Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Etuovi.com on asuntojen markkinapaikka, joka kokoaa asuntojen myyjät ja ostajat samaan paikkaan. Markkinapaikan tilastot kertovat asuntomarkkinoiden kysynnästä ja tarjonnasta eri aikoina. Tilastojen mukaan asuntomarkkinat eivät hiljene kesälläkään, vaan kesäkuukaudet näyttävät olevan varsin hyvä hetki laittaa asunto myyntiin.

asunnon myynti kesällä
Kaunis piha pääsee oikeuksiinsa kesäisissä kuvissa. Kuva: Etuovi.com / EC-KOTI OY

Asuntojen myynti-ilmoituksia selaillaan paljon kesälläkin

Moni paikka hieman hiljenee kesän tullessa, ja asunnon myyntiä suunnitellessa saattaa tulla epäröiviä ajatuksia siitä, kannattaako asuntoilmoitusta laittaa kesällä, vai olisiko parempi odottaa syksyyn. Etuovi.comin tilastojen valossa ei kuitenkaan ole mitään syytä vältellä asunnon myymistä heinäkuussakaan. Tilastot kertovat juhannuksen ja erityisesti joulun olevan niitä ajanhetkiä, jolloin asuntomarkkinoilla on muuta aikaa hiljaisempaa, mutta kesä ei muuten ole sen hiljaisempi kuin muutkaan vuodenajat.

Viime vuonna ruuhkaisin viikko asuntoilmoituksista lähteneiden yhteydenottopyyntöjen suhteen olikin heinäkuun ensimmäinen viikko eli viikko 27/2018. Toistaiseksi tänä vuonna tätä juttua kirjoittaessa saman tilaston ruuhkaisin viikko oli viikko 26/2019 eli siis viime viikko! Juhannuksen jälkeen moni onkin siis pannut tuumasta toimeen ja laittanut viestiä asunnon myyjälle.

Jos harkitset asunnon myyntiä kiinteistönvälittäjän avulla, löydät alueellasi toimivat välittäjät täältä

Hyödynnä kesän parhaat puolet

Ilmoituksissa tärkeä asuntonäytöille houkutteleva tekijä on hyvät kuvat kohteesta. Kesällä on paljon luonnonvaloa, jolloin pieni yksiökin näyttää viihtyisältä ja valoisalta luonnostaan. Niistä asunnoista, joissa on omaa pihaa, saa unelmointia lisääviä ulkokuvia esimerkiksi kukkivasta kukkapenkistä tai vihreästä nurmikosta. Kerrostaloasunnostakin voi saada kesäisiä kuvia esimerkiksi parvekkeen vihersisustuksella!

Inspiroidu Etuovi.comin Ideat & vinkit -kuvagalleriassa parvekkeen sisustamisesta

Omakotitalojen myynti on vauhdittunut kesää kohti

Etuovi.comin tilastoista näkee, että myynnissä olleiden omakotitalojen määrä on kasvanut kesää kohti mentäessä, kun taas esimerkiksi kerrostaloasuntoja oli tammikuussa myynnissä enemmän kuin kesäkuussa.

Omakotitalot näyttävät olevan sellaisia myytäviä kohteita, joista ostajat haaveilevat paljon, mutta niitä ostetaan melko harkiten ja varovasti. Omakotitalojen markkinointiajat ovat keskimäärin selkeästi pidemmät kuin kerrostaloasuntojen, mutta omakotitalojen myynti-ilmoituksia katsotaan keskimäärin enemmän kuin kerrostaloasuntojen myynti-ilmoituksia. Tämä kertoo siis siitä, että Etuovi.comin käyttäjät selailevat paljon ja hartaasti omakotitalojen ilmoituksia, mutta ostopäätökset tehdään usein melko varovasti pidemmän harkinta-ajan jälkeen.

Tilastoista on nähtävissä myös se, että omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika on viime kuukausina ollut noin kolme kuukautta. Eli jos aloitat myymisen nyt, löydät asunnollesi ostajan keskimäärin syys-lokakuussa. Samoista tilastoista näkee, että omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika oli viime talvena noin neljä kuukautta, eli viime vuoden syyskuussa jätetty omakotitalon myynti-ilmoitus poistettiin keskimäärin tammikuussa. Toki ilmoitusten markkinointiajat ovat hyvin vaihtelevia ja esimerkiksi hinnan asetannalla voit vaikuttaa myynnin onnistumiseen.

Lue blogista myös asuntomyyjä Pasi Raskun juttu: ”Väärä asunnon myyntihinta voi viivästyttää myyntiä kuukausilla”.

Jos harkitset asuntosi myymistä, mutta et oikein tiedä oikeaa hintapyyntöä, tee Etuovi.comin kirjautuneille käyttäjille tarjolla oleva asunnon hinta-arvio.

Jos olet myymässä asuntoa itse, voit tehdä asunnon myynti-ilmoituksen täällä

Niina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sammio