Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Tilastokeskus julkaisi tilastotietoja vanhojen osakeasuntojen kaupoista. Huhtikuussa tehtyjen kauppojen perusteella hinnat pysyivät lähes ennallaan pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa maaliskuuhun verrattuna. Kauppamäärässä oli kuitenkin noin kolmasosan pudotus.  Entä millainen tilanne on asuntomarkkinoilla myyjän tai ostajan kannalta? Käydään läpi uusimpia tilastoja.

Asuntokauppojen määrä putosi, mutta hintaindeksissä ei tapahtunut suuria muutoksia

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen vanhojen osakeasuntojen kauppojen perusteella kauppoja tehtiin huhtikuussa noin 35 prosenttia vähemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Kauppojen määrän pudotus ei kuitenkaan tarkoita, että asunnot olisivat mitenkään alennusmyynnissä. Katso alla olevasta taulukosta, miten vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat kehittyneet alueellasi.

Asunnon myyjän kannalta tilanne on hyvä

Kauppojen määrän pieneneminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että myyminen olisi hankalaa. Kirjoitin huhtikuussa siitä, kuinka kysyntää riittää Etuovi.comin mittarien perusteella, mutta uusia myytäviä kohteita ei tule entiseen tahtiin. Koska hinnatkaan eivät Tilastokeskuksen julkaisun mukaan laskeneet, ovat myyjät siis saaneet asunnoistaan hyvän hinnan erilaisista yhteiskunnan rajoituksista huolimatta.

Nyt kun markkinoille ei tule entiseen tahtiin uutta myytävää, mutta kiinnostuneita silmäpareja on poikkeuksellisen paljon, saat asuntoilmoituksellesi paljon kiinnostusta. Erityisesti jos myytävä kohde on kasvukeskuksen lähistöllä ja kohtuuhintainen, sille on kysyntää.

Voit siis löytää asunnollesi ostajan aiempaa helpommin. Siitä kertoo myös tilasto keskimääräisen markkinointiajan lyhentymisestä: jokaisen asuntotyypin ilmoitusten keskimääräinen markkinointiaika oli viime huhtikuussa lyhempi kuin vuotta aiemmin.

Etuovi.comissa on nykyään myös ostoilmoituksia. Katso, onko sinulla johonkin ostoilmoitukseen sopiva asunto!

osakeasunto hinta
Asunnot erityisesti kasvukeskuksissa ja niiden lähistöllä menevät hyvin kaupaksi. Kuva: RE/MAX Classic | Sun Housing Oy LKV

Ostaja: sopivaa kohdetta kannattaa etsiä aktiivisesti

Etuovi.comiin tulee tällä hetkellä viikoittain tuhansia uusia myytäviä kohteita, joten asuntoja laitetaan edelleen myyntiin, mutta ei ihan yhtä hyvään tahtiin kuin vuotta aiemmin. Uusien myytävien kohteiden määrä on kuitenkin vauhdittunut pikkuhiljaa, ja tällä hetkellä uusia myytäviä kohteita tulee enemmän kuin vaikkapa viime vuoden loppukesästä.

Koska tarjontaa on ollut aiempaa vähemmän, moni ostaja ei ole löytänyt sopivaa uutta asuntoa. Etuovi.comin tutkimusten mukaan poikkeustila ei ole vähentänyt asunnonvaihtosuunnitelmia. Kauppojen määrän kutistuminen huhtikuussa kertoo kuitenkin siitä, että hieman normaalia harvempi on päässyt asunnonvaihdon polullaan kauppoihin asti.

Etuovi.comin kasvaneet hakuvahtien määrät kertovat siitä, että osa asunnon ostajista on jäänyt odottamaan sopivaa vapautuvaa kohdetta. Moni on myös tehnyt ostotoimeksiannon välittäjälle.

-Niina

Voit lukea Tilastokeskuksen julkaisun täältä

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

2 kommenttia sivuun “Asuntokaupat ovat vähentyneet kevään aikana, mutta hintakehitys pysynyt normaalina

  1. Kova on yritys edelleen kasvattaa ”kasvukeskusten” asuntokuplaa. Mitä enemmän te sitä keinotekoisesti kasvatatte, sitä enemmän ja kovemmin se tulee sieltä alas. Ei Koronastakaan ole vielä läheskään selvitty, saati sitä seuraavasta syvästä lamasta ja kun lainarahalla elvytys loppuu, pahaa tekee.

    Ottakaa siis ihmiset nyt järki käteen ja jos ette saa asuntoa järkihintaan, älkää ihmeessä maksako liikoja. Se päivä on lähellä, että arvot tippuu rajusti näissä teennäisissä ”kasvukeskuksissa” ja menetätte suuret summat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio