Marjaana Lehtimäki

Rivitaloasuja kaupungissa, mökkiasuja maalla / Etuovi.com

Miten sisustaa lastenhuone eri ikäisille lapsille? Millainen voisi olla vauvan huone, entä leikki-ikäisen lapsen huone? Millaisen huoneen teini haluaa? Bongasin muutamia hyviä ideoita lastenhuoneen sisustamiseen Raksa-messuilta Lahdesta, tilasuunnittelun artesaaniopiskelijoiden Lastenhuoneideat -teemaosastolta. Kerron tässä jutussa, miten opiskelijat sisustivat eri ikäisen lasten huoneet yhdistelemällä jotain uutta, kierrätyskalusteita ja DIY-juttuja!

lastenhuoneen sisustus eri-ikäisille lapsille

Messut pidettiin 11.-13.3.2016 Lahden messukeskuksessa. Opiskelijat olivat sisustaneet messuille neljä mallihuonetta: vauvan huoneen, taaperon tai leikki-ikäisen lapsen huoneen, teinin huoneen, sekä nuoren aikuisen huoneen – miltä makuuhuoneen sisustus voisi näyttää, kun lapsi on jo muuttanut ensimmäiseen omaan kotiinsa.

Huoneiden suunnittelusta vastanneet, Koulutuskeskus Salpauksen viimeisen vuoden opiskelijat Riikka Miettinen ja Kaisa Vallinen kertoivat minulle tarkemmin suunnittelun lähtökohdista ja lastenhuoneen sisustusideoista.

 

Vauvan huone

Opiskelijat olivat suunnitelleet vauvalle oman huoneen. Tässä ratkaisussa on varmasti ainakin se hyvä puoli, että levottomamman yön sattuessa ainakin toinen vanhemmista saa nukuttua vanhempien omassa makuuhuoneessa.

vauvan oma huone

Vauvan huone on sisustettu Vaunupuoti.fi tuotteilla.

Yhtä lailla vauvan oma pesäpaikka voidaan sisustaa osaksi vanhempien makuuhuonetta, jolloin vanhemmat ovat kätevästi pienen perheenjäsenen lähettyvillä tarpeen tullen 🙂 Kukin sisustaa vauvan huoneen oman fiiliksen ja oman kodin tilojen mukaan. Ja usein näitä vauvan sisustusratkaisuja sitten muutellaan matkan varrella tilanteiden mukaan.

vauvan huone, sänky ja nojatuoli

Vauvan huoneen ”oravatapetti” on Vallilan tapettimalliston Horisontti-tapetti.

Tämän vauvan huoneen sisustuksessa opiskelijat pyrkivät erityisesti luomaan rauhallista tunnelmaa ja värimaailmaa, niin kalusteilla, tekstiileillä kuin tapeteillakin. Minut hurmasi välittömästi tapeteissa seikkaileva Toivo-orava!

Lisää ideoita lastenhuoneen tapetointiin löydät Etuovi.comin sisustuskuvagalleriasta.

Taaperon tai leikki-ikäisen lapsen huone

Lelujen säilytys on taapero- ja leikki-ikäisen lapsen huoneen ”must-have”. Tässä huoneessa tavaroiden säilytys on suunniteltu niin sängyn alle kuin katosta roikkumaan (tässä alla olevassa kuvassa ei näy, mutta huoneen oikeaan nurkkaan, kattoon oli siis kiinnitetty roikkuva lelujen säilytyspussi).

säilytys taaperon huoneessa

Tässä taaperon tai leikki-ikäisen lapsen huoneessa on käytetty myös enemmän värejä. 

Huoneen suunnitelleet opiskelijat olivat keksineet kivoja lisäsäilytysratkaisuja mm. tukevarakenteisista meriheinäkoreista. Nämä korit muuntautuvat tarvittaessa jakkaraksi pienen pöydän ääreen – ja takaisin säilytyskoriksi, kun on aika kerätä päivän leikit kasaan.

Lisää ideoita lastenhuoneen säilytysratkaisuihin löydät Etuovi.comin sisustuskuvagalleriasta.

leikit taaperon huoneessa

Taapero- ja leikki-ikäisen lastenhuoneessa otetaan tilaa myös lapsen leikeille. Lattiatilaa pitää olla – ainakin sen verran, että leikit pystyy levittämään ympäri huonetta! Junarata pitää mahtua kiertämään ympäri kaupunkia ja maaseutua, vaikka sitten ohi pöydän jalkojen, vaatekaapin ja sängyn alta, maton reunaa pitkin ja takaisin keskilattialle.

Teinin huone

Jos vanhemmat voivat aika pitkälti päättää lastenhuoneen sisustuskysymyksistä vauvan ja taaperon huoneessa, teinin huoneen sisustuksesta voi päästä neuvottelemaan itse huoneen asukkaan kanssa. Teinin oma maku muovautuu ja voi olla, että lapsuusajan kuviotapetit täytyy päästä repimään pois.

teinin huone

Teinin huoneen ”must-have” on ainakin houkutteleva ja ergonominen työpiste sekä mukava sänky lepoa varten. Huoneessa vietetään aikaa niin koulutehtävien parissa, omassa rauhassa kuin kavereidenkin kanssa. Huoneeseen on hyvä varata tilaa kavereiden kanssa oleskelulle.

Tässä teinin huoneessa on jätetty lattiatilaa vapaaksi sekä tuotu teinin huoneeseen ”minisohva”. Tämän lastenhuoneideat-teemaosaston naapurista, Lahden Paikan osastolta sain tiedon, että tämä kätevän kokoinen sohva olisi todennäköisesti Iskun toimistokalustemallistoa vuosien takaa – ihan täydellinen pieneen tilaan!

Ideoita teinin huoneen sisustamiseen kannattaa katsoa lastenhuoneen sisustuskuvagallerian lisäksi vaikka työhuoneen sisustuskuvien galleriasta! Ja ideoita voi kokeilla hakea vaikka yhdessä teinin kanssa 🙂

Nuoren aikuisen huone

Raksa-messuille oli sisustettu myös nuoren aikuisen makuuhuone. Tässä opiskelijat kuvasivat, miltä voisi näyttää nuoren aikuisen ensimmäinen oma koti.

nuoren aikuisen huone

Kauniit yöpöydät on saatu perinteisistä pinnatuoleista. On nuo pinnatuolit vaan ihania ja niistä on moneksi! Huoneen tunnelma on tärkeä, lämpimän kotoisa, ja nuorelle aikuiselle tärkeitä asioita on esillä paljon mm. valokuvin.

virkattu peitto nuoren aikuisen huoneessa

Tykkäsin itse erityisesti tästä vanhasta virkatusta päiväpeitosta, joka oli saanut arvoisensa paikan huoneen seinävaatteena! Peittoon oli vielä nipsuin kiinnitetty nuoren aikuisen rakkaimpia muistoja valokuvina – aivan ihana DIY-idea <3 Sanoisin, että voisi hyvin sopia vähän vanhemmankin aikuisen kotiin!

Kurkkaa Etuovi.comin sisustuskuvagalleriasta lisää makuuhuoneen sisustusideoita ja miten muut ovat sisustaneet makuuhuoneitaan! Kuvagalleriaan poimitaan jatkuvasti uusia kuvia sisustuskauppojen valikoimista ja Etuovi.comissa myynnissä olevista asunnoista.

 

Sovita sisustusbudjettiin jotain uutta, jotain kierrätyskalusteita ja DIY-juttuja

Vauvan huone oli sisustettu uutena hankituilla tuotteilla ja sen kokonaisbudjetti oli opiskelijoiden mukaan noin 2 000 euroa. Budjetista ison
osan vei nojatuoli – joka voi toki olla erityisen hyvä sijoitus vauvan vanhempien hyvinvointiin, kun tuolissa voi hyvin torkahtaa hetken yön pimeinä tunteina vauvaa sylissä keinutellessa.

Kierrätyskalusteilla sisustettujen vauvan, taaperon ja nuoren aikuisen huoneen sisustusbudjetti oli opiskelijoiden mukaan noin 200-400 euroa per huone. Kierrätyskalusteet oli hankittu Lahden Paikan kierrätysmyymälästä. Pienellä rahalla ja ripauksella kekseliäisyyttä saa kyllä kivan, ja ennen kaikkea persoonallisen sisustuksen aikaiseksi lastenhuoneeseen. Voit myös yhdistellä sopivasti uutta ja vanhaa – panostaa johonkin ja pihistää toisesta – ja saada näin aikaan juuri oman näköisen sisustuksen.

Lisää ideoita lastenhuoneen sisustukseen löydät Etuovi.comin sisustuskuvagalleriasta. Poimimme sinne jatkuvasti uusia ideoita, miten muut ovat sisustaneet lastenhuoneita (kuvia Etuovi.comin myytävistä asunnoista) ja mitä lastenhuoneisiin sopivia tuotteita sisustusliikkeiden tuotevalikoimista löytyy.

/Marjaana

Yksi kommentti sivuun “Vauvan, leikki-ikäisen ja teinin huoneen sisustus – yhdistele uutta ja vanhaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio