Veera Alppi

Intohimoinen amatöörisisustaja

Yhteistyössä:

Eipä ole montaa asiaa mukavampaa, kuin lämpimässä vedessä kelliminen. Koska näin aikuisena ei enää mahdu lasten ammeeseen -yrityksistä huolimatta – tilavampi ja siten miellyttävämpi vaihtoehto kylpemiseen on puilla lämpiävä kylpytynnyri alias palju. Paljuilu on parhaimmillaan myös sosiaalinen tapahtuma, ja paljun omistaminen on verrattavissa kuulemma pakettiauton omistamiseen. Kavereilla on nimittäin käyttöä näille molemmille!

Kylpytynnyrin hankinta – itse tehden tai valmiina pakettina?

Kylpytynnyrin voi sijoittaa monenlaiseen pihaan. Niitä löytyy valmiina tai sitten kylpytynnyrin voi kasata itse. Tässä jutussa kerrotaan, kuinka haja-asutusalueella sijaitsevan omakotitalon pihaan tehtiin kylpytynnyri itse rakentaen. Kaikki työvaiheet kylpytynnyrin perustuksista alkaen tehtiin itse, mutta haastavassa kohteessa/pihassa voi olla syytä käyttää maanrakennuksen ammattilaisia apuna.

Kuva: Lempäälän Lasikuitu Oy

Millainen kylpytynnyri, ja minne?

Sopivan kylpytynnyrin, perustustavan ja sijoittelun miettimiseen kannattaa käyttää aikaa. Alla on listattuna asioita, jotka tässä projektissa mietittiin läpi ja vielä tässä tärkeysjärjestyksessä, sekä muita huomionarvoisia seikkoja jotka tulisi ottaa huomioon projektia aloittaessa.

-Valitse sopivan kokoinen kylpytynnyri! Sopivuuteen vaikuttaa käytettävissä oleva tila, sekä se kuinka monta henkeä kylpytynnyriä USEINMITEN käyttää. Mitoituksessa kannattaa olla realistinen, sillä pariskunta ei välttämättä useinkaan tarvitse kahdeksan hengen kylpytynnyriä.

-Lämpöeristetty vai ei? Mikäli päätyy hankkimaan tee se itse -kylpytynnyrin, kannattaa se lämpöeristää ja ostaa valmiina pakettiin kuuluvat  ja tynnyrin mukaan mitoitetut uretaanilevyä olevat lämpöeristeet. Tämä on helpompi tapa kuin hankkia lämpöeristyslevyt itse (tästä jää helposti hukkaa, jos uretaanilevylle ei ole muuta käyttöä). Mikäli kylpytynnyriä on tarkoitus lämmittää myös talvella, se pitäisi eristää jotta lämmitysaika pysyy järkevänä.

-Sijoituspaikan valinta on tärkeä – lähellä tulisi olla juokseva vesi  ja mielellään sähkö valonlähdettä ja mahdollista puhdistuslaitetta varten. Asemakaava-alueella sijoittelu täytyy miettiä suhteessa naapureihin ja muiden rakennusten etäisyyksiin (ottaen huomioon paloturvallisuuden ja mahdolliset savuhaitat). Ehkä miellyttävin paikka paljuilla ei ole naapurin olohuoneen ikkunoiden alla, vaan kylpytynnyrin ympärillä olisi hyvä olla näkösuojaa. Tyhjennysmahdollisuus pitäisi myös miettiä, eli menevätkö vedet tynnyristä viemäriin vai lasketaanko ne maahan? Jos käytetään vedenpuhdistusaineita, niitä ei saa päästää maastoon vaan ne on aina tyhjennettävä viemäriin. Kamiinan sijoittelun pitäisi olla sellainen, että sinne on helppo lisätä puita.

-Maaperä vaikuttaa perustusten tekemiseen. Hiekkamaalle sijoittaminen on helpompaa, koska maaperä imee veden nopeasti, on kantavaa eikä roudi. Savimaalle perustaminen on haasteellisempaa, koska savinen maa routii eikä siihen imeydy vesi yhtä hyvin. Savimaalle suositellaan aina salaojitusta jos siihen vaan on mahdollisuus! Savimaa jättää kylpytynnyrin alle ”kupin”, johon siihen laskettu vesi jää seisomaan.

-Talvikäyttöä varten kylpytynnyrin alle kannattaa maaperästä riippumatta tehdä routaeristys (polyuretaanilevyillä tai styroksilla), reippaasti kylpytynnyrin ulkoreunojen yli ylettyen.

-Kylpytynnyrin ympärille kannattaa rakentaa hiukan terassia, joka helpottaa käyttöä. Osa kylpytynnyreistä on tarkoitettu sijoitettavaksi terassiin, mutta myös vapaasti seisovan tynnyrin ympärille on hyvä laittaa pieni tasanne esim. kestopuusta tai terassikivetyksestä, jolloin siihen saa sijoitettua hyvin esim. portaat, ja toisaalta kylpytynnyriin kulkeutuvien roskien määrä vähenee.

Tee se itse-kylpytynnyrin rakentaminen ja rakennusvaiheet

Kun sopiva kylpytynnyri ja paikka on löytynyt, kannattaa varata hetki aikaa ja mahdolliset asennusoluet tai -limsat. Myös kaverille saattaa olla käyttöä tässä hommassa, mutta yksinkin projektista varmasti selviää. Kylpytynnyrin toimittajaksi tässä projektissa valikoitui Lempäälän Lasikuitu Oy, josta löytyy eri mallisia ja -kokoisia kylpytynnyreitä tee itse-rakentajalle. Mikäli haluaa päästä hiukan vähemmällä vaivalla ja nopeasti kylpyyn, löytyy myös täysin käyttövalmis kylpytynnyri valikoimista. Itseäni miellyttää suuresti se, että tynnyrin sisäpuolen saa halutessaan valitsemallaan värillä! Kauniin vaalean hiekanruskea tynnyri vaaleaksi maalatulla lautaverhoilulla – aijai! Mutta takaisin tähän projektiin, jossa tynnyri tilattiin siis ”keskikoossa” ja vakiovärillä.

Rakentaminen vaihe vaiheelta

-Kaiva aluksi monttu eli poista kylpytynnyrin ja terassin kokoiselta osalta pintamaa kokonaan pois. Kaiva myös salaojitusta varten poisto-oja (savimaalle rakennettaessa).

kylpytynnyri
Pintamaat on kaivettu pois terassin ja kylpytynnyrin alta.
kylpytynnyri
Paikallisesta työnjohtajasta on joskus apua rakentamisen eri vaiheissa.

-Laita montun pohjalle suodatinkangas estämään tasoitussoran sekoittumista maaperään.

kylpytynnyri
Suodatinkangas estää maa-ainesten sekoittumisen.

-Monttu tasataan sepelillä tai soralla, jotta pohjasta saadaan kantava ja vettä johtava sekä routimaton. Tässä on käytetty 16/32-raekokoista sepeliä. Varmista vatupassilla, että pohja on tasainen.

-Sijoita salaojaputket soran päälle esimerkiksi kylpypaljun ulkomittojen perusteella. Salaojaputkien tarkoitus on johtaa pois sade- ja sulamisvedet, roiskevedet ja terassin pesuvedet. Salaojaputket peitetään tasaussoralla.

Salaojaputket paikoilleen sijoiteltuna.
kylpytynnyri
Salaojaputkien päälle on aseteltu eristeet, keskellä poistoputken pää.

-Salaojaputkien sijoittelun jälkeen niiden päälle asennetaan eristelevyt niin, että ne ylettyvät vähintään terassin ulkoreunoille. Tyhjennysputkea varten eristeeseen jätetään ura, ja putken pää jää eristelevyjen yläpuolelle.

-Lämpöeristelevyjen päälle sijoitetaan betonilaatat, vähintään yksi per nurkka ja yksi keskelle. Myös kamiina tarvitsee omat laattansa, tämän kamiinan alle sijoitettiin neljä kappaletta 40×40 cm laattoja.

kylpytynnyri
Terassin runko ja betonilaatat.

-Tässä vaiheessa kannattaa rakentaa terassille runko. Maata vasten sijoitettavan kylpytynnyrin terassin runkopuuksi riittää 2×4 tuumainen kestopuu. Jos terassi on korotettu, pitää rungon olla vahvempi. Runkopuut kiinnitetään toisiinsa haponkestävillä ruuveilla (painekyllästettyyn puuhun käytettynä tämä on pitkäikäisempi ratkaisu, kuin markkinanimellä ”terassiruuvi”-myytävät värilliset ruuvit). Runkopuut sijoitetaan terassilaudoituksen vaatimalla jaolla, tässä tapauksessa runkopuiden väli on 50 cm. Jako voi olla myös 60 cm jos käytetään vähintään 28 mm vahvaa terassilautaa. Runkoon jätetään kylpytynnyrin vaatima tila haluttuun kohtaan terassia.

-Tässä paketissa oli valmiina kylpytynnyrin lasikuitualtaan alla kantava puukehikko. Terassin runko nostetaan paikoilleen, ja tynnyri laitetaan terassirunkoon jätettyyn aukkoon lämpöeristeen päälle.

kylpytynnyri
Kylpytynnyrin alle jäävät betonilaatat.

-Reikäsahalla tehdään reikä kylpytynnyrin pohjaan valmistajan ohjeen mukaisesti vedenpoistoa varten. Poistoputkeksi käy esim. 32 mm vesijohtoputki tai vastaava viemäriputki. Läpivienti tiivistetään.

-Kylpytynnyrin verhoilua aloitettaessa pitää tarkistaa kylpytynnyrin yläreunan ja kantavan puukehikon suhde toisiinsa. Verhousta aletaan rakentaa kylpytynnyrin yläreunan kulmaa noudattaen. Se voidaan tehdä kestopuulla tai muulla verhouksella (esim. komposiittilauta). Verhousta varten kylpytynnyriin pitää rakentaa aluspuista kehä. Tässä projektissa niitä laitettiin kolme verhouksen kiinnittämistä varten (kehään ruuvataan kiinni verhouslaudat). Tarkista vielä mitan kanssa ennen lautojen valintaa, että suunnittelemasi laudoitus (aluspuu ja verhouspuu) mahtuvat kylpytynnyrin yläreunan alle. Tässä projektissa verhouslautojen väliin jätettiin n. 2 mm rako, jotta eristelevy ei näy verhouksen välistä.

kylpytynnyri
Kylpytynnyrin verhoiluun on jätetty aukko kamiinan kiinnitystä varten.

-Kylpytynnyri verhoillaan kokonaan kolmelta sivulta, ja kamiinan puoli jätetään avoimeksi. Kamiinan liittämiseksi tynnyriin pitää tehdä läpiviennit paketin mukana tuleville vesiputkille. Läpiviennit  tehdään valmistajan ohjeen mukaisesti. Kylpytynnyrin ulkopuolella eristeeseen tehdään suurempi aukotus, koska sinne tulee läpivientien kiinnityspultit. Läpiviennit tiivistetään.

-Kamiina nostetaan paikoilleen perustuksilleen ja tarkistetaan sen suoruus. Kumiletkuilla liitetään kamiina kylpytynnyriin. Kamiinan pitäisi sijaita pari senttiä alempana kuin kylpytynnyrin, jotta letkut nousevat hiukan paljuun päin. Kamiinan ulkovaipassa kiertää vesi vapaasti, ja tämä lämmin vesi nousee kamiinasta kylpytynnyriin. Ennen kamiinan puoleisen verhouksen kiinnittämistä kannattaa kokeilla, että kamiinan vesiletkujen ja poistoputken liitokset pitävät eivätkä vuoda.

kylpytynnyri
Kamiinan putki kiinnitettynä.

-Tässä vaiheessa kylpytynnyri kannattaa koekäyttää, eli täyttää ja lämmittää, jotta nähdään että kaikki liitokset ovat tiiviit ja kamiina toimii normaalisti. Koekäytön jälkeen verhouksen voi tehdä valmiiksi. Mahdollisia huoltotoimenpiteitä ajatellen verhouslaudat kiinnitetään siten, että ne saa tarvittaessa helposti pois.

-Viimeisenä työvaiheena on terassin laudoitus. Laudat ruuvattiin ”timpurinkynäraolla” eli noin kahdeksan millin raolla toisiinsa.

kylpytynnyri
Terassin laudoitus tehdään viimeisenä.
kylpytynnyri
Tynnyri odottaa kylpijöitä!

Vinkkilista kylpytynnyrin omatoimirakentajalle

  1. Hanki kansi! Se suojaa kylpytynnyriä puista lentäviltä roskilta. Kannen käyttö helpottaa kylpytynnyrin käyttöä talvella, ja lyhentää lämmitysaikaa huomattavasti. Vesi myös säilyy lämpimänä kannen avulla jopa seuraavaan päivään.
  2. Tämän kylpytynnyrin täyttöaika puutarhaletkulla on noin kaksi tuntia – mieti siis tarkkaan tynnyrin koko. Tämänkokoisen kylpytynnyrin vesimassan lämmitys kestää kesäaikaan noin kaksi tuntia.
  3. Kylpytynnyrin ympäristö kannattaa valaista ainakin portaiden kohdalta turvallisuuden ja käyttömukavuuden takia.
  4. Kylpytynnyrin puhdistuslaitteen/suodattimen käyttö mahdollistaa sen, että samaa vettä voi käyttää useamminkin kuin kerran. Ilman puhdistusta vettä pitää vaihtaa jokaisella käyttökerralla.
  5. Kylpytynnyrin veden sekoittamista varten kannattaa hankkia muovinen mela – vesi lämpenee pinnasta nopeasti kuumaksi, ja alhaalta se jää viileäksi. Metallinen sekoitin tekee lasikuitupinnoitteeseen naarmuja, älä siis käytä lumilapiota sekoittajana!
  6. Piipun lämpösuoja lisää turvallisuutta.
  7. Kylpytynnyriin pääsee parhaiten portaita pitkin, ja tässä projektissa ne ovat välttämättömät kylpytynnyrin reunan jäädessä aika korkealle terassin pinnasta. Myös matalampaa nousua varten suositellaan portaita, jotka voi hankkia valmiina tai nikkaroida itse kuten tässä tapauksessa.

Kaikenkaikkiaan projektia voisi kuvailla onnistuneeksi, ja itsekin kylpytynnyrin testattuani voin suositella sitä ehdottomasti! Lempäälän Lasikuitu Oy:n kylpytynnyrien reunat ovat miellyttävän korkeat, ja se lisää mukavuutta kylpiessä. Laidoista saa hyvin selälle tukea, ja toisaalta ne tarjoavat hiukan näkösuojaa. Tässä projektissa rakennettu neliön mallinen kylpytynnyri on kauniin ajattoman näköinen ja sopii monenlaiseen pihaan. Itselleni iski pahanlaatuinen palju-innostus, ja sellainen on omaankin pihaan saatava. Lempäälän Lasikuitu Oy:stä löytyy myös yksi markkinoiden suurimpia, ellei suurin, jopa 12 aikuisen mentävä suorakulmainen kylpytynnyri. Omaan käyttöömme se taitaa olla turhan kookas, mutta voisin kuvitella sen soveltuvan esimerkiksi matkailuyritysten käyttöön erinomaisesti.

Kesäisen lämpimin terkuin

Veera

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio