Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto kerää tilastoja toteutuneista asuntokaupoista, ja Etuovi.comissa on asuntojen myynti-ilmoituksia. Nämä kaksi tiedonlähdettä yhdistämällä voidaan verrata asuntojen pyyntihintoja toteutuneisiin myyntihintoihin. Miten asunto kannattaa hinnoitella ja kuinka paljon asunnon pyyntihinnassa on neuvotteluvaraa? Tutkimme aihetta yhteistyössä Kiinteistömaailman ja eCraftin kanssa.

Ostaja: asunnon pyyntihinnassa on neuvotteluvaraa keskimäärin 4,5 prosenttia

Osa asunnoista myydään täydellä pyyntihinnalla, ja pienelle osalle lopullinen myyntihinta on jopa pyyntihintaa suurempi. Suurimmalle osalle kuitenkin toteutunut myyntihinta on hieman pienempi kuin ilmoituksessa ollut pyyntihinta. Tämä neuvotteluvara on keskimäärin 4,5 prosenttia.

Eli jos olet ostamassa 200 000 euron pyyntihinnalla ilmoitettua asuntoa, 4,5 prosentin joustovara tarkoittaa 9 000 euroa ja tällöin voisit jättää 191 000 euron tarjouksen asunnosta. Muista kuitenkin, että tämä 4,5 prosenttia on tämän tutkimuksen keskimääräinen neuvotteluvara, mutta jos samasta kohteesta on useampia kiinnostuneita, ostotarjous kannattaa tehdä mahdollisimman lähelle pyyntihintaa tai jopa sen yli.

Tutkimuksen mukaan keskimääräinen neuvotteluvara ei kuitenkaan ole samanlainen eri puolella Suomea. Keskimäärin vähiten neuvotteluvaraa on esimerkiksi Helsingissä, Turussa, Tampereella, Pirkkalassa, ja Keravalla. Toisaalta esimerkiksi Kotkassa ja Imatralla keskimääräinen neuvotteluvara on enemmän kuin 7 prosenttia.

asunto pyyntihinta
Pirkkala on yksi niistä paikkakunnista, joiden asunnoissa on ollut keskimäärin vähiten hintajoustoa. Kuva: Etuovi.com / Yksityinen myyjä

Datan valossa vähiten neuvotteluvaraa on ensimmäisten myyntiviikkojen aikana, pääkaupunkiseudulla sekä kerros- ja rivitaloissa. Pyyntihintaa montaa prosenttia alempaa tarjousta ei siis todennäköisesti hyväksytä juuri myyntiin tulleista asunnoista, mutta toisaalta sellaisenkin tarjouksen jättäminen mahdollistaa myyjän tekemään ostajaehdokkaalle vastatarjouksen.

Myyjä: hinta kannattaa asettaa heti kohdalleen

Kun asunnon myyminen on ajankohtaista, vaatii oman asunnon arvon määrittäminen paljon mietintää. Myös tämä tutkimus tukee sitä ajatusta, että aluksi liian suureksi laitettu pyyntihinta pidentää myyntiaikaa, mutta ei juurikaan vaikuta lopulliseen kauppahintaan. On siis hyvä laittaa hinta kohdalleen jo heti ilmoitusta julkaistaessa, sillä silloin se kerää eniten huomiota ja kiinnostaa potentiaalisia ostajia.

Selvitä siis huolella asunnon markkinahinta, ja ole valmis neuvottelemaan ostajaehdokkaan kanssa.

Kirjautuneena käyttäjänä voit arvioida sopivaa markkinahintaa Etuovi.comin hinta-arviotyökalulla, joka perustuu muiden samankaltaisten asuntojen pyyntihintoihin. Lue lisää asunnon hinta-arviosta

Lue blogista myös asuntomyyjä Pasi Raskun juttu: ”Väärä asunnon myyntihinta voi viivästyttää myyntiä kuukausilla”

Tarjouskaupassa myynti-ilmoituksen hinta on lähtöhinta

Tarjouskauppa ei kuitenkaan noudata samaa kaavaa pyyntihinnan ja lopullisen toteutuneen myyntihinnan suhteen. Tarjouskauppakohteilla asunnon myynti-ilmoitukseen laitettu pyyntihinta on lähtöhinta, jota korotetaan tarjouksilla. Kaikki tarjoukset ovat nähtävillä, joten hinnan kehittymistä on mahdollista seurata ja tarjouksia voi jättää sen mukaisesti. Asunnon myyjä voi hyväksyä tai olla hyväksymättä tulevia tarjouksia, ja usein odotuksena on saada lähtöhintaa jonkin verran korkeampi kauppahinta.

Nyt myynnissä olevat tarjouskauppakohteet löydät Etuovi.comista.

Pääkaupunkiseudun tarjouskauppakohteet löydät täältä,

Tampereen tarjouskauppakohteet täältä,

Turun tarjouskauppakohteet täältä ja

Oulun tarjouskauppakohteet täältä.

asunto pyyntihinta
Tämä kaksio Katajanokalta on myynnissä tarjouskaupalla. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Hki-Etelä, Kruununhaka ja Katajanokka (KK-Neliöt Oy LKV)

Myöskään uudiskohdetta ostettaessa ei yleensä käydä samanlaista neuvottelua kuin käytettyä asuntoa ostettaessa, sillä asuntoa myy rakennusliike eikä asunnon aiemmin omistanut yksityishenkilö. Uudiskohteen hinta voi kuitenkin muuttua sen mukaisesti, millaisia muutostöitä kodilleen haluaa. Lue lisää uudiskohteen ostamisesta

Niina

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Kiinteistömaailman ja eCraft Business Insightin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio