Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Viime aikoina kaikkien huulilla ollut hyggeily kiinnosti minua ilmiönä siinä määrin, että päätin tutustua tarkemmin tuohon mystiseen käsitteeseen, jota kukaan ei tunnu osaavan ihan tarkkaan määritellä. Tanskan onnellisuusinstituutin johtaja Meik Wiking valaisee asiaa kirjassaan The Little Book Of Hygge – The Danish Way to Live Well. Tähän Viikon valinnat-postaukseen kokosin kirjan vinkit siihen, miten sisustukseen voi tuoda ripauksen hyggeä.

Kirjan luettuani ymmärsin, että hyggeily on paljon muutakin kuin kynttilöiden polttelua ja sohvannurkassa tunnelmointia teekuppi kädessä. Hygge on tanskalaisten onnellisuuden salaisuus ja tapa selviytyä ankeassa ilmastossa. Se on tietoista mukavuuden ja turvallisuuden tunteesta nauttimista sekä hyvän arjen vaalimista.

hyggeily

Hyggeily ulottuu laajasti elämän eri osa-alueille, niin työpaikalle kuin ihmissuhteisiinkin. Hyggen pääkonttori on kuitenkin koti. Tanskalasia sarjoja ja elokuvia katsellessa huomio kiinnittyy väkisinkin niissä esiintyviin täydellisen viihtyisiin koteihin, joiden sisustuksessa designhuonekalut ja muut sisustuselementit yhdistyvät ihanan kerrokselliseksi kokonaisuudeksi.

Siinä missä monissa muissa maissa sosiaalinen elämä sijoittuu kodin ulkopuolelle esimerkiksi ravintoloihin, tanskalaisille koti on tärkeä kokoontumispaikka. Tästä juontaa juurensa halu panostaa omaan kotiin. Panostamisella ei kuitenkaan tarkoiteta että kodin pitäisi olla mahdollisimman upea, sen sijaan avainsanoja ovat rentous ja lämmin tunnelma. Käy katsomassa ideagalleriassa ihania hyggekoteja.

Ei hyggeilyä ilman kynttilöitä

hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Kaisa Liski LKV Oy, Helsinki

Kynttilän sytyttäminen on helpoin ja nopein tapa luoda tunnelmaa, kynttilät ovat siis hygge-elementti numero yksi. Tanskalaiset polttavatkin eniten kynttilöitä koko Euroopassa, noin kuusi kiloa vuodessa henkeä kohden. Tämä loft-kodin avaraan alakertaan sisustettu oleskelutilan on omiaan hyggeilyyn vaikkapa lueskelun tai lautapelien merkeissä.

Katso ideagalleriasta lisää kuvia loft-kodeista

Hyggeilyn must-have: tyynyt ja torkkupeitot

hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Bulevardin Kotimeklarit Oy LKV

Tämänhän jo kaikki tiedämme, mutta tehdään se vielä selväksi: tyynyt ja viltit ovat hyggekodin must have -tuotteita. Niistä rakennetaan sohvannurkkaan ihana pesä hyggeilyhetkiä varten. Tekstiileissä kannattaa yhdistellä erilaisia materiaaleja, värejä ja kuoseja – niillä tuodaan juuri sitä rentoa fiilistä sisustukseen. Koska kirjan lukeminen on hyggeilyä parhaimmillaan, irtoaa myös kirjahyllystä hyvät hyggepisteet.

Katso ideagalleriasta lisää kuvia kodin tekstiileistä

Hyggekrog – lempipaikka kotona

Hyggekrogilla tarkoitetaan sellaista mukavaa, sopivan pesämäistä oleskelunurkkausta, johon vetäytyy mielellään rentoutumaan. Täydellinen hyggekrog on esimerkiksi tyynyillä pehmustettu leveä ikkunalauta, jolla istuskellessa voi katsella kadulle ja kuunnella kun sade ropisee ikkunaa vasten.

hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy
hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy

Tästä ihanasta vanhasta jugendhuvilasta löytyy kotoisia nurkkauksia vaikka kuinka paljon! Ilmeeltään rustiikkinen keittiö, jossa on istuskelupaikka ikkunan alla on todella hyggeligt. Olohuoneen ihanin hyggenurkkaus puolestaan on nojatuolissa vanhan kaakeliuunin lämmössä.

Katso lisää kuvia jugendkodeista

Puu tuo lämpöä ja hyggefiilistä

hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Luxusm² LKV

Tämä ruokailutila hurmaa kodikkaan rennolla tyylillään ja voisi yhtä hyvin sijaita Kööpenhaminassa. Tanskalaisten kotien sisustuksessa käytetään usein paljon puuta ja muita luonnonmateriaaleja, mikä on omiaan tuomaan lämmintä fiilistä sisustukseen. Tuollainen tiikkinen ruokailuryhmä kelpaisi kyllä tähän osoitteeseen… Lisää ideoita puulla sisustamiseen löytyy ideagalleriasta.

Yhdessä syöminen on myös hyggeilyä parhaimmillaan, katso täältä ideoita viihtyisän ruokailutilan sisustukseen

Hyggeilyideat sisustuskaupoista

hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Room21

Poul Henningsenin suunnittelema PH 5-valaisin on designklassikko, joka on ripustettu lukuisten tanskalaisten ruokapöytien ylle. Sopivan pehmeä ja lämmin valaistus onkin tärkeä osa hyggeä, liian kylmä ja kirjas valo on ihan kauhistus. Tämän valaisimen suunnittelussa Henningsenillä oli lähtökohtana täydellinen valo, jota edesauttaa sen kerroksellinen muoto sekä valaisimen sisällä oleva punainen spektriosa, jota vasten valo heijastuu.

Katso ideagalleriasta lisää valaistusideoita

hyggeily
Kuva: Etuovi.com / Scandinavian Design Center

Hyggekotiin kuuluu myös kaunis keramiikka. Teekannu tai se erityisen ihana teekuppi, josta haluaa aina iltateensä juoda. Perinteikäs tanskalainen keramiikkatalo on Royal Copenhagen, jonka astiat ihastuttavat perinteisillä muodoillaan ja sinivalkoisilla, käsinmaalatuilla kuvioillaan.

Kotona hygge siis ilmenee aistiemme kautta. Hygge on sitä, että tunnemme mukavia materiaaleja ihoamme vasten, luomme rauhoittavia tuoksu- ja äänimaisemia, säädämme valaistuksen miellyttävän pehmeäksi. Tärkeintä on kuitenkin kodin kokonaisvaltainen tunnelma, joka on monen eri tekijän summa. Siihen vaikuttaa myös se, miten kotona ollaan. Hyggeen kuuluvat yhteenkuuluvuuden ja kiitollisuuden tunteet, läsnäolo ja harmonia – ei kilpailu tai hienostelu, eikä etenkään puhelimeen ja muihin laitteisiin uppoutuminen.

Pimeä vuodenaika on luonnollisesti hyggen kulta-aikaa, mutta onnistuu se kesälläkin! Terassille sytytetään tunnelmavalot ja kynttilät, ja mikä olisikaan hyggempää kuin ihanat puutarhajuhlat hyvässä seurassa. Katso täältä hyggeideoita terassin sisustamiseen

Mukavia hyggehetkiä toivotellen,
-Juulia

Ps. Etuovi-blogin kirjoittajilta löytyy aika ihania hyggekoteja, piipahda Piitun Pienessä talossa Pirkanmaalla ja Katin kauniissa kodissa

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio