Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Uusi keittiö on iso ja pitkäaikainen hankinta, joten on on tärkeää, että se toimii kuten pitääkin ja miellyttää silmää vielä vuosienkin päästä. Keittiötä suunniteltaessa on tehtävänä niin monenlaisia valintoja, että vähemmästäkin menee pää pyörälle! Onneksi vaihtoehtojen viidakossa ei tarvitse pärjätä yksin, vaan apuna ovat keittiösuunnittelijat, jotka ovat perillä viimeisimmistä keittiötrendeistä ja teknologioista.  Haastattelin Keittiömaailman keittiösuunnittelija Taru Supista, joka kertoi parhaat vinkkinsä kauniin ja käytännöllisen keittiön suunnitteluun.

Katso jutun lopussa myös video!

käytännöllinen keittiö

Löydä tyylisi

Keittiön suunnittelu lähtee liikkeelle siitä, että mietitään minkä tyyliseen kokonaisuuteen tähdätään. Taru kehottaa miettimään, mikä on itselle todella mieluista ja tärkeää. Erilaisia keittiötrendejä kannattaa soveltaa siltä osin kuin ne sopivat aidosti omaan tyyliin ja tapoihin.

Esimerkiksi Pinterest on kätevä työkalu ideoiden etsimiseen, mutta keittiön tyyliin kannattaa hakea inspiraatiota myös keittiöliikkeen katalogista, jotta saa kuvan siitä mitä on saatavilla. On tärkeintä, että asiakkaalle löytyy mallistosta mieleiset ovimallit, tasot ynnä muut kun lähdetään suunnittelemaan keittiötä. Mallistomme on todella laaja, esimerkiksi ovien sävyt voidaan valita värikartasta ja erilaisia materiaaleja on lukuisia. On siis todennäköistä, että sopivat ratkaisut kyllä löytyvät.

Ihmiset ovat nykyään keittiön suunnittelussa entistä rohkeampia, mikä ilahduttaa keittiösuunnittelijaa! Jokin aika sitten kaiken kaiken piti olla valkoista, kiiltävää ja eleetöntä, mutta nyt monimuotoisuus ja vaihtelunhalu ovat nostaneet päätään.

Minkälainen on sinun unelmiesi keittiö? Kenties rouhea Bistro tai ultramoderni Urban? Täällä pääset testaamaan oman keittiötyylisi

käytännöllinen keittiö
Ratinan Keittiömaailmaan astuessa ensimmäinen näky on ovimalleista koottu vaikuttava väriseinä. Vaihtoehtoja on joka makuun.

Hyvät materiaalit kestävät aikaa ja käyttöä

Keittiön materiaalien tulee kestää niin käyttöä kuin aikaakin. Tarjolla on valtava määrä vaihtoehtoja, joiden joukosta keittiösuunnittelija auttaa valitsemaan omaan makuun, tarpeeseen ja budjettiin sopivat vaihtoehdot.

Materiaalien valinnassa kannattaa Tarun mukaan tutkiskella itseään siltä kantilta, minkälainen keittiön käyttäjä on ja kuinka kova on vaikkapa siivoamaan. Joissain tapauksissa voi joutua tekemään kompromisseja halutun visuaalisen ilmeen ja käytännöllisyyden välillä.

Esimerkiksi yksivärisessä, maalatussa ovessa näkyvät sormenjäljet helpommin kuin eläväpintaisessa puussa.

Taru muistuttaa myös, että keittiötä suunniteltaessa kannattaa olla alusta alkaen avoin käytettävissä olevan budjetin suhteen, sillä näin suunnittelija osaa suositella siihen sopivia materiaaleja. Esimerkiksi suosittua marmorimaista tasoa on saatavilla eri kokoisiin budjetteihin sopivana, niin kvartsisena kuin laminaattisenakin.

Tutustu erilaisiin ovimalleihin ja tasomateriaaleihin

Ajattomat ja laadukkaat materiaalit tekevät keittiöstä myös ekologisen. Lue täältä lisää vinkkejä ekologiseen keittiöön! 

Suosi käytännöllisiä säilytysratkaisuja

Keittiön säilytysratkaisut ovat Tarun mukaan menneet käytännöllisempään suuntaan, uudenlaisten ratkaisujen ja mekanismien ansiosta ei tarvitse enää kurkotella kaappien perälle, vaan tarvittavat tavarat saadaan helposti käden ulottuville.

Oli säilytystilaa kuinka paljon tahansa, yleensä kaapit ovat aina täynnä. Trendi on mennyt viime aikoina siihen suuntaan, että säilytystilaa halutaan enemmän tasojen alapuolelle isoihin laatikoihin kuin yläkaappeihin. Myös kaikenlaiset säilytystä helpottavat mekanismit ovat kasvattaneet suosiotaan. Voidaan tehdä esimerkiksi komeroseinä, johon piiloutuu paljon säilytystilaa vaikka apteekki- tai aamiaiskaapin muodossa. Myös nurkat voidaan hyödyntää.

käytännöllinen keittiö

Kaikkea ei tarvitse piilottaa kaappeihin, vaan usein tarvittavat, arkisetkin esineet saavat olla esillä. Erilaisilla koukku- ja avohyllyratkaisuilla saadaan myös kivasti persoonallista fiilistä keittiöön.

Lue lisää kaapeista, laatikostoista ja niiden mekanismeista

Ergonomia ennen kaikkea

Avain käytännölliseen keittiöön on se, että se on suunniteltu ergonomiseksi niin, että vältytään turhalta kurottelulta ja kyykistelyltä. Esimerkiksi kodinkoneiden ja säilytystilojen sijoittelulla voidaan vaikuttaa keittiön ergonomisuuteen.

käytännöllinen keittiö

Varsinkin isommassa keittiössä on mahdollista nostaa astianpesukone tai uuni ylös. Kodinkoneisiin on nykyään saatavilla teleskooppimekanismeja, joiden avulla esimerkiksi uunipelti saadaan ulos niin, että ruokaan voidaan lisätä mausteita nostamatta sitä pois, tai tiskikoneen kori saadaan nostettua ylemmäs.

Vesipiste ja hella pyritään sijoittamaan aina lähelle toisiaan. Joko niin, että ne ovat vierekkäin tai niin, että hella on vaikkapa saarekkeessa ja vesipiste se takana korkeintaan muutaman askeleen päässä.

Yläkaappien vähentäminen antaa keittiölle ilmavan ilmeen, mutta vaikuttaa myös ergonomisuuteen. Esimerkiksi iän karttuessa on mukavampaa ja turvallisempaa, kun ei tarvitse kiipeillä jakkaroille saadakseen astioita yläkaapista. Myös lapsiperheissä elämä helpottuu, kun lapset voivat käyttää keittiötä omatoimisesti.

Kaunis valaistus viimeistelee keittiön

Valaistuksella on iso rooli keittiön tunnelman luojana, joten siihen kannattaa panostaa ja sille kannattaa muistaa varata budjetista tarpeeksi iso siivu. Tässä Tarun vinkit keittiön valaisemiseen:

Valaistuksella saadaan todella paljon aikaan. Nykyään keittiön valaistukseen käytetään pääasiassa himmennettäviä led-valoja joko spotteina tai nauhana. Valojen ei tarvitse aina olla vain yläkaappien alla, vaan niitä voidaan sijoittaa myös yläkaappien päälle tai sokkeliin.

käytännöllinen keittiö

Valon väri voi olla lämpimämpi tai viileämpi (ei kuitenkaan sinertävä). Valon lämpötilalla on vaikutusta siihen, minkä värisinä keittiön materiaalit tulevat esiin. Valon lämpötila on makuasia – toiset tykkäävät neutraalin värisen valon tuomasta raikkaudesta, toisten mielestä lämmin valo on ihanan kodikas.

Ohjenuorana kannattaa pitää se, että keittiössä tulee olla tarpeeksi valoa työskentelyyn, mutta myös hyvä yleis- ja tunnelmavalaistus niitä hetkiä varten, kun ruoka on valmistunut ja istutaan pöydän ääreen nauttimaan ateriasta.

Lue täältä lisää vinkkejä keittiön valaistuksen suunnitteluun 

Yksityiskohdilla on väliä

 

Onko sinulla mielessä keittiöremontti? Ota askel kohti keittiöunelmiesi toteutumista ja varaa aika maksuttomaan suunnittelutapaamiseen lähimpään Keittiömaailma-myymälään

Lue myös:

Uusia innovaatioita keittiöön – huippuunsa hiottu toimivuus on arjen luksusta

Yksi keittiö, kolme hintaa – näin keittiön hinta muodostuu

-Juulia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio