Veera Alppi

Intohimoinen amatöörisisustaja

Yhteistyössä:

Kyllä täällä tarkenee! Toivottavasti tuo lause ei tuonut kovin pahaa korvamatoa JVG:n hittibiisistä. Mutta, meillä kyllä tarkenee ja ihanintahan ovat lämpimät lattiat! Oma mukavuudenhaluni on taatusti korkeinta mahdollista, ja kylmyys ja koleus ovat pahimmat mukavuudentappajat mitä tiedän. Poistoilmalämpöpumppu alias PILP hurisee kaapissaan hiljaa, ja se on kuin musiikkia korville näinä koleina iltoina…

PILP ja lämpimät lattiat
PILP ja takka toimivat parhaiten yhdessä.

PILP:n käyttöönotto uudessa kodissa

Talomme siis valmistui lopulta – melkoisen loppusprintin jälkeen – suunniteltuna päivänä ja pääsimme muuttamaan uuteen kotiin. Kirjoittelin taannoin siitä, kuinka päädyimme valitsemaan Nilanin poistoilmalämpöpumpun uuteen taloomme.

Käyttöönottoviikolla kävi asentaja kytkemässä lämpöjen lisäksi päälle myös IV-koneen, tuon nykytalojen tarpeellisimman laitteen ja kodin keuhkot. Ennen ilmanvaihdon kytkemistä piti toki pahimmat raksapölyt siivoilla pois (todellakin pahimmat, sitä OLI paljon ja sitä on edelleen aika paljon…), ettei pöly tuki suodattimia heti alkuunsa.

Nilanin Polar-ominaisuus estää jäätymisen. Kuva: Nilan

PILP ja sen säädöt

Talotehtaan toimesta tehtiin ns. perussäädöt Nilanin EC9-poistoilmalämpöpumppuun. Työpäällikkömme muistutti, että taloon kannattaa kunnolla asettua, jotta huomataan kuinka säätöjä kannattaa muokata – jos niille ylipäätään tarvitsee mitään tehdä. Ensimmäisen vuoden sähkölasku saattaa olla suurempi kuin tulevina vuosina, johtuen juuri edellä mainituista PILP:in asetuksista.

Jokaisen perheen omista käyttötavoista riippuu, miten pumpun eri toimintoja kannattaa säätää. Meille esimerkiksi on tärkeää, ettei lämmin vesi lopu kesken. Mikäli on tiedossa hetkellinen, suurempi tarve lämpimälle vedelle voi apulämmitysvastuksen lämpöpyyntöä korottaa hiukan oletusasetusta suuremmaksi.

PILP siis lämmittää veden ja talossa olevat jakotukit nimensä mukaisesti jakavat lämmintä vettä lämmitysjärjestelmän putkiin lattioissa. Jakotukin säätäminen on tarkkaa työtä, joka kannattaa jättää ammattilaiselle.

PILP sisällä talossa – eli kuinka tekninen tila toimii pienissä neliöissä

Ihan alkuperäisissä talotehtaan suunnitelmissa tekninen tila oli sijoitettu alakertaan siten, että se oli omana, erillisenä koppina, johon johti oma ulko-ovi. Pääsuunnittelijamme onneksi ideoi tilankäytön järkevämmäksi, jolloin saimme mahdutettua teknisen tilan eteisen kaappiin. Olisi ollut sääli käyttää yhtään enempää tilaa talotekniikalle kuin mitä on ihan pakko, etenkin kun neliöt ovat kortilla.

Pohjakuva kodistamme, PILP sijoitettuna eteisen kaappiin.

Erillisessä, omalla sisäänkäynnillä olevassa teknisessä tilassa on toki puolensa. Sitä pystyy hyödyntämään myös varastona, ja laitteiden käyntiääni ei kuulu sieltä sisätiloihin. Etenkin ilmanvaihdosta kuuluu oma äänensä, sellainen tasainen hurina johon oma korva on jo tottunut. Nilanin EC9-mallin pumppu on markkinoiden hiljaisin, joten kovin pahaa melua siitä ei synny. Marika pohti aikaisemmassa blogijutussaan tarkemmin PILP:in sijoittelua sekä tilan vaatimuksia – kannattaa lukea tämäkin juttu!

Olemme koittaneet saada mahdollisimman hyvin hyötykäyttöön koko PILP:lle rakennetun komeron tilan. Syvennykseen mahtuu hyvin mm. urheiluvälineitä ja miehen ”remppavehkeet” – jotka ovat toivottavasti näin uuden kodin myötä hetken ihan tyhjän panttina! 😉 Itse laite vie tilaa saman verran kuin jääkaappi, joten aika sippoisesta paketista on kyse.

PILP eteisen kaapissa
PILP meidän eteisen kaapissa

Kokemuksia PILP:sta ja uuden kodin sähkölaskusta

Talotehtaan IV-asentaja on käynyt säätämässä poistoilmalämpöpumppua, joten asetukset ovat meillä kunnossa. Säätöjä voi itsekin muuttaa tarpeen vaatiessa. Nilanin sivuilta löytyy kattavat ohjeet ja energiansäästövinkkejä.

Sähkölasku ensimmäiseltä asuinkuukaudelta oli varsin maltillinen, ja toivomme toki, että energiatehokkuus näkyy myös tulevan talven lämmityskustannuksissa. Ainoa miinus tuossa pumpussamme on aiempaan verrattuna pienehkö lämminvesivaraaja. Toisaalta, on hyvä miettiä omaa vedenkulutustaan ja kuinka sitä voisi järkevöittää – esimerkiksi kylpyjä meillä ei oteta päivittäin.

PILP:n huoltaminen

Poistoilmalämpöpumpun huoltaminen on erittäin tärkeää! Ihan pian tulee meillekin jo täyteen kaksi kuukautta asumista uudessa talossa, mikä tarkoittaa ensimmäistä suodattimien vaihtoa. IV-asentajamme kehotti myös imuroimaan suodattimia säännöllisesti. Mikäli suodattimet ovat erityisen likaiset, ne tulee vaihtaa uusiin. Nilanin sivuilla on videoitu ohje suodattimien vaihtoon.

Olemme olleet kaikenkaikkiaan tyytyväisiä lämmitysjärjestelmäämme, jonka miettimiseen kannattaa rakentajana käyttää reilusti aikaa.

Lämpimin terkuin,

Veera

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio