Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Pienen tilan toimivuuden kannalta avainasemassa ovat järkevät tila- ja kekseliäät säilytysratkaisut. Tärkeää onkin tiedostaa rajoitteet pienen kodin sisustamisessa jo ennen muuttoa ja kalustehankintoja. Mittaa siis pienen asunnon tilat, piirrä pohjakuva ja mitoita omat kalusteet oikeassa mittasuhteessa paperille.

Mutta pelkästään pohja ei ole ratkaiseva tekijä pienen tilan sisustamisessa. Mieti myös mm. kalusteiden muotoja, materiaaleja, toiminnallisia tekijöitä, huonekorkeuden hyödyntämistä, säilytysratkaisujen riittävyyttä, valoa ja sävyjä. Voit myös pyytää sisustusalan ammattilaista auttamaan sinua asiassa.

Tähän juttuun olen koonnut omat vinkkini pienen tilan sisustamiseen!

1. Ovien aukeamissuunnat pienessä tilassa

Monesti kaappien ja ovien aukeaminen ulospäin vie tilaa ja samalla hankaloittaa sisustamista. Tällöin liukuovet ovat hyvä vaihtoehto. Markkinoilla on myös saranoita, joilla saat kaapin oven nousemaan ylös pystyasennossa alhaalta ylöspäin, jolloin huonetilaa säästyy.

Kaunis puinen liukuovi makuuhuoneessa
Kuva: Etuovi.com / Aurea Kodit Oy

2. Kaikkien kaappien ei tarvitse olla syviä

Ainakaan kaikkien vaatekaappien ei tarvitse olla 60 cm syviä. Mieti,  mitä aiot kaapissa säilyttää. Esimerkiksi 30–40 cm syvyinen kaappi toimii hyvin, jos säilytät kaapissa vaikkapa viikattuja paitoja tai kenkiä.

3. Mieti pientä tilaa myös korkeussuunnassa

Ota koko tila hyötykäyttöön myös korkeussuunnassa. Mieti kuutioita, ei pelkästään neliöitä ja laske lattiapinta-alan lisäksi seinäpinta-ala. Jos huonekorkeus on suuri, voit rakentaa parven, jonka alle jää normaali seisomakorkeus. Hullu ei ole ajatus siitäkään, että rakennat sängyn vaikkapa 150 cm korkeiden kaapistojen päälle. Katso ideagalleriasta kuvia kodeista, joissa on parvi tai parvisänky

Lisäksi voit laittaa kaapistot ulottumaan lattiasta kattoon  asti. Ne kätkevät sisäänsä rutkasti tavaraa, mutta vievät vain vähän asuintilaa. Laita kirjahyllyt kiertämään oven yläpuolelle, joten saat paljon lisää hyllymetrejä.

tyylikkäät tilaratkaisut yksiössä
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Kamppi, Yksiö 44 m2

4. Monitoimiset kodinkoneet ja sirot laitteet

Nykyään markkinoille on tullut yhdistelmäkoneita, kuten uuni, jonka saa myös mikroaaltouunitoiminnalle. Voit hankkia minikahvinkeittimen tai kenties otat käyttöön mutteripannun. Mm. Laurin minikodissa, jossa kävimme äskettäin kylässä, on keittiössä kalusteisiin upotettu uuni, joka toimii myös mikroaaltouunina.

5. Valitse pinottavia, piilotettavia ja kevyitä kalusteita

Valitse siroja, kevyitä, pinottavia ja helposti liikuteltavia kalusteita. Lasiset tai muuten läpinäkyvät pöydät ja tuolit tuovat ilmavuutta. Älä kuitenkaan sorru liian pieniin kalusteisiin, jollet halua antaa nukkekotivaikutelmaa.

kaappisänky pienessä tilassa
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki, Yksiö 27,5 m2

Miten olisi seinälle nostettava sänky? Vuodesohva on myös hyvä vaihtoehto. Pienessä kodissa ei ehkä tarvitse olla sänkyä ja sohvaa. Klaffi- tai tarvittaessa kaapiston sisään työntyvä pöytä ja seinälle kiinnitettävä taittopenkki ovat myös  tilaa säästäviä kalusteita.

portaikon alta ulosvedettävä pöytä
Tämä portaiden alta vedettävä ruokapöytä löytyy Laurin minikodista, jossa pääsimme käymään kylässä aiemmin! Katso myös video minikodista ja sen tilaratkaisuista

6. Ota hyötykäyttöön lähes jokainen senttimetri, mutta ei liioitellen

Vaikka pienessä asunnossa on otettava jokainen senttimetri huomioon, älä kuitenkaan syyllisty siihen, että täytät jokaisen senttimetrin tavaroilla. Pieni väljyys antaa tilan tunnetta. Tilaa säästyy myös, jos valjastat vaikkapa portaiden alustan säilytyskäyttöön. Laurin 15,5 neliön yksiössä portaiden alle on tehty tyylikäs kaapisto! Laurin kotona myös keittiön välitila on hyödynnetty lasiovisena säilytystilana.

keittiön välitila, hyllyt lasiovien takana
Tämä kätevä keittiön välitilan säilytysratkaisu löytyy Laurin minikodista, jossa pääsimme käymään kylässä aiemmin! Katso myös video minikodista

7. Käytä peilejä

Peilit avartavat ja heijastavat valoa. Mieti kuitenkin, mitä peili missäkin paikassa heijastaa peiliin katsojalle. Katso ideagalleriasta lisää esimerkkejä, miten peilejä on käytetty osana kodin sisustusta

moderni sisustus makuuhuoneessa
Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas Päivä Oy

8. Valitse vaaleaa pieneen tilaan – mutta ei yksitoikkoisesti

Vaikka vaaleus tuo tilantuntua ja saa kohteen loittonemaan katsojastaan, ei kaikkea kannata maalata vitivalkoiseksi. Vältä siis tylsyys, useampi vaalea sävy, materiaalit ja muodot tuovat mielenkiintoa.

9. Valaistus ja yhden huoneen ”huonejako”

Hyvä valaistus tuo avaruutta. Mikäli sinulla on vain yksi tila, voit erotella huoneen toiminnot matoin, valaisimin ja vaikkapa kevyin sermein.

Lue myös tämä juttu, josta löytyy pienten kotien erilaisia tilaratkaisuja ja ideoita sisustukseen

10. Sijoita huonekalut irti seinistä

Monesti ajatellaan, että tilantuntua tulee, kun kaikki huonekalut on sijoitettu kiinni seinään. Usein avaruutta saadaan kuitenkin sillä, että huonekaluja vedetään hiukan irti seinästä. Jätä lattiatilaa auki! Tästä löydät hyvän esimerkkikuvan Juulian aikaisemmasta jutusta Pieni olohuone – viisi vinkkiä viihtyisään sisustukseen

-Maija

Yksi kommentti sivuun “Sisustussuunnittelijan 10 vinkkiä pienen tilan sisustamiseen

  1. Minäkin pidän peileistä, mutta minusta suuret peilit eivät tosiaankaan ”avarra”, vaan peräti kaksinkertaistavat kaikki sotkut! Järkevän kokoiset peilit sopivat tavallisten ihmisten arkihuusholliin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio