Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Viime vuosina paljon esillut ollut ilmiö hyggeily kiinnosti minua ilmiönä siinä määrin, että päätin tutustua tarkemmin tuohon mystiseen käsitteeseen, jota kukaan ei tunnu osaavan ihan tarkkaan määritellä. Tanskan onnellisuusinstituutin johtaja Meik Wiking valaisee asiaa kirjassaan The Little Book Of Hygge – The Danish Way to Live Well. Tähän Viikon valinnat-postaukseen kokosin kirjan vinkit siihen, miten sisustukseen voi tuoda ripauksen hyggeä.

Kirjan luettuani ymmärsin, että hyggeily on paljon muutakin kuin kynttilöiden polttelua ja sohvannurkassa tunnelmointia teekuppi kädessä. Hygge on tanskalaisten onnellisuuden salaisuus ja tapa selviytyä pimeästä vuodenajasta. Se on tietoista mukavuuden ja turvallisuuden tunteesta nauttimista sekä hyvän arjen vaalimista.

hyggeily

Hyggeily ulottuu laajasti elämän eri osa-alueille, niin työpaikalle kuin ihmissuhteisiinkin. Hyggen pääkonttori on kuitenkin koti. Tanskalasia sarjoja ja elokuvia katsellessa huomio kiinnittyy väkisinkin niissä esiintyviin täydellisen viihtyisiin koteihin, joiden sisustuksessa designhuonekalut ja muut sisustuselementit yhdistyvät ihanan kerrokselliseksi kokonaisuudeksi.

Siinä missä monissa muissa maissa sosiaalinen elämä sijoittuu kodin ulkopuolelle esimerkiksi ravintoloihin, tanskalaisille koti on tärkeä kokoontumispaikka. Tästä juontaa juurensa halu panostaa omaan kotiin. Panostamisella ei kuitenkaan tarkoiteta että kodin pitäisi olla mahdollisimman upea, sen sijaan avainsanoja ovat rentous ja lämmin tunnelma.

Ei hyggeilyä ilman kynttilöitä

skandinaavinen keittiö
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Casa Alto | Casa Alto Oy LKV

Kynttilän sytyttäminen on helpoin ja nopein tapa luoda tunnelmaa, kynttilät ovat siis hygge-elementti numero yksi. Tanskalaiset polttavatkin eniten kynttilöitä koko Euroopassa, noin kuusi kiloa vuodessa henkeä kohden.

hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Kaisa Liski LKV Oy, Helsinki

Tämä loft-kodin avaraan alakertaan sisustettu oleskelutilan on omiaan hyggeilyyn vaikkapa lueskelun tai lautapelien merkeissä.

Katso ideagalleriasta lisää kuvia loft-kodeista

Valaistus on tärkeä osa hyggeä

kalanruotoparketti olohuoneessa
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Casa Alto | Casa Alto Oy LKV

Hygge-filosofian mukaan kirkkaat, häikäisevät valot eivät kuulu viihtyisään kotiin. Sellaisten sijaan kotiin kannattaa ripotella pienempiä, pehmeää valoa tarjoavia valonlähteitä sinne tänne.

tunnelmallinen valaistus ruokailutilassa
Kuva: Etuovi.com / Huoneistomyynti LKV / Huoneistotrendi Oy

Ruokapöydän ääressä on hyvä viettää mukavia hetkiä perheen ja ystävien kanssa, joten ruokailutilan valaistukseen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi tässä Tom Dixonin kattovalaisimet luovat tunnelmallisen, läpimän valaistuksen. Kattovalaisimet kannattaa ripustaa riittävän alas, jotta ne valaisevat pöydän pintaa häikäisemättä ruokailijoita.

Hyggeilyn must-have: tyynyt ja torkkupeitot

viihtyisä olohuone
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Hki-Etelä, Kruununhaka ja Katajanokka (KK-Neliöt Oy LKV)

Tämänhän jo kaikki tiedämme, mutta tehdään se vielä selväksi: tyynyt ja viltit ovat hyggekodin must have -tuotteita. Niistä rakennetaan sohvannurkkaan ihana pesä hyggeilyhetkiä varten. Tekstiileissä kannattaa yhdistellä erilaisia materiaaleja, värejä ja kuoseja – niillä tuodaan juuri sitä rentoa fiilistä sisustukseen.

Katso ideagalleriasta lisää kuvia kodin tekstiileistä

Hyggekrog – lempipaikka kotona

Hyggekrogilla tarkoitetaan sellaista mukavaa, sopivan pesämäistä oleskelunurkkausta, johon vetäytyy mielellään rentoutumaan. Täydellinen hyggekrog on esimerkiksi tyynyillä pehmustettu leveä ikkunalauta, jolla istuskellessa voi katsella kadulle ja kuunnella kun sade ropisee ikkunaa vasten.

hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy

Vanhasta jugendhuvilasta löytyy kotoisia nurkkauksia vaikka kuinka paljon! Ilmeeltään rustiikkinen keittiö, jossa on istuskelupaikka ikkunan alla on todella hyggeligt.

olohuone
Kuva: Kiinteistömaailma | Hki-Etelä, Kruununhaka ja Katajanokka (KK-Neliöt Oy LKV)

Hygge-nurkkaus voi olla myös vaikka mukava lueskelupaikka olohuoneen nurkassa. Mukava tuoli ja hyvä valaisin, siinäpä kaikki mitä tarvitaan.

Puu tuo lämpöä sisustukseen

puutalon olohuone
Kuva: Etuovi.com / Puu-Käpylä, RE/MAX Sky | Kiinteistötoimisto Sky Oy

Puiset pinnat ja huonekalut ovat omiaan tuomaan sisustukseen lämmintä tunnelmaa, varsinkinkin jos kodin yleisilme on vaalea. Tässä vanha hirsiseinä on jätetty kauniisti esille.

Lisää kauniita hirsiseiniä voit ihailla ideagalleriassamme

hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Luxusm² LKV

Tämä ruokailutila hurmaa kodikkaan rennolla tyylillään ja voisi yhtä hyvin sijaita Kööpenhaminassa. Tanskalaisten kotien sisustuksessa käytetään usein paljon puuta ja muita luonnonmateriaaleja, mikä on omiaan tuomaan lämmintä fiilistä sisustukseen. Tuollainen tiikkinen ruokailuryhmä kelpaisi kyllä minullekin…

Yhdessä syöminen on myös hyggeilyä parhaimmillaan, katso täältä ideoita viihtyisän ruokailutilan sisustukseen

Kotona hygge ilmenee aistiemme kautta. Hygge on sitä, että tunnemme mukavia materiaaleja ihoamme vasten, luomme rauhoittavia tuoksu- ja äänimaisemia, säädämme valaistuksen miellyttävän pehmeäksi. Tärkeintä on kuitenkin kodin kokonaisvaltainen tunnelma, joka on monen eri tekijän summa. Siihen vaikuttaa myös se, miten kotona ollaan. Hyggeen kuuluvat yhteenkuuluvuuden ja kiitollisuuden tunteet, läsnäolo ja harmonia – ei kilpailu tai hienostelu, eikä etenkään puhelimeen ja muihin laitteisiin uppoutuminen.

Täällä voit ihailla lisää viihtysiä hygge-koteja

Mukavia hyggehetkiä toivotellen,
-Juulia

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 7.4.2017 ja päivitetty 30.11.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio