Etuovi.com

Oma toimitus

Poikkeuksellinen kevät on saanut osan asunnon myyntiä harkitsevista lykkäämään myynnin aloittamista.  Etuovi.comin käyttäjäkyselyn mukaan yleisin syy tälle on ollut, ettei uutta asuntoa ole vielä löytynyt. Myyntiä harkitsevat ovat myös epäilleet, että poikkeustilanne vaikuttaa hintoihin, myyntiaikoihin sekä siihen, käykö kauppa ollenkaan. Ostajat ovat kuitenkin todistetusti liikkeellä ja asuntokauppoja tehdään kiihtyvällä vauhdilla. Nämä viisi faktaa vahvistavat, että asunnon myynnille voi nyt olla varsin otollinen aika – varsinaiset myyjän markkinat.

Omakotitalo on ollut koronakevään haetuin asuntotyyppi. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Espoo Mankkaa

1. Asuntoja on myynnissä selkeästi vähemmän kuin viime vuonna

Kysyntä ja tarjonta, eli tuttavallisemmin ostajat ja myyjät, eivät tällä hetkellä kohtaa asuntomarkkinoilla. Yksi syy tähän on, että myytäviä asuntoja on tarjolla selkeästi vähemmän kuin viime keväänä – liian vähän ostettavaa siis. Pudotus on selvästi nähtävissä Etuovi.comin  Asuntomarkkinat-sivun kohdemäärätilastosta, kun vertailee vuosien 2019 ja 2020 toukokuun kohdemääriä.

2. Ostajat ovat liikkeellä sankoin joukoin

Etuovi.comissa rikottiin huhti-toukokuussa kaikkien aikojen käyttäjämääräennätys viisi viikkoa peräjälkeen. Tämä on huimaa, kun kyseessä on Suomen suosituin, yli miljoonan viikkokäyttäjän asuntopalvelu (Lähde: Google Analytics).  Silkasta surffailun ilosta Etuovi.comin sivuilla ei kuitenkaan ole pyöritty. Kaikkien tämän kevään käyttäjäkyselyidemme mukaan vähintään 55 % vastaajista oli etsinyt ostettavaa asuntoa parin viimeisen viikon aikana. Loma-asunnon tai mökin etsijöitäkin oli runsaat 20 % vastaajista.

Vahva todiste ostohaluista on myös se, että myyjille lähetettyjen yhteydenottojen määrä kasvoi huhti-toukokuussa reilusti, toukokuussa jopa kymmeniä prosentteja verrattuna vuoden takaiseen. Vahteja tallennettiin toukokuussa parikymmentä prosenttia edellistä vuotta enemmän. Tämäkin vahvistaa, että sopivaa ostettavaa ei nyt ole riittävästi tarjolla.

Kiinteistönvälittäjiltä kuuluu sama viesti: asuntokauppoja syntyy kiihtyvällä tahdilla ja paluuta normaaleihin kauppamääriin ennustetaan jo tälle kuulle.

3. Asunnot ovat myynnissä entistä lyhyemmän ajan

Asuntomarkkinat-data vahvistaa, että markkinointiajat ovat kaikkien asuntotyyppien osalta lyhentyneet verrattuna vuoden alun tilanteeseen. Kun asuntoja ei ole myynnissä tarpeeksi, tekevät ostajatkin nopeita päätöksiä ja kaupat solmitaan ilman turhaa vatvomista.

4. Asuntojen alea ei tullutkaan

Asunnot eivät ole koronakeväänäkään olleet alennusmyynnissä. Tilastokeskuksen huhtikuun tilastojen mukaan asuntojen hintakehitys on pysynyt normaalina, vaikka kauppamäärissä koettiinkin reilun kolmanneksen pudotus. Tästä jutusta löydät taulukon, joka kertoo hintakehityksen kuukausimuutoksesta eri alueilla huhtikuussa.

Oman asunnon hintahaarukan saa helposti selville Etuovi.comin hintalaskurilla. Hinta-arvion avulla on helpompi päättää hintapyyntö, joko välittäjän kanssa neuvotellen tai itsenäisesti.

5. Asunnollesi saattaa olla ostaja valmiina

Etuovi.comin Halutaan ostaa -ilmoituksista voit löytää asunnollesi ostajan suoraan, laittamatta asuntoasi julkiseen myyntiin. Syötä OSTETAAN-osion ostoilmoitushakuun oman asuntosi tiedot ja tee haku: näet onko joku kiinnostunut ostamaan asuntosi! Ostotoimeksiantoon liittyvän välityspalkkion maksaa ostaja.

Jos nämä faktat vakuuttivat, valitse sopiva kiinteistönvälittäjä avuksesi tai kokeile asunnon myymistä itse. Etuovi.comissa turvanasi on ilmoitustakuu: saat koko ilmoitushinnan takaisin, jos et saa asuntoasi myytyä itse ja annat sen myyntiin takuuvälittäjällemme.

Muiden kokemuksia asunnon myymisestä pääset lukemaan täältä

5 kommenttia sivuun “Onko nyt hyvä aika myydä asunto?

  1. Ei ole mitään ostaja ryntäystä kuten kirjoitatte ,meillä on ollut myynnissä omakotitalo kaksi kuukautta ja näytöillä on
    käynyt kaksi turhaa ”ostajaa” ja puhelinkaan ei ole soinut.Kannattisi kirjottaa hieman realisemmin ja pysyä totuudessa.

  2. JKL:ssä on tällä hetkellä ostajan markkinat keskustan alueella ja hinnat ovat epärealistisen alhaalla keskusta-asunnoiksi kasvavassa kaupungissa, vaikka se nyt realiteetti onkin. Vaikea on puoltaa, että olisi hyvä aika nyt myydä asunto. Artikkeli oli kirjoitettu kesäkuussa ja itse kommentoin nyt syyskuussa, voi olla, että tilanne oli tuolloin toinen. Ajat muuttuvat ja tilanne on erityisesti nyt poikkeuksellinen. Mutta jos on ostamassa uuden asunnon samalta alueelta niin silloin myynnissä on ihan hyvä syy, muuten pitäisin asunnosta kiinni ja odottaisin parempia aikoja

  3. Helsingissä poliittiset päättäjät ovat suunnittelemassa tai toutetaamassa liikkumiseen liittyviä hankkeita esim . pyöräteiden lisää rakentamista . Auto käyttäjän elämää aijotaan hankaloittaa jatkossa , kyllä näilläkin asioilla on merkitystä asuntokaupassa . Löytyykö parkkipaikkaa kodin läheltä on ihan kokreettinen kysymys . Kaupungin vuokataloja rakennetaan pääosin ns. tavallisten ihmisten asuinalueille . Poliittinen päätös tämäkin ja tuskin nostaa alueella olevien vapaarahoittesten hintaa . Miksi näistä asioista ei puhuta ?

  4. Elämme eräänlaisesta keinotodellisuudessa jota politiikot ohjailee päätöksillään .Kaikissa kaupungeissa on alueita joilla asuntojen hinnat aina vaan nousevat . Edullisia vuokra-asuntoja ei vaan ole ja kaikki tietävät miksi näin on . Huonolta alueelta ei asuntoa kannata ostaa koska siitä ei pääse eroon .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio