Sigi Rajala

Modernin omakotitalon rakennuttaja / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Omakotitalomme valmistui talvella ja tiesimme, että uuden talon maalaus olisi edessä keväällä tai kesällä.  Värin lisäksi oli päätettävä mitä maalia käyttäisimme, mikä ajankohta olisi sopiva urakalle, ottaisimmeko ammattilaisen avuksi ja mitä työvälineitä tarvitsisimme. Tässä jutussa kerron, miten meidän talon maalausprojekti sujui ja loppuun listasin myös opit ja vinkit näin amatöörin näkökulmasta.

Maalaushanskat uuden talon maalaukseen

 

Talo ennen maalausta

Kaksikerroksinen omakotitalomme on rakennettu elementeistä, joiden puupaneelipinta oli tehtaalla pohjamaalattu kertaalleen valkoisella pohjamaalilla. Laskeskelin talopiirrustuksista, että maalattavaa pintaa on yhteensä noin 430 m2 + räystäät. Ja tämä määrä pitää siis tuplata, koska uuden talon pinta vaatii kaksi kerrosta maalia pohjamaalin päälle. Aika monta neliötä, huhhuh…

Talo ennen maalausta - takapiha
Pohjamaalattu puutalo takapihalta katsottuna
Talo ennen maalausta - etupiha
Talon julkisivu etupihalta katsottuna

 

Maalilla ja värillä on väliä

Ennen varsinaista maalausprojektin alkamista täytyy valita tietysti itse maali ja väri. Monet tuttavamme sekä maalikauppojen myyjät suosittelivat Teknoksen maaleja ja itsekin vakuutuimme tämän perheyrityksen tuotteista, joten valinta oli tehty.

Meille oli aluksi epäselvää, mikä tuote tehdaspohjamaalatuille seinäelementeille sopii, mutta onneksi sain Teknoksen maalineuvonnasta arvokasta apua tuotteiden valintaan. Talomme maalaukseen valikoitui lopulta VISA Peittosuoja.

VISA Peittosuoja on ulkokäyttöön sopiva vesiohenteinen, alkydivahvisteiseen akrylaattisideaineeseen pohjautuva peittosuoja, joka tarjoaa kestävän ja tyylikkään suojan niin hienosahatulle ulkopaneelille ja -laudalle kuin hirsipinnallekin. VISA muodostaa puolihimmeän, peittävän ja vedenkestävän, mutta hyvin hengittävän pinnan jättäen puunsyyt kauniisti näkyviin. VISA on joustava käsitellä ja se kuivuu nopeasti.

Teknos Visa Peittosuoja

VISA Peittosuoja vaikutti sopivalta meidän tarpeisiin, mutta mietimme, peittääkö musta peittosuoja tarpeeksi vaaleita seinäpaneeleita. Emme myöskään tienneet, paljonko peittosuojaa tulisi hankkia. Sain maalineuvonnasta vinkkejä määriin sekä ohjeita itse maalaukseen.

VISA Peittosuoja voidaan levittää mustana myös vaalealle pohjamaalatulle pinnalle. Kun pinnat on kertaalleen pohjamaalattu, ei pinta ime enää niin paljon, jolloin riittoisuus voidaan laskea 7 neliötä litralle. Näin ollen arvioisin maalin määrän 430 neliölle noin 61,4 litraa eli 7 x 9 litraa. Pohjamaalattu panelointi ei vaadi erillistä käsittelyä, mutta pinnat voi kevyesti pölyharjata tai huuhdella ennen maalausta, ohjeisti Nina Weckman Teknokselta.

Tajusin myöhemmin, etten ollut laskenut räystäiden pinta-alaa (jota oli aika paljon), joten maalin tarve oli lopulta suurempi. Peittosuojaa kului meidän taloon yhteensä noin 16 x 9 litraa eli 144 litraa. Ensimmäinen kerros vaati luonnollisesti enemmän peittosuojaa kuin toinen kerros.

Teknos Visa Peittosuoja T7063 musta

Pähkäilimme pitkään talomme ulkoväriä ja ensin talosta oli tulossa tumman harmaa, mutta ihasteltuamme mustia, tyylikkäitä taloja, päädyimmekin mustaan sävyyn ja hyvä niin! Valitsimme Teknoksen ulkomaalien värikartasta mustan sävyn T7063, joka vastaa vanhan värikartan koodia 7310.

 

Uuden talon maalaus alkaa

Otimme maalausavuksi ammattilaisen ja maalasimme myös itse. Maalari antoi meille alussa käytännön vinkkejä ja näytti, miten maalaus kannattaa tehdä. Tästä oli todella paljon hyötyä meille amatööreille ja siksipä suosittelenkin ottamaan ammattilaisen avuksi maalaushommiin vaikka vain alkuun. Myös netistä löytyy hyviä ohjeita, joilla uuden talon maalaus onnistuu. Kannattaa katsastaa esimerkiksi puutalon maalausohjeet Teknoksen sivuilta.

Teknos opaslehtiset ja värikartat

Ennen maalauksen aloittamista kannattaa suojata kaikki tarvittava, kuten terassi, ikkunat ja ovet. Me käytimme suojamuovia, josta leikeltiin sopivan kokoisia paloja ja muovit kiinnitettiin oranssilla suojausteipillä eli ns. ”Tappara-teipillä”. Tämä hauskan nimen omaava teippi on kuulemma paras juuri tähän tarkoitukseen, koska liimaus kestää useita päiviä ja lähtee helposti irti. Maalarinteippiä maalarimme ei suositellut, se kun kestää vain noin vuorokauden verran hyvänä.

Maalarimme neuvoi myös suojaamaan maaliämpärit pensseleineen tiiviisti jätesäkeillä aina pidempien taukojen sekä yön ajaksi, jotta ne eivät kuivuisi.

Teknos Visa Peittosuoja T7063 musta - talon maalaus leveällä sudilla

Maalarimme kehui VISA Peittosuojan koostumusta ja sanoi sen olevan todella helposti levittyvää. Tämä oli hienoa kuulla, koska meillähän ei ole aiempaa kokemusta talomaaleista. VISA on koostumukseltaan täyteläistä, maalarin sanoin ”lakritsikastiketta”, minkä ansiosta se ei valu helposti ja tällöin uuden talon maalaus on siistimpää ja helpompaa. Saimme todistaa tämän itsekin maalausprojektin edetessä.

Yksi asia mistä yllätyin oli, kuinka hajuton VISA Peittosuoja on. Siinä ei ole liuotinaineita, vaan se on vesiohenteinen, mikä vaikuttaa hajuttomuuteen. Olen melko herkkä voimakkaille hajuille, mutta tällä peittosuojalla oli kyllä todella miellyttävä maalata eikä päänsärystä ollut tietoakaan.

Pensselivalikoimaa talon maalaukseen

Pensseleitä joka lähtöön! Yllä olevassa kuvassa on vain osa käyttämistämme pensseleistä, mutta sutien koon vaihteluvälin tuosta näkee hyvin. Tarkkaan työskentelyyn, kuten ovenkarmien ja reunalautojen väleihin, kaivoin laatikosta kynsienkoristelusiveltimen, joka oli ihan täydellinen 😀 Suurin käyttämämme pensseli oli 120mm leveä ja käytimme sitä ylivoimaisesti eniten, koska sillä sai nopeasti maalattua laajoja alueita.

Pensseleiden laaduissa on eroja ja maalarimme suositteli meille juurikin noita keltaisia leveitä pensseleitä, jotka ovat luonnonkarvaa. Niillä maalaus sujui hienosti ja ne kestivät kovaakin rääkkiä. Mieheni maalasi samalla siveltimellä koko urakan ajan ja se on yhä hyvässä kunnossa. Vesiliukoisille maaleille ja peittosuojille voi käyttää myös tekokuitusiveltimiä, mutta en osaa sanoa kestävätkö ne yhtä hyvin.

Korkean talon maalaus nosturin avulla

Vuokrasimme avuksi nosturin eli kuukulkijan, jolla sai todella kätevästi maalattua talon yläosat ja räystäät. Telineillä homma olisi ollut huomattavasti hankalampaa ja hitaampaa, etenkin kun talossa on sekä kuistilla että terassilla nuo syvennykset. Saimme lisäksi lainaan pari matalampaa telinettä, joiden avulla esimerkiksi autokatoksen maalaus sujui kätevästi.

Nosturin kyydissä maisemien ihastelua

Yhtenä iltana suostuin nosturin kyytiin ja mies vei meidät niin ylös kuin nosturilla pääsi! Täytyy myöntää, että vaikka en kärsi korkean paikan kammosta, niin kyllä tuossa autokatoksen katon kohdalla jo alkoi sen verran jännittämään, että jouduin tarraamaan tiukasti kaiteista kiinni. Mahtavat maisemathan sieltä yläilmoista oli, mutta enpä niistä kovin pystynyt nauttimaan 😀

Sateella ei maalata taloa
Sateella ei maalata… Ilman suhteellisen kosteuden tulisi olla alle 80% ja sateella tuo kosteus yltää sataan prosenttiin. Sää koetteli välillä hermoja, kun lähes koko maalausprojektin ajan tuuli hulluna ja vettä satoi välillä ja tulipa sieltä taivaalta räntää ja rakeitakin näin kivasti touko-kesäkuun vaihteessa. On tämä Suomen sää vaan paras! Pekka Poutakin on varmasti samaa mieltä 😀

 

Maalaustalkoot

Pidimme yhtenä päivänä maalaustalkoot, joihin kutsuimme sukulaisiamme ja ystäviämme mukaan. Porukka oli todella tehokasta ja saimme päivän aikana maalattua lähes loput talosta, ihan huippu tehotiimi!

Maalaustalkoot - uuden talon maalaus

Maalaustalkoot ja herkuttelua

Maalaustalkoissa oli tietysti herkkuja tarjolla ahkerille maalareille. Lounaaksi kokkasin superhyvää Igorin kanaa, josta moni on saattanut kuullakin. Suosittelen tekemään kyseistä ruokaa juurikin suuremmalle poppoolle. Päivän päätteeksi lämmitimme saunan ja herkuttelimme tapaksilla. Onneksi sää suosi talkoita ja maalaus sujui aurinkoisissa ja rennoissa merkeissä hyvää musiikkia ulkona kuunnellen!

 

Valmista pintaa!

Vanhan ja uuden maalatun talon välinen ero on huikea! Musta sävy tekee talosta todella tyylikkään ja modernin ja tuntuu kuin talo olisi jopa muuttunut suuremmaksi mustan sävyn myötä. Olemme hurjan tyytyväisiä lopputulokseen ja onnellisia, että maalausurakka saatiin onnistuneesti ja kirjaimellisesti maaliin 🙂

Musta talo - uuden talon maalaus - takapiha - Teknos Visa Peittosuoja T7063

Talon pinta näyttää erilaiselta eri kulmista katsottuna. Aurinkoisella säällä takapihan toiselta reunalta katsottuna talo näyttää mattapintaiselta, kun taas toiselta reunalta katsottuna pinta ikään kuin kimmeltää auringossa.

Musta talo maalattu - takapiha - Teknos Visa Peittosuoja T7063

Teknos Visa Peittosuoja T7063 musta puolihimmeä kimaltelee hieman auringossa

Puolihimmeä VISA Peittosuoja jättää puunsyyt todella kauniisti näkyviin, jolloin pinnasta tulee ihanan eläväinen ja luonnollinen.

Talo maalattu - etupiha - Teknos Visa Peittosuoja T7063

Etupihan puolella ja kuistilla ilme muuttui myös todella radikaalisti parempaan suuntaan. Nyt myös teräksinen talonumeromme erottuu paljon selkeämmin pilarista, kun tausta on musta.

Talo maalattu - kuisti - Teknos Visa Peittosuoja T7063

Istutin ensimmäisen pallotuijan betoniruukkuun pihatöitä odotellessa. Vihreä tulee tosi kauniisti esiin mustasta taustasta, tykkään!

Kuistin katoksen alla on liimapuinen tukipalkki, joka täytyi suojata jollain pintakäsittelyllä. Halusimme, että tukipalkki erottuisi mustasta talosta ja päätimmekin käsitellä sen vaalealla kuullotteella. Sain Teknoksen maalineuvonnasta hyvät ohjeet sekä tuotteiden valintaan että itse palkin pintakäsittelyyn.

Tukipalkki käsiteltiin Teknos Woodex Aqua Classic kuullotteella

Teknos Woodex Aqua Classic kuullote

Käsittelimme tukipalkin ensin Teknoksen Woodex Base pohjusteella, joka on liuotinpohjainen pohjustepuunsuoja puupintojen pohjustukseen ennen pintakäsittelyä. Tämän jälkeen sivelimme palkin kahteen kertaan Teknoksen Woodex Aqua Classic kuullotteella, joka on vesiohenteinen, öljypohjainen, kalvoa muodostamaton kuullote ulkokäyttöön ja se suojaa puupintoja kosteudelta, likaantumiselta ja sävytettynä auringon UV-säteilyltä.

Sävytimme kuullotteen vaaleahkon puun sävyiseksi Woodex-värikartan sävyllä 1802. Kuullote tummensi alkuperäistä puun sävyä juuri sopivasti.

 

Mitä tekisimme toisin?

Talon rakennusprojektin alussa ajattelimme säästää ja ottaa seinäelementit vain pohjamaalattuina eikä kertaalleen sävytettyinä. Näin jälkikäteen viisastuneena olisi ehdottomasti kannattanut ottaa elementit kertaalleen sävytettynä lopullisella sävyllä tai edes sinnepäin. Maalaaminen olisi ollut paljon helpompaa ja nopeampaa ja loppukustannuksetkin olisivat lähes samat, etenkin kun vuokrasimme nosturin, palkkasimme ammattilaisen avuksi ja mies vielä otti töistä lomaa maalausprojektin ajaksi.

Aikaa meillä meni varmasti yli kaksinkertainen määrä verrattuna siihen, että talo olisi maalattu vain kerran. Uuden talon maalaus oli ensimmäistä kerrosta maalatessa paljon hitaampaa ja haastavampaa kuin toista kerrosta maalatessa. Ja nyt kun kontrasti oli näin iso eli vaaleasta mustaan, niin kaikki pienetkin virheet näkyivät ja pahinta oli nurkkalautojen miljoonat kolot, joita piti tuputtaa pienellä siveltimellä. Olkaa te muut siis viisaampia kuin me 🙂

Teknos Visa Peittosuoja T7063 musta puolihimmeä

 

Amatöörin vinkit talon maalaukseen

  • Hanki kunnon työvälineet, kuten pensselit, ämpärit, suojamuovit, suojateipit, hanskat sekä vaatteet, jotka saavat likaantua.
  • Suosittelen ottamaan seinäelementit/paneelit kertaalleen sävytettynä lopullisella sävyllä, etenkin jos maalaa talon tummaksi. Tällöin itselle jää maalattavaksi vain yksi kerros kahden sijaan ja kontrastia vaalean pohjamaalin ja lopullisen tumman pinnan välillä ei ole.
  • Pyydä apua maalien ja sävyjen valintaan maalineuvonnasta tai maalikaupasta.
  • Lue netistä ohjeita ja vinkkejä, joilla uuden talon maalaus onnistuu.
  • Älä maalaa sateella tai juuri ennen sadetta äläkä myöskään aamu- tai iltakasteen aikaan. Suhteellisen ilmankosteuden tulisi olla alle 80%. Esim. Forecan nettisivuilta tai mobiilisovelluksesta näkee ilmankosteuden kätevästi tunneittain, mikä auttaa maalauksen aikatauluttamisessa.
  • Älä maalaa pahimmassa auringonpaahteessa, koska maali kuivuu tällöin liian nopeasti ja maalaaminen vaikeutuu. Kannattaa maalata varjoisilla puolilla aina kuin mahdollista.
  • Älä leiki huterilla tikkailla ainakaan kovin korkealla, vaan käytä kunnon telineitä tai nosturia.
  • Ota ammattilainen avuksi vaikka vain maalausprojektin alkuun. Maalarilta saa hyviä käytännön vinkkejä maalaamiseen.
  • Pidä maalaustalkoot! Kutsu ystävät ja tuttavat talkoisiin ja tarjoa hyvää ruokaa ja juomaa ja lämmitä sauna lopuksi. Maalaus etenee vauhdilla ja kaikilla on kivaa!

 

Toivottavasti näistä kokemuksista ja vinkeistä oli apua teille, joilla on uuden talon maalaus edessä! Itse opin paljon tämän maalausprojektin aikana ja oli se sen verran kivaa puuhaa, että toivon jo kutsua jonkun tuttavan maalaustalkoisiin 🙂

– Sigi

Katso myös nämä

3 kommenttia sivuun “Uuden talon maalaus – amatöörin opit ja maalausvinkit

  1. Maalaustalkoot ovat aina toimiva konsepti! Siskoni järjesti viime kesänä samanlaiset, ja meitä tuli iso porukka ruoka ja juomapalkalla auttamaan, ja hauskaa oli. Katonmaalauksen he tosin jättivät ammattilaiselle onnettomuuksien välttämiseksi.

    https://www.sunkatot.fi/katonmaalaus

  2. voi voi….panelit tulisi maalata yhtäjaksoisesti päästä päähän niin, että panelin pinta on märkä kauttaaltaan…nyt on nähtävissä amatöörin perusvirhe…maalataan vaakapaneleita niin pitkältä kuin ylettää ja niin ylös/alas kuin ylettää…sitten vasta siirretään telineitä….edellinen ”tagi” ehtii kuivua sen verran että jatkoksiin tulee enemmän maalia….seinä on kirjava…eikä korjaa mitenkään….maali pitää poistaa ja maalata oikein uudestaan…kun panelit ovat pitkiä, otetaan pari kolme panelia ja maalataan ne päästä päähän yhtä kyytiä…sitten otetaan seuraavat pari kolme jne jne…
    oikeakätinen aloittaa oikeasta ylänurkasta ja etenee vasemmalle…vasenkätinen vasemmasta oikealle…

  3. Itsekin olen parit maalaukset hoitanut kotona ja kyllä siinä hyödyksi on kokemus.
    Pari oleellista juttua kun tietää niin kyllä homma sujuu paremmin. Kunnon työvälineet on myös tosi tärkeä juttu! https://www.maalausliiketuimala.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio