Riikka Ranta

Etuovi.com

Oletko joskus nähnyt taloyhtiön rappukäytävässä lappuja ”ostetaan asunto” tai saanut kenties postiluukkuun mainoksen, jossa kiinteistönvälittäjä etsii asiakkaalleen tästä yhtiöstä tai samalta alueelta asuntoa? Kyseessä on välittäjien keino löytää asunto ostotoimeksiannon tehneelle asiakkaalle.

Helsinkiläinen, ostotoimeksiannon tehnyt asunnon ostaja kertoo:

Haimme perheasuntoa Helsingin Punavuoresta lasten päiväkodin ja koulun lähistöltä eikä vapailta markkinoilta sopivaa kohdetta löytynyt. Päädyimme ostotoimeksiantoon vaikka siitä ei ollut aiemmin kokemusta. Välittäjämme löysi lehti-ilmoittelun kautta kaksi sopivaa asuntoa ja esitteli näistä meille toisen. Ihastuimme asuntoon ja aloitimme hintaneuvottelut. Tässä kohtaa huomasi, että myyjä ei ollut valmistautunut myyntiprosessiin. Hintaa neuvoteltiin pitkään ja asunnon vapautuminen myös pitkittyi. Teimme lopulta asunnosta kaupat keväällä ja pääsimme muuttamaan asuntoon kesällä 2017. Löysimme unelmiemme asunnon ostotoimeksiannon kautta, joten suosittelisin tätä myös muille aktiivisille asunnon etsijöille.

Löydä koti, joka ei ole julkisesti myynnissä

Ostotoimeksianto on Suomessa edelleen marginaalinen kiinteistönvälittäjän tarjoama palvelu ja vähän tunnettu asuntokaupan tapa. Konseptina ajatus on kuitenkin erinomainen. Jos julkisesti myynnissä olevista asunnoista ei löydy sitä sopivaa, niin välittäjä voi etsiä aktiivisesti toiveidesi kotia puolestasi.

ostetaan asunto

 

Ostajana määrität välittäjälle toivotun asuntosi ominaisuudet kuten esimerkiksi sijainnin, hinnan, asunnon koon, materiaaliratkaisut jne. Näiden tietojen perusteella välittäjä lähtee etsimään kriteereihisi sopivaa asuntoa.

Ostotoimeksiannossa välityspalkkion maksaa ostaja ja se on suuruudeltaan yleensä samaa luokkaa kuin välitysliikkeen myyntitoimeksiannon palkkio. Ostotoimeksianto on aktiivisempi tuote asunnonhakijalle kuin jäädä seuraamaan passiivisesti vahteja ja kohdetarjontaa.

Ota välittäjä avuksi juuri sen oikean etsintään

Open Marketin myyntijohtajan Risto Suokkaan mukaan ostotoimeksiannon tehnyt henkilö on usein seurannut jo pidemmän aikaa asuntoilmoittelua ja on kuuma ostaja, mutta sopivaa kohdetta ei ole syystä tai toisesta tullut kohdalle. Kaikki ostotoimeksiannot eivät johda kauppaan, mutta silloin kun ne johtavat, niin sekä ostaja että myyjä ovat erittäin tyytyväisiä.

Aula LKV:n yrittäjä Johanna Peltonen tuo myös esiin kuinka palkitsevaa on löytää ostajalle juuri sopiva koti. Välittäjän näkökulmasta ostotoimeksianto on usein jopa työläämpää kuin myyntitoimeksianto. Kun sopivia asuntoja löytyy, välittäjä käy tarkistamassa ne ennen kuin vie ostajan tutustumaan kohteeseen. Näin ostajaa varten on jo tehty esikarsinta sopivista kohteista, mikä säästää ostajan aikaa ja vaivaa.

Tiedossa voi olla uskomattoman helppo asunnonvaihtoprosessi

Myös asunnon myyjän näkökulmasta ostotoimeksianto on kiinnostava palvelu – se voi käynnistää uskomattoman helpon asunnonvaihtoprosessin. Parhaassa tapauksessa ostaja tuodaan ovellesi ja ostajapuolen välittäjä vie asuntokaupan maaliin.

Pilotoimme Etuovessa neljän kuukauden ajan uutta OSTETAAN –osiota, josta löydät ostotoimeksiannot listattuna kaupunkikohtaisesti. Onko ostoilmoittelu kiinnostava lisä Etuovi.comiin? Käy tutustumassa ja anna palautetta.

Riikka

PS. Seuraa Etuovi.comin blogia, seuraavaksi Huom! – Pirkanmaan laatuvälitys Oy:n Pasi Rasku kertoo miten pari vuotta unelmiensa asuntoa etsineet löysivät uuden kodin ostotoimeksiannon kautta!

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio