Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Olin hiljattain puhumassa Kevätmessuilla teemalla ”remontoinnin perusteet – riesasta riemuksi”. Yhtä usein, kuin minulta pyydetään vinkkejä onnistuneeseen remonttiin, minulta kysytään arvioita asunnon remontoinnin vaikutuksista myyntihintaan. Lyödäänkö remontilla rahoiksi?

Asia ei olekaan aivan yksinkertainen ja yhtälöön vaikuttaa mm. asunnon koko, sijainti, märkätilojen määrä sekä remontin laatu ja laajuus. Miten siis remontti vaikuttaa asunnon hintaan, saako remonttirahat aina pois myyntihinnassa, ja voidaanko jopa päästä voitolle? Alle olen luetteloinut muutamia vinkkejä.

Pienet asunnot

Asunnon maalaus voi olla kannattavaa, etenkin jos asunto on pieni. Pienen asunnon nuhjuisten seinien maalaukseen ei mene kauaa aikaa ja pienien asuntojen neliöhinta on kaikkein korkein. Tällöin remontin suhteellinen osuus koko asunnon hinnasta on pienempi.

Ideoita pieneen pintaremonttiin löydät täältä

Sijainti

Todella kalliisti tehdyt remontit voivat toisinaan jäädä myyjän kontolle. Suomessa on vain muutama osoite, jossa asunnon hinta voi nousta pilviin upeasti valittujen materiaalien johdosta ja silti ostajakuntaa riittää.

Makuasiat ja uniikkiuden lisä

Todella erikoisesti tehdyt remontit voivat olla ongelma. Erityisesti suomalaisesta hyvinkin hillitystä tyylistä poikkeavat asunnot voivat olla vaikeita myydä. Toisaalta juuri sillekin tyylille saattaa olla oma ostajakuntansa ja harvinaisuutensa ansiosta hinta saattaa noustakin melko korkealle.

Märkätilat

Jos asunnossa on useampi märkätila tämä vaikutta korottavasti remontin hintaan. Toisaalta erityisesti useampi kylpyhuoneinen perheasunto on valttikortti markkinoilla siinä vaiheessa kun asuntoa lähdetään myymään. Saatat hyvinkin saada rahasi korkojen kera takaisin ainakin silloin, jos olet tehnyt remontissa muutostyönä kokonaan uuden kylpyhuoneen ja asuntoon on sitä kautta saatu kaksi erillistä kylpyhuonetta.

Wc-tila sai uuden ilmeen, kun laatat maalattiin kaakelimaalilla

Teetkö itse vai teetätätkö

Työn osuus remontissa on merkittävä suhteessa itse materiaaleihin. Jos kuitenkin osaat tehdä itse remonttia tai toimit vähintäänkin apupoikana, säästät helposti tuhansia euroja, mikä näkyy kenties jo mahdollisina myyntivoittoina.

Toki omalle työllensäkin on laskettava hinta, jotta remontin todellinen kannattavuus voidaan määrittää. Jollei remontointi ole rakas harrastus sinulle ja myös perhe tukee harrastustoimintaasi henkisesti, kannattaa olla tarkkana, mitä remontti todellisuudessa maksaa sinun töineen päivineen, kun laskee myyntivoittojaan.

Katso hintaesimerkit remonteista:

Tämän verran maksaa kylpyhuoneremontti

Tämän verran maksaa keittiöremontti

Urakkasopimus ja hinta

Jos teetätät urakan ulkopuolisella. Mieti millainen sopimus työstä tehdään. Huonolla sopimuksella saatat menettää euroja, kun remonttihinta hyppää taivaisiin. Kenelle kuuluikaan ruuvien nouto työmaalle? Et halua hankkia maailman kalliimpia ruuveja siten, että remonttifirma hakee ne erillisreissulla ruuhka-aikana työmaallesi ja laskuttaa sinua ei vaan matkakorvauksina, mutta myös matkaan käytetyn ajan perusteella. Pyydä apua sopimuksen laadintaan!

Tsekkaa remontoijan muistilista – näin suunnittelet ja toteutat onnistuneen remontin

Voitto tehdään pääsääntöisesti ostohetkellä

Olen monesti sanonut, että voitto tehdään ostohetkellä. Jos remonttitarve ei näy ostohinnassa, niin sinun on vaikea saada remonttihinta näkymään myyntihinnassakaan. Toki yksilöllisiä eroja esim. saman taloyhtiön ja asuinalueen välillä on, mutta ostajat ovat nykyisin hyvinkin hintatietoisia. Muusta suuresti poikkeavaa hintaa saa perustella ostajalle syvällisesti.

Remontti ennen myyntiä

Pieni siistimisremontti kannattaa todennäköisesti jokaisessa asunnossa koosta riippumatta, mikäli asunnossa on jotain todella rempallaan tai siinä on selkeitä puutteellisuuksia. Paikoiltaan niksahtanut kaapin ovi kannattaa asentaa takaisin kohdilleen ja vaikkapa puuttuvat listat nakutella paikoilleen. Suurempiin remontointeihin en ihan helpolla ryhtyisi, jos et osaa itse suunnitella, sinulla ei ole hyviä suhteita tavarantoimittajiin ja, jos et osaa toteuttaa remonttia omalla työpanoksellasi.

Näin remontoitiin 90-luvulla rakennettu omakotitalo myyntikuntoon

Rakkaudesta omaan kotiin

Suurin osa tekee kuitenkin remontin muokatakseen asunnon paremmin omaan elämiseensä soveltuvaksi. Silloin voittoja ei välttämättä havitella ja tärkeintä on, että lopputuloksena on viihtyisä koti.

remontilla rahoiksi
Tämä keittiö remontoitiin asukkaiden maun muututtua. Kirsikkapuiset kaapistot vaihtuivat valkoisiin ja yläkaappeja purettiin, mikä avarsi tilaa. Muuallakin kodissa pintamateriaalit ovat kauniita ja ajattomia.

Kultaakin kalliimpi

Oman kodin remontissa suosittelen kuitenkin konsultoimaan sisustamisen, remontoinnin, sopimusasioiden ja myynnin ammattilaisia. Suunnittelijan avulla voit muokata asunnosta sinun tarpeittesi mukaisen kenties järkevämmin ja pienemmin kustannuksin. Suunnittelija osaa miettiä myös asunnon muunneltavuutta tulevaisuudessa elämäntilanteiden tai omistajan vaihtuessa. Lakimies voi auttaa sinua sopimusten laadinnassa, niin vältytään riidoilta. Remonttimies osaa antaa urakkahinnan ja asunnonvälittäjä arvioida myyntihinnan.

Kultaa kalliimpaa asuntoa ei kannata remontoimalla tehdä. Joskus asunto on pakko myydä ja tappiollisesti sen ei haluaisi tapahtuvan.

Verotus

Oman vakituisen asunnon voi myydä verovapaasti, jos tietyt laissa säädetyt edellytykset täyttyvät:

  • Olet omistanut asunnon vähintään 2 vuotta.
  • Asut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Mikäli edellämainitut edellytykset eivät täyttyisi, asunnon myynnistä saatu voitto verotetaan pääomatulona. Jos taas myyt asuntosi tappiolla, tappion voi vähentää luovutusvoitoista. Verotusta koskevat asiat voit tarkistaa verottajan nettisivuilta.

-Maija

Yksi kommentti sivuun “Remontilla rahoiksi?

  1. Remontin kannattavuuteen vaikuttaa myös se, teekeekö remontin lainarahalla vai säästöillä. Jos remonttia varten ottaa kalliin kulutusluoton, se nostaa remontin kokonaiskustannuksia ja vaikuttaa myös siihen, kannattaako remonttia tehdä ennen asunnon myyntiä. Remonttilaina kannattaa siis kilpailuttaa ja sen jälkeen arvioida onko remontin toteuttaminen järkevää. Isompi remontti sisältää usein myös yllätyksiä, jotka saattavat nostaa kustannuksia. Tämä on hyvä ottaa huomioon myös lainatarjouksia pyydettäessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio