Meilahdenmutsi

Ouluun asettunut Helsinkilover

Tämän kertaisessa Viikon Valinnat artikkelissa palataan lapsuuteni taloihin takaisin 90-luvulle kun huoneeni seiniä koristivat koirajulisteet, Spice Girls ja bäkkärit!

90-luvun Suomi räpiköi laman kourissa ja hetkeksi asuntorakentaminen ja sen laatu romahtivat. Arkkitehdeiltä loppuivat työt ja luovuutta kanavoitiin vanhojen rakennusten muutostöihin. Jotain uutta ja upeaa saatiin 90-luvullakin kuitenkin aikaiseksi, kun köyhän kansan verorahoilla rakennettiin Suomen Kansallisooppera ja Kiasma.

90-luvun
Kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma

Pikkuhiljaa talous ja mieli elpyivät ja tiiltä alettiin taas laittaa hymyssä suin toisen päälle! Varsinkin 90-luvun puolenvälin jälkeen rakennetut talot täyttävät jo melko hyvin nykypäivän rakennusstandardit kun eristeeksi on laitettu selluvilla, vesiputket on tehty muovista ja kylppärissä on vesieriste.

Arkkitehtuurisesta näkökulmasta 80- ja 90-luku on postmodernismin kulta-aikaa. Aluksi modernien 60- ja 70-luvun laatikkotalojen jälkeen erikoisen muotoiset ja 1900-luvun alkupuolta jäljittelevät ysäritalot miellettiin typeräksi hetken huumaksi, turhaksi rahan tuhlaukseksi ja jopa arkkitehtuurin pilkkaamiseksi. Myöhemmin postmodernismin kantaaottava, ironinen ja humaaninen ote suunnitteluun ja rakentamiseen on vahvasti tunnustettu.

Suomi 100 Asunnot -blogisarjassa käydään juhlavuoden kunniaksi läpi kaikki Suomen itsenäisyyden vuosikymmenet arkkitehtuurin, elämisen ja asumisen näkökulmasta. Hyppää mukaan asuntobongausaikamatkalle läpi Suomen historian!

90-luvun uutuus: lasitetut parvekkeet

1990-luvulla lasitettiin kaikki: parvekkeet, julkisivut, ravintoloiden pöydät ja posliinikissojen silmät! Lasin käytöllä pyrittiin luomaan avaria, valoisia ja läpinäkyviä tiloja. Laman myllerryksessä lasin käytölle kaivettiin syvällisiä merkityksiä avoimemmasta yhteiskunnasta aina aidompaan ihmisten kohtaamiseen.

90-luvun
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Promise | Nuova Casa LKV

Tämä Pikku-Huopalahden yksilö jatkaa ylpeästi 80-luvulla alkanutta ”nyt vessan kaakelit ulkoseinään heij”-tyyliä. Lasitettu parveke, rimotukset ja vaaleat pastellisävyt kertovat 90-luvusta.

90-luvun
Kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma

Vehreän ja viihtyisän Kivenlahden Merivirralle on 90- luvulla rakennettu ajattoman kaunis vaalea kerrostalo, jossa on ajalleen tyypillisesti lasitetut parvekkeet, rimat ja ristikot!

Täältä löydät sisustusideoita lasitetulle parvekkeelle

Ysärin yhteisölliset rivitalot

Näissä rivareissa minä asuin pienenä! 90-luvun rivitalot ovat ihanan suloisia ja sympaattisia taloja, joissa elämä oli huoletonta ja aina vain niin mukavaa.

90-luvulla alettiin yhteiskunnallisesti kiinnittää huomioita 70-luvulla alkaneeseen ihmisten betonibunkkerierakoitumiseen. Asia päätettiinkin korjata pakottamalla naapurit ystäviksi arkkitehtuurisin keinoin: yksinäisyyden poistamiseksi rakennettiin yhteisiä pihoja, leikkipaikkoja, grillikatoksia ja risteäviä kulkuväyliä! Lamakin toi ihmisiä yhteen ja yhteisöllisyys koettiin rikkautena.

90-luvun
Kuva: Etuovi.com / yksityinen myyjä (Juho Pitkänen) 

Ranta-Kastellissa suloinen ja viihtyisä kaunis punakattoinen rivitalo.

90-luvun
Kuva: Etuovi.com/ Kiinteistönvälitys Pete Lind LKV

Tapanilan söpö kolmio. Pieni varasto etuoven vieressä tekee pienestä etupihasta suojaisan pesäkolon.

Omakotitalojen arkkitehtuuria 90-luvulta

90-luvun omakotitalot tunnistaa tiilikatosta, vaaleasta laudasta ja suurista ikkunoista. Oma tyylisuuntauksensa oli ämerikan tuliaisena tuotu mahtipontisuus ja korostettu symmetrisyys.

90-luvun
Kuva: Etuovi.com / Houses4u Oy LKV

Torpparinmäellä sijaitseva omakotitalo henkii ysäriä punaisella tiilikatolla, suurilla ikkunoilla ja vinolla sisäkatolla. Kodinhoitohuoneessa näyttäisi olevan alkuperäiset valkoiset kaapinovet puisine kahvoineen!

90-luvun
Kuva: Etuovi.com/Lea Jakama Oy

Nuottaniemen lasipalatsi merenrannassa.

90-luvun
Kuva: Etuovi.com / Sp-Koti Oulu | Kiinteistönvälitysliike Oulu Oy LKV

Mahtipontinen kartano Oulujoen varressa Knuutilankankaalla.

Katso myös miten 90-luvulla rakennettu omakotitalo remontoitiin myyntikuntoon

My little pony <3

 

90-luvun
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Linnakodit Oy LKV

Voi mikä pikku möhköfantti ja halinalle tämä talo onkaan! 80-luvulla alkanut yksilöllisyyden, tunnistettavuuden ja leikkimielisyyden tavoittelu jatkoi voittokulkuaan Pikku-Huopalahdessa selkeästi myös 90-luvun puolella.

90-luvun
Kuva: Etuovi.com / Sp-Koti Oulu | Kiinteistönvälitysliike Oulu Oy LKV

Poneja, purkkaa, pastelleja ja poolopaitoja- niitä oli ysäri pullollaan! Yhteisöllistä ysäriviikkoa ja ihanaa alkanutta kesää!

Toivoo Meilahdenmutsi 

Lue lisää aiemmilta vuosikymmeniltä: Suomi 100 asunnot!


Lähteet: http://mfa.fi/lisatietoa-1990,  helka.net, http://arts.aalto.fi/fi/current/news_archive/2014-08-20/, yle.fi, wikipedia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio