Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Raksalla

Rakennusprojektimme on nyt edennyt sen verran, että olemme vihdoin saaneet poikkeusluvan rakentamiselle ja nyt odotellaan enää varsinaista rakennuslupaa. Kuulemani mukaan siihen voi mennä jopa kolme kuukautta! Nyt on siis hyvin aikaa keskittyä käytännön suunnitteluun ja valita mm. sopiva liesituuletin tulevaan kotiimme.

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

Liesituuletin saarekkeeseenKuva: Liesituuletin Bora Classic, Savo Design and Technic.
Tämä uusi innovaatio on voittanut myös tuotesuunnittelun RedDot-palkinnon. Liesituuletin on integroitu keittotasoon, jolloin vesihöyry ja käry imetään pois ennen kuin se ehtii edes kunnolla nousta.

Keittiön liesituuletin ei ole pelkästään sisustuksellinen valinta, vaan se on yksi osa asunnon ilmanvaihtoa. Sen tehtävä on poistaa ruuanlaitosta aiheutunut käry ja vesihöyry pois huonetilasta, jotta ilma pysyy puhtaana ja raikkaana. Liesituulettimen valinta on myös niitä ensimmäisiä asioita, joita tulee tehdä jo rakentamisen alkuvaiheessa, sillä ratkaisu on huomioitava myös LVI-suunnittelussa. Tehtävä ei osoittautunutkaan kovin yksinkertaiseksi, joten päätin kysyä neuvoa myös asiantuntijoilta.

Millainen liesituuletin sopii saarekkeeseen?

Meidän uuden kotimme keittiöön on tulossa saareke (tai paremminkin niemeke), johon keittotaso upotetaan. Hain inspiraatiota suunnitteluun ensin tyyli edellä ja selailin Etuoven sisustusgallerian keittiökuvia. Löysinkin sieltä paljon hienoja tuuletin ratkaisuja, ja ehkäpä ratkaisun myös omaan ongelmaani!

Vinkki: Etuoven ideagalleriasta voi hakea kuvia keittiöistä ja tarkentaa tyyliksi vaikkapa ”moderni”.

Liesituuletin saarekkeeseenKuva: Etuovi.com Sisustus / Turun Huoneistomarkkinat Oy LKV
Kerrostalohuoneistojen saneerauskohteisiin on saatavilla todella upeita erilaisia aktiivisuodattimellisia tuuletinmalleja.

Liesituuletin saarekkeeseenKuva: Etuovi.com Sisustus / Kotikorttelit Oy LKV
Tämän kuvan keittiön kalusteratkaisu on hieman samantyylinen kuin meidänkin tulevassa keittiössä!

Katosta ripustettavat mallit vaativat kanavaliitäntäisenä kiinteän alas tulevan hormin, mikä on tietysti myös pienoinen näköeste ja sitä myöten ehkä myös raskaammalta tuntuva ratkaisu. Ripustettavia liesituulettimia on saatavilla myös ikään kuin valaisimien kaltaisina sisustuselementteinä, jopa kristallisina, mutta nämä vaihtoehdot saadaan ainoastaan aktiivihiilisuodattimilla.

Liesituuletin saarekkeeseenKuva: Etuovi.com Sisustus / Crape Oy LKV

Pöytätasosta nouseva tuuletin imuineen on poiston kannalta tehokkaassa paikassa. Sen saa myös pois edestä ja näkyvistä silloin, kun sitä ei tarvita. Huonona puolena tasosta nousevalla mallilla on se, että se vaatii aika paljon kaapistosta tilaa. Omalla moottorilla toimiva laite on myös äänekkäämpi vaihtoehto. Tasomalleja on saatavilla myös aktiivihiilisuodattimella.

Meidän saarekkeen takana olisi kyllä tilaa tekniikalle, joten tämä voisi olla hyvä myös meille!

Liesituuletin saarekkeeseenKuva: Etuovi.com Sisustus / Bo LKV

Kattoliesituuletin on huomaamaton ratkaisu ja se sopii hienosti niin saarekkeen päälle kuin seinän viereenkin asennettavaksi. Näitä on saatavilla sekä omalla moottorilla että ilmankin, mutta mallivaihtoehtoja on aika rajallisesti. Suurin ongelma, jonka tämä malli asettaa, on asennuskorkeus. Tuulettimen alapinnan tulisi olla korkeintaan 2500 mm lattian pinnasta, ja usein kattoa joudutaankin laskemaan tuolta kohdalta alaspäin. Alaslasku on kuitenkin mahdollista hyödyntää valaistuksessa ja epäsuorassa valaisemisessa.

Olisiko tämä meille paras vaihtoehto? Meidän keittiön huonekorkeus on 2800 mm, joten pahoin pelkään, että se asettaa tälle rajoitteita.

Liesituuletin saarekkeeseenKuva: Etuovi.com Sisustus / Uudenmaan Arvoasunnot

Liesituuletin moottorilla, huippuimurilla vaiko aktiivihiilisuodattimella?

Liesituuletin, joka imee käryn rasva- ja aktiivihiilisuodattimen kautta ja palauttaa ilman puhdistettuna takaisin huoneilmaan, on passeli valinta asuntoon, jossa ei ole poistokanavaa. Uudessa omakotitalossa ei tuota kannata harkitakaan, vaan suunnitella poisto kokonaan ulos rakennuksesta. Mutta kumman valitsen – Liesituulettimen omalla moottorilla vai ilman moottoria, jolloin katolle asennettava huippuimuri hoitaa imun?

Liesituuletin saarekkeeseen

Kuva: Liesituuletin Futura, Savo Design and Technic.
Tasosta nousevia liesituulettimia on saatavilla sekä aktiivihiilisuodattimella sekä omalla moottorilla, hormiin liitettävinä.

Kyselin asiasta niin talotekniikan opettajaltani kuin nettipalstojenkin ”asiantuntijoilta”. Vastauksena oli kommentteja sekä puolesta että vastaan. Moottoriton malli olisi tietenkin ihanneratkaisu avokeittiöön, kun huippuimurin hurina kuuluu vain harakoille. Kun imu tulee kanavan yläpäästä, syntyy kanavaan alipaine, jolloin myös poisto on tehokkaampaa. Mutta onko huippuimurin jäätyminen paukkupakkasilla vain urbaanilegenda?

Valinnan äärellä…

Minulla on siis kaksi vaihtoehtoa: kattoliesituuletin ja tasosta nouseva malli. Alaslasku onnistuisi saarekkeen päällä hyvin, sillä voisin hyödyntää kotelon myös valaistukselle. Samalla saisin myös tilaa halkaisevan tukipalkin piiloon. Tämän vaihtoehdon hiljaisuus houkutteli minua myös. Konsultoin SAVO Design & Technicsin Saku Kaarnaa valintani järkevyydestä ja hän neuvoi minua myös huippuimurivalinnassa.

Suosittelemme käyttämään RH-95 mallia yhdessä SAVO CE900 kanavapuhaltimen TAI Vilpe E220 huippuimurin kanssa. Se johtuu siitä, että näissä edellä mainituissa puhaltimissa on riittävästi imutehoa tällaiselle kattolaitteelle. CE900 Kanavapuhallin tulee sijoittaa poistokanavan väliin, mieluiten lämpimään tilaan ja tietenkin sillä tavalla, että kanavapuhaltimen luokse on esteetön pääsy. Näistä kahdesta suosittelen Vilpeä, jos kriteerinä on tuo ääni. Vilpe sijoitetaan vesikatolle jolloin siitä ei synny juurikaan äänihaittaa keittiöön.

Liesituuletin saarekkeeseen

Kuva: Liesituuletin Bora Basic, Savo Design and Technic.
Tämä asuntomessuillakin jo tavattu Bora Basic olisi myös aivan ihana vaihtoehto saarekkeeseen, tai mihin vain!

Olen nyt päätymässä Savon kattoliesituuletinmalliin RH-95 Vilpe E220 huippuimurilla luottaen leutoihin talviin ja hyvään eristykseen. Alaslaskustakin minulla on jo hieno idea mielessä, josta kerron myöhemmin lisää Raksalla-sarjassa. Pienenä ennakkopaljastuksena kerrottakoon vielä, että tähän näyttävään ratkaisuun liittyy vahvasti myös erikoisempi valaistusratkaisu!

Valaistuksesta ja ledeistä lisää myös seuraavassa postauksessani!

-Memmu

Psst… Kommentoihan alle, jos Sinulla on ehdottaa minulle vieläkin parempia ratkaisuja tai muita ideoita! Vielä ehtii!! 😉

2 kommenttia sivuun “Kaunis liesituuletin puhdistaa ilmaa ja on osa keittiön sisustusta

 1. Hei Memmu, kiitos vinkeistä! Meillä ollaan tekemässä keittiötä vanhaan latoon ja kiinnostuin näistä vaihtoehdoista heti. Onkohan niillä minkä verran hintaeroa?

  1. Hei Rose,

   Keittiö vanhaan latoon kuullostaa unelmalta! Se on ollut myös oma pitkäaikainen haaveeni 🙂

   Tasosta nousevan ja kattoon upotettavan liesituulettimen välille ei juuri hintaeroa tule. Keittotasoon integroitujen tuulettimien hinnat taas vaihtelevat keittotason ominaisuuksien mukaan. Päätökset kannattaakin perustaa juuri noiden kirjoittamani pointtien varaan, kuten ääni, tehokkuus ja esteettisyys.

   Tsemppia remppaan!!

   Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio