Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Vanhat talot herättävät monen ihmisen mielenkiinnon ja haaveet sellaisessa asumisesta. Unelmissa voi olla kodin mielenkiintoinen historia, esille jätetyt vanhat hirret tai vaikkapa pihapiiriä komistava aitta. Vanhat hirsirakenteiset omakotitalot, kaupungin keskustan läheisyydessä olevat puutalo-osakkeet tai Helsingin vanhat rakennukset tarjoavat koteja vanhan talon tunnelmasta haaveilijalle.

Etuovi.comissa on tälläkin hetkellä kohteita, joiden rakennusvuodeksi on ilmoitettu 1700- tai 1800-luku. Kaiken kaikkiaan eniten myynti-ilmoituksia on kohteista, jotka on rakennettu 1970- ja 1980-luvuilla. Vain murto-osa myynnissä olevista asunnoista on rakennettu ennen 1950-lukua.

vanhat talot rakennusvuoden jakauma
Histogrammi Etuovi.comissa 1-10/2017 julkaistujen kohteiden rakennusvuoden jakaumasta.

Yli satavuotiaita omakotitaloja myynnissä eniten Loviisassa

Kun tarkastellaan vähintään sata vuotta vanhojen omakotitalojen myynti-ilmoituksia, esiintyy listoilla useimmiten Loviisan, Porvoon, Rauman, Raaseporin tai Porin alueella myynnissä olleita taloja. Näillä kaupungeilla on kullakin pitkä historia, joten niissä on monia hyvin iäkkäitä taloja. Näissä kaupungeissa vanhat talot ovatkin oikeastaan osa tietynlaista kaupunkikuvaa.

vanha omakotitalo loviisa
Tämä 1800-luvulla rakennettu hirsirakenteinen omakotitalo on aivan Loviisan keskustassa. Kuva: Etuovi.com / Habita Porvoo / Porvoon Habita Oy

Vanhoilla omakotitaloilla on keskimäärin hieman isommat tontit kuin uudemmilla taloilla. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa tämän vuoden puolella myynnissä olleiden, ennen vuotta 1950 rakennettujen omakotitalojen tontin pinta-ala on keskimäärin 2 300 neliömetriä, kun taas sitä uudemmissa se on keskimäärin 1 400 neliömetriä. Vanhat talot tarjoavatkin usein ”kylkiäisenä” pihapiirissä sijaitsevia rakennuksia kuten aittoja tai pihasaunoja.

Uusikaupunki vanha omakotitalo ihanalla pihalla
Tässä Uudessakaupungissa sijaitsevassa satavuotiaassa talossa on monta vanhan talon ominaisuutta: iso pihapiiri, jossa on vanha navetta, pihasauna ja vanha kaivo. Sisällä on puuhella, kakluuni ja hirsiseinää. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistönvälitys Kotoisa LKV Oy

Jos haaveilet vanhasta talosta hyvin isolla pihapiirillä ja vaikkapa vielä sellaisesta, jonka pihapiiristä löytyy navetta, vilkaise myynti-ilmoitukset, joissa mainitaan navetta sekä Etuovi.comissa myynnissä olevat maa- ja metsätilat!

hevostila ja vanha asuinrakennus
Tammelassa on myynnissä hevostallillinen maatila, jonka asuinrakennus on rakennettu 1920-luvulla. Tämä vanha talo on remontoitu hyvään kuntoon, mutta talon historian aistii tarkkaan harkituista yksityiskohdista. Kuva: Etuovi.com / Lounaismaan OP-Kiinteistökeskus Oy LKV Forssa

Puutalo-osake: koti vanhasta talosta pienemmillä neliöillä

Jos tilantarve ei ole aivan omakotitalon luokkaa, mutta vanhan talon tunnelma lumoaa, voi vaihtoehtona olla asua asunto-osakemuotoisesti vanhassa puutalossa. Kun raksitat Etuovi.comin hakuehdoista puutalo-osakkeen, voit löytää kodin vanhasta puutalosta, jossa on monta asuntoa ja niistä muodostettu taloyhtiö. Vanhat talot tarjoavat monenlaisia pohjaratkaisuja; joskus esimerkiksi oman sisäänkäynnin, tunnelmallisen kellarikerroksen tai matalan ullakkokerroksen.

Turussa on ollut myynnissä paljon noin satavuotiaita tai sitä vanhempia puutalo-osakkeita. Niistä iso osa sijaitsee lähellä keskustaa Portsan eli Port Arthurin alueella, joka kuuluun Turun VIII kaupunginosaan. Näillä puutalo-osakkeilla onkin ollut kysyntää, sillä niiden ilmoitukset on poistettu keskimäärin parissa viikossa, ja joidenkin ilmoitusten markkinointiaika on ollut vain muutamia päiviä!

 

Turun Portsan ihanat puutalot
Tässä Turun Portsassa sijaitsevassa puutalossa on myynnissä kahdessa kerroksessa sijaitseva puutalo-osake. Talo on rakennettu vuonna 1911. Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Turku Oy

Uskoisin, että puutalo-osakkeessa viehättää vanhan puutalon tunnelma ja taloyhtiön rauhallinen sisäpiha, mutta kuitenkin koti on edelleen kävelymatkan päässä keskustan palveluista.

Vanhoja puutalo-osakkeita on ollut myynnissä myös Hangossa, Vaasassa, Porvoossa ja Tampereella. Esimerkiksi Vaasan keskustan tuntumassa oleva Vöyrinkaupunki on kaupunginosa, jossa on sekä satavuotiaita puutaloja että uudempia kerrostaloja.

Turku Martti vanha puutalo-osake
Tämäkin ihana puutalo-osake on Turussa ja se on rakennettu vuonna 1902. Asuntoa on remontoitu nykyaikaiseksi, mutta seinän vanhat hirret ovat saaneet jäädä näyttävästi esille. Kuva: Etuovi.com / Turun Huoneistomarkkinat Oy LKV

Puutalo-osakkeessa voi olla esimerkiksi oma takka tai leivinuuni, ja joskus siihen on saatettu jättää esille vaikkapa vanhoja hirsiä, vaikka asunto olisi muuten remontoitu aivan nykyaikaisen kerrostaloasunnon tyyliseksi. Myös joissain loft-asunnoissa on voitu jättää vanhan tehdasrakennuksen elementtejä esiin muistuttamaan talon historiasta.

Vanhat talot Helsingissä

Kun tarkastellaan Etuovi.comiin jätettyjä myytävien asuntojen hakuvahteja, joita on rajattu rakennusvuoden mukaan ennen vuotta 1950 rakennettuihin, esiin nousee erityisesti Helsinki. Samanlaisia vahteja on jätetty runsaasti myös Turkuun, Tampereelle, Porvooseen, Raaseporiin ja Sipooseen.

Vanhojen asuntojen suosikkikaupunginosat Helsingissä

  1. Eira
  2. Ullanlinna
  3. Punavuori
  4. Kaartinkaupunki
  5. Kamppi
  6. Kruununhaka

Lista perustuu Etuovi.comissa syksyllä 2017 voimassaoleviin myytävien asuntojen hakuvahteihin, joissa rakennusvuoden ylärajaksi on laitettu enintään 1950.

Pääkaupungissamme kysyntä kohdistuu lähinnä vanhoihin kerrostaloihin, joissa vanhan ajan tunnelmaa voi aistia esimerkiksi jugend-tyylinsä säilyttäneissä asunnoissa. Osa näistä on hyvinkin pieniä asuntoja, mutta jotkut ovat parinsadan neliömetrin kokoisia arvohuoneistoja. Pienetkin yksiöt liikkuvat jo suurissa hinnoissa, sillä nämä asunnot ovat Helsingin arvostetuimmilla alueilla Helsingin kantakaupungissa.

Avainsanat: hirsitalo ja hevostalli suosituimpien joukossa

sanapilvi asuntojen hauista
Sanapilveen on koottu joitain Etuovi.comin haussa käytettyjä avainsanoja. Näiden avulla voit löytää kaipaamasi yksityiskohdan, kun etsit vanhan talon tunnelmaa.

Etuovi.comista voit hakea myytäviä asuntoja monilla hakuehdoilla ja laittaa hakuun myös avainsanan. Avainsanan avulla hakutuloksiin tulee kohteita, joiden teksteissä esiintyy avainsanaksi laitettu yksityiskohta. Tänä syksynä käyttäjien hauissa suosittuja on olleet esimerkiksi takka, hevostalli ja hirsitalo. Nämä ovat siis viehättäneet Etuovi.comista asuntoa etsiviä!

 

koti vanhasta talosta leivinuuni naantali
Löysin näin ihanan kodin, kun hain käyttäen avainsanaa ’leivinuuni’. Tämä omakotitalo sijaitsee Naantalin Rymättylässä ja siinä on monia vanhan talon yksityiskohtia, kuten lankkulattia ja pönttöuuni. Kuva: Etuovi.com / Solid House Oy LKV, Turku

Mistä asunnon ominaisuudesta sinä haaveilet? Mitä kodissasi pitää ehdottomasti olla? Oma suosikkini vanhoissa taloissa on leivinuuni – sillä voisi paistaa maukkaita sämpylöitä ja sen jälkeen vielä laittaa puuron hautumaan aamua varten.

Juulia kokosi aikaisemmin viikon valintoihin vanhoja hirsitaloja. Moni vanha talo lämpiää kakluunin avulla, katso myös kauneimmat kakluunit viikon valinnoissa.

Lue myös tarinat vanhan hirsitalon muodonmuutoksesta Tampereen Härmälässä sekä vanhan maatilan remontointiprojektista.

Niina

Tässä tekstissä käytetyt tiedot perustuvat Etuovi.comin dataan.

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio