Minja Mäenalanen

Ensiasunnon ostaja ja skandinaavinen sisustaja / Etuovi.com, Vuokraovi.com

Kaktus, appelsiini- ja sitruunapuu, laventeli ja sen huumaava tuoksu, lempeässä tuulessa heiluvat yrtit saviruukuissaan ja oliivipuun oksat… kun muistelen viime kesää niin ajatukset siintää välittömästi välimerellisiin tunnelmiin Kreikan paahtavan auringon alle. Sirkkojen sirkutusta ja lämmintä merituulta on mahdotonta pirkanmaalaisen uudiskohteen pihaan taikoa, mutta muun välimerellisen fiiliksen kyllä voi – ehdottomasti.

kaktus, laventeli ja oliivipuu
Kaktus ruukussa meidän terassilla

Pienikin välimerellinen twisti keskellä suomalaista taajamatuoksua saa aikaan lomafiiliksen ja vie ajatukset puisten ikkunaluukkujen ja auringon paahteen alle Kreikkaan.

kaktus, laventeli ja oliivipuu
Täältä se ajatus oman terassin sisustamiseen lähti

Ihanaa, meillä on vihdoin oma piha! Reilu vuosi sitten kirjoittelin Etuovi-blogiin pari juttua uudiskohteen ostamisesta ja sen eri vaiheista. Tämän vuoden helmikuussa vihdoin koitti se odotettu hetki kun pääsimme aviomieheni kanssa muuttamaan ensimmäiseen omaan kotiimme, kompaktiin kattoparruilla höystettyyn rivitalokolmioon Ylöjärvelle.

Pian muuttomme jälkeen kevät tuli, lumi suli ja lumen alta paljastui 60 neliön piha 15 neliön terassilla ja hiekkapohjaista multaa (nurmikon siemenet oli tosin sinne jo marraskuussa kylvetty). Kun uuden kodin sisäsisustus oli saatu valmiiksi, olikin korkea aika tarttua vauhdilla terassi- ja pihasuunnitelmien kimppuun.

kaktus, laventeli ja oliivipuu
Ennen kuva
kaktus, laventeli ja oliivipuu
Ennen kuva

Terassin suunnittelu

Viimeisen kuukauden aikana on tullut vietettyä tunti jos toinenkin netin ihmeellisessä maailmassa erilaisia vaihtoehtoja kartoittaen, ideoita hakien, kollaaseja rakentaen ja useampaankin otteeseen puutarhamyymälöissä vieraillen.

Suunnitelmissani lähdin liikkeelle terassin ja pihan haluttujen toimintojen listaamisesta eli aloin listaamaan mitkä ovat ne meidän terassin ja takapihan viisi must-have -juttua.

Meidän terassin toivetoiminnot  (ei numerojärjestyksessä)

 1. Auringossa rentouminen
 2. Ulkona syöminen
 3. Omien yrttien ja kasvien kasvattaminen
 4. Rentoutuminen
 5. Kesäherkut grillillä

Aika paljon toiveita reilun 15 neliön terassille, eikö totta! Tästä syystä aloimmekin suunnittelemaan terassin laajennusta, mutta se projekti nyt matkan varrella siirtyi seuraavalle kesälle, kun Suomen suvi yllätti jälleen kerran meidät ja rakentajan.

Sain paljon ideoita omien haaveideni ja takapihan eri toimintojen toteuttamiseksi Etuovi.comin Terassi- ja Piha & puutarha -ideagalleriasta. Erityisesti nämä kuvat olivat minulle tyyliltään mieleen ja haaveeni sitruunapuusta omalla takapihalla sai viimeisen silauksen.

Room21 Menu WM String tuolit, kaktus, laventeli ja oliivipuu
Kuva: Room21 / Menu WM String tuolit
kaktus, laventeli ja oliivipuu
Kuva: Room21 / Korbo Classic-kori, istutussäkki ja Bloomingville Raffia-korit

Kaktus, laventeli ja oliivipuu terassille

Pian suunnitelmien aloittamisen jälkeen ensimmäisenä muodostui lista hankittavista kasveista ja yrteistä. Kaktus, sitruunapuu ja muut välimerellisen tunnelman takaajat olivat alusta asti hankintalistan kärjessä. Yrtit tulivat erittäin hyvänä kakkosena. Ensi keväänä minulla on kova yritys kasvattaa kaikki yrtit itse alusta loppuun, mutta puutarhamyymälän runsas valikoima oli kyllä meidän mattimyöhäisten takapihan pelastus.

Lielahden Plantagenissa tuli vierailtua kerta jos toinenkin ja matkaan tarttui:

 • kaktus x 2
 • aloe vera
 • laventeli x 4
 • sitruunapuu
 • oliivipuu
 • minttua, persiljaa, basilikaa, korianterin ja ruohosipulin siemeniä
 • erilaisia ruukkuja
 • ja tottakai MULTAA!

Tämän kaupunkilaistytön yllätti kuinka paljon onkaan erilaisia multalaatuja tarjolla Biolanin perinteikkään mustan mullan lisäksi, ja matkaan tarttuikin välimeren kasveille tarkoitettua erityismultaa ja yrttien kasvatukseen tarkoitettua sekoitetta ja lisääkin haettiin.

kaktus, laventeli ja oliivipuu

kaktus, laventeli ja oliivipuu

Välimeren tunnelmaa valmistumassa

kaktus, laventeli ja oliivipuu

Terassikalusteet netistä

Terassin sisustuksen työläimmäksi vaiheeksi osoittautui yllättäen sopivien terassikalusteiden eli 4 hengen ruokailuryhmän löytäminen. Meidän tyyliin sopivien hyvännäköisten, modernien mutta kuitenkin hintatasoltaan suhteellisen edukkaiden kalusteiden etsiminen oli haastavaa. Toki voi olla, että olimme kesäkuun alussa liian myöhään liikkeellä ja parhaimmat setit oli viety jo päältä.

Lopulta päädyimme tilaamaan netistä tyylikkään ilmavat Hayn Hee-tuolit valkoisena ja mustaa huoltovapaata aintwood-puukomposiittia olevan Puro pöydän ja Day penkin. Pöydän ja penkin materiaalina oleva puukomposiitti jäljittelee onnistuneesti oikeaa puuta, ja arvostamme myös kalusteiden helppohoitoisuutta ja ajattomuutta.

kaktus, laventeli ja oliivipuu
Tuote: Riippuva aurinkokennovalaisin (Clas Ohlson)

Clas Ohlsonilta hankitut kolme hehkulampun muotoista aurinkokennovalaisinta viimeisteli terassin ruokaryhmän kokonaisuuden – valaisimet luovat mukavasti tunnelmaa iltojen hämärtyessä ja tuovat kokonaisuudelle ilmettä. Valaisimet ripustettiin juuttinarua apuna käyttäen terassin valokatteen alla oleviin parruihin.

kaktus, laventeli ja oliivipuu
Tuotteet: Puro Aintwood pöytä (Veken kaluste), pöydän takana oleva Day Aintwood penkki (Veken kaluste), Frosta jakkara (Ikea), roikkuva aurinkokennovalaisin x 3 (Clas Ohlson) ja valkoiset Hay Hee tuolit (Finnish Design Shop)

Monia ulkokalusteita suositellaan käytettäväksi vain ulkotiloissa. Hay Hee-tuolit soveltuvat sekä ulos että sisälle, ja tästä syystä harkitsimmekin näitä alunperin myös sisätilan ruokaryhmän tuoleiksi. Suomen kesä on nopeasti ohi,  niinpä syksyn tullen ajattelin napata nämä tuolit ympärivuotiseen käyttöön sisätiloihin.

Ruokailuryhmän ja auringonottotuolin lisäksi halusimme takapihalle myös muunlaisen tavan rentoutua kesäpäivästä nauttien. Ideoita palloteltiin perinteikkäästä  K-raudan 3-istuttavasta retrokeinusta puistonpenkkiin ja loppuviimein päädyimme hyvin perinteikkääseen klassikkoon eli Aulis Herrasen suunnittelemaan Parolan Rottingin Riippukeinuun.

Terassin kalustusta kannattaa käydä myös ideoimassa Ideat & Vinkit kuvagalleriassa

kaktus, laventeli ja oliivipuu
Tuote: Parolan Rottingin Riippukeinu (Finnish design shop)

Olin jo aiemmin ihastellut sisustuslehdissä rottinkisia kesäkalusteita ja yllättänyt siinä samalla itsenikin. Mieheni veljen avovaimon Maijan innoittamana päädyin tilaamaan luonnonvärisen Riippukeinun ja kannatti – samantien kun siihen istahtaa niin rentoutuu niin kroppa kuin mielikin.

kaktus, laventeli ja oliivipuu

Selviääkö kaktus ulkona?

Moni kenelle olen kertonut terassimme sisustamisesta välimerellisen tunnelman ja kasvien kera, on kummastellut ääneen ” eihän nyt kaktus Suomessa ulkona pärjää, eikä oliivi- tai sitruunapuu ”. Ei, niin – ei pärjääkään talvella tai loppusyksystä, mutta kesäkuukausina ne pärjäävät kyllä, mikäli niitä muistaa riittävän usein kastella ja hallaöiltä varjella.

Takapihan terassillamme olevat kaktukset tulevat talvehtimaan olohuoneemme kirjahyllyssä, mutta toki tuoreena pienen pihan omistajana täytyy vielä perehtyä tarkemmin mitä kaikkea tuleekaan ottaa huomioon terassin viheraarteita talviteloille laitettaessa.

Löysin hyviä neuvoja Välimeren kasvien hoitoon Suomen kamaralla myös loppusyksyä ja talvea ajatellen.

Oliivipuu viihtyy parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa sisällä (3-10 asteessa). Lämpötilan laskiessa alle 10 asteen kasvi on vietävä sisälle talvehtimaan. Sitruskasvit on vietävä sisälle kaatosateella tai alhaisissa lämpötiloissa. Talvisin sitruskasvit viihtyvät talon valoisimmassa ja viileimmässä huoneessa. Jotta sitruspuu kehittää hedelmiä sisätiloissa, ihmisen on autettava sen pölytyksessä. Kuljeta pehmeää sivellintä kukan heteiden ylitse ja sivele sitten siitepöly seuraavan kukan emiin. (Lainaus Plantagen verkkosivuilta ”Välimerenkasvit – näin onnistut”)

Oletko sinä laittanut omalle terassillesi Välimeren fiilistä? Löytyisikö hyviä vinkkejä Välimeren kasvien tai yrttien hoitoon? Jaa vinkkisi minulle ja blogijutun lukijoille jutun lopussa olevassa kommenttikentässä – kaikki vinkit tulevat ainakin tälle tuoreelle viherpeukalolle enemmän kuin tarpeeseen.

Katso video – takapihan sisustuksemme on nyt nurmenleikkuuta, grillin ja savustuspöntön kokoamista vaille valmis. Kohta grilliherkut tulille ja nauttimaan. Olen kyllä erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Terassillamme on juuri sopivasti rakastamaani skandinaavista henkeä ihailemallani välimerellisellä twistillä ja kaikki listaamamme toiveet terassin toiminnoista toteutui.

Lämpimiä kesäiltoja odotellessa – loma kolkuttelee ovella jo.

Terkuin Minja

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio