Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Ekologisuus ja vastuullisuus ovat nykyään yhä tärkeämpiä arvoja meille kuluttajille. Niin myös Keittiömaailmalle, joka haluaa auttaa asiakkaitaan elämään ekologisesti ja kestävästi keittiöissään. Siksi sen tuotesuunnittelua ja -kehitystä ohjaavatkin vahvasti kestävän kehityksen periaatteet. Tähän juttuun kokosin vinkkejä siihen, minkälaisilla valinnoilla voidaan pienentää keittiön hiilijalanjälkeä. Näistä ratkaisuista ympäristö kiittää, mutta mikä parasta,  ne tekevät myös keittiöelämästä sujuvampaa ja mukavampaa.

Katso jutun lopussa myös videolta vinkit siihen, miten tuoda vihreyttä keittiöön – ihan kirjaimellisesti!

Suunnittele keittiö kestämään

On tärkeää, että keittiö suunnitellaan kestämään aikaa ja käyttöä, niin että se saa palvella mahdollisimman pitkään. Kannattaa siis panostaa laadukkaisiin ja ilmeeltään ajattomiin materiaaleihin ja muihin ratkaisuihin, jotka parhaassa tapauksessa kestävät sukupolvelta toiselle. Esimerkiksi puu, kivi ja ruostumaton teräs ovat hyviä materiaaleja, sillä ne ovat kestäviä ja kierrätettäviä.

Lue täältä keittiösuunnittelijan vinkit kauniin ja käytännöllisen keittiön suunnitteluun

ekologinen keittiö

Valitse vastuullisesti

Ruuan, vaatteiden ja monen muun asian kohdalla olemme kiinnostuneita siitä, mistä ne tulevat ja kuka ne tekee – miksemme siis keittiöidenkin?

Uuden keittiön tarina alkaa nimittäin jo kauan ennen kuin se asennetaan ja siellä pääsee kokkailemaan –  kaapistoissa ja tasoissa käytettävän puun kasvatuksesta tuohon pisteeseen on pitkä matka. Keittiömaailma on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseen toimintaan koko tuotantoketjun ajan. Esimerkiksi puutoimittajat ovat tarkkaan valittuja ja niiden tulee noudattaa EU:n puutavara-asetusta sekä konsernin metsänhoidollisia menettelytapoja. Myös muiden materiaalien, kuten laminaatin ja melamiinin tulee täyttää materiaalin vähäpäästöisyydestä ja turvallisuudesta kertovan M1-luokituksen vaatimukset.  Itse keittiöt tulevat läheltä; ne valmistetaan puusepäntyön ammattilaisten toimesta Nastolassa – hyvä tilaisuus suosia kotimaista laatua siis!

Lue lisää Keittiömaailman kestävän kehityksen periaatteista

Säilytä ruuat fiksusti ja vähennä hävikkiä

Yksi parhaista ekoteoista on vähentää ruokahävikkiä. Hävikkiä syntyy kaikissa vaiheissa ruokaketjua, mutta kotitalouksien aiheuttama osuus on kaikista suurin, 30 %. Henkeä kohden syntyy noin 20-25 kg ruokahävikkiä vuodessa (lähde: Luonnonvarakeskus). Se on paljon se!

Ruokahävikki on niin sanotusti turhaa jätettä ja sitä voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota kulutustottumuksiin, suunnittelemalla ruokaostokset paremmin ja olemalla tuijottamatta parasta ennen -merkintöjä turhan tarkasti. Mutta tärkeässä roolissa on myös se miten ruokaa säilytetään. Kun vaikkapa vihanneslaatikon sisältö on nähtävissä yhdellä vilkaisulla ja helposti saatavilla, ei sen pohjalle jää mitään unohduksiin. Urban-vihanneslaatikko voi pelastaa monta pilaantumisvaarassa olevaa kasvista.

Kokki Hanna Gullichsen antaa 10 kätevää vinkkiä hävikin vähentämiseen kotikeittiössä – lue lisää! 

ekologinen keittiö

Valitse energiatehokkaat kodinkoneet – säästä sähköä ja vettä

Keittiöstä löytyy yleensä useita kodinkoneita, jotka ovat kovassa käytössä ja jopa koko ajan päällä. Sähkön säästämiseksi keittiöön kannattaa valita mahdollisimman energiatehokkaat kodinkoneet, näin ympäristö kiittää ja itse pääsee nauttimaan uusien kodinkoneiden käyttömukavuutta lisäävistä ominaisuuksista. Liedeksi ympäristötietoinen valitsee induktiolieden, jonka käyttö on tarkkaa, tehokasta ja turvallista.

Tutustu Keittiömaailman huippumerkeistä koostuvaan kodinkonevalikoimaan 

Keittiössä on hyvä paikka säästää myös vettä. Tuttuni kertoi juuri tiskanneensa opiskeluaikana käsin säästääkseen vettä, vaikka keittiössään oli tisikikone. Voi kuinka paljon aikaa hän olisikaan voinut säästää (vaikka siihen opiskeluun) jos olisi tiennyt, että astianpesukone kuluttaa vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen.

Sen lisäksi, että antaa koneen hoitaa tiskaamisen, yksi hyvä keino säästää vettä on valita hana, josta löytyy veden virtausvoimakkuutta säätelevä ekotoiminto.

ekologinen keittiö

Tee kierrättämisestä helppoa

Mitä kätevämmäksi kierrätys on järjestetty, sitä varmemmin sitä tulee tehtyä. Jos kierrätettäville materiaaleille ei ole omia paikkoja, tulee helposti oltua laiska ja heitettyä kierrätykseen kuuluva roska sekajätteeseen. Itse kierrätän nykyään kaiken mahdollisen ja on ollut ilahduttavaa huomata, kuinka vähän sekajätettä tällä tavalla syntyy. Tästä innostuneena olen pyrkinyt vähentämään sitä entisestään, tehnyt siitä itselleni pienen haasteen. Suosittelen muillekin!

Jokaisen kierrättäjän unelma kierrätysjärjestelmä, jossa kaikille kierrätettäville materiaaleille on oma paikkansa. Keittiömaailman kaappien sisukset ovat räätälöitävissä vaikkapa tähän tarpeeseen.

ekologinen keittiö

Kasvata yrtit itse

Todellista vihreyttä keittiöön voi tuoda kasvattamalla yrtit itse! Joka kerta ei tarvitse ostaa uusia muoviin pakattuja yrttiruukkuja, kun mausteet ruokaan voi napata omasta keittiöpuutarhasta.

 

Kaipaisiko oma keittiösi päivitystä? Varaa täältä maksuton suunnitteluaika lähimpään Keittiömaailman myymälään

Lue myös:

Uusia innovaatioita keittiöön – huippuunsa hiottu toimivuus on arjen luksusta

Yksi keittiö, kolme hintaa – näin keittiön hinta muodostuu

 

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio