneet lähes kokonaan väistyä.

lisää tilaa omakotitaloon
Olohuoneen kirsikkapuiset kirjahyllyt tuputettiin Otex-maalilla hauskalla tavalla epätasaisiksi.
Haiku poseeraa. Kirsikkapuusta tuunatut kirjakaapit taustalla.

Mutta ihan kaikkea ei kuitenkaan tarvinnut pistää uusiksi, perheen äidin Hannan tuunauksessa kalusteet ja keltaiset kaakelit ovat saaneet uuden elämän uudella pintakäsittelyllä. Muun muassa kirsikkaiset kaapin rungot ja hyllyt maalattiin valkoisiksi ja wc:een kaakelit saivat pintaansa uuden V33-kaakelimaalin, joka jätti allensa sinällään hyväkuntoiset vanhat kuviokaakelit, joihin oltiin jo kuitenkin kyllästytty.

Baaritiskin avulla toteutettiin haave avokeittiöstä

Viimeisimpänä uudistuksena on keittiöremontti, joka oli ollut suunnitelmissa jo jonkin aikaa. Tänä talvena keittiöremontti sitten toteutettiin kevyempänä versiona kuin alkuun oli ollut ajatus. Keittiön yläkaapit olohuoneseinältä poistettiin ja seinä avattiin olohuoneeseen pöytätason yläpuolelta. Samalla seinää jatkettiin hiukan ja tasoon saatiin mukava baaritasoratkaisu, jonka ympärillä voidaan samalla seurustella ja kokkailla yhdessä vaikka koko perheen voimin.

Lisäksi keittiön tuulettimen yläosan tapettipinta maalattiin mustalla Nordic Chic -kalkkimaalilla ja välitila paneloitiin osittain. Tuloksena on ilmeeltään uudistunut ja avara keittiö, jossa valo pääsee vapaasti kulkemaan huoneiston läpi.

Lue myös, kuinka espoolainen lapsiperhe rakensi unelmiensa omakotitalon 

Sitruunapuu löytyi Huiskulasta, kiitos!

Enää odotellaan vain kesää. Kodin puutarha on nimittäin upea, mutta kuvaushetkellä se ei ollut vielä päässyt talven jäljiltä täyteen loistoonsa. Sen kimppuun pääsemisestä haaveilee erityisesti Hanna. Ja yksi remonttiunelmakin on vielä jälljellä – vaihtaa keltainen ulko-ovi uuteen maalipintaan!

Jos puutarhakärpänen on puraissut sinuakin, käy inspiroitumassa Ideat & Vinkit -galleriassa

-Maija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio