Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Astuessani ensimmäistä kertaa sisälle tähän kotiin, olin oitis myyty. En voinut kuin ihmetellä ja huokailla, miten kaunista voi yksinkertainen linjakkuus olla, ja miten rouhea betoninen lattia ja betonitasot voivatkaan olla kodikkaita yhdessä oikeiden materiaalivalintojen kanssa ja lopputuloksena on kodikas loft-henkinen koti. Kun kodin asukkaat Johanna ja Jaakko Puolitaival lähtivät omakotitaloprojektiin, heille oli selvää alusta alkaen, että heidän uuden kotinsa ratkaisut olisivat oman näköisiä kodin pohjaratkaisusta lähtien. Haaveena oli loft-tyyppinen, valoisa, avara ja muunneltava omakotitalo.

Mukaan suunnitteluun palkattiin arkkitehti Eevamaria Timlin, joka loi pariskunnan haaveet todeksi paperille. Sisustussuunnittelusta vastasi Johanna ammattilaisena itse, ja kodissa näkyy ja tuntuukin värien ja materiaalien harmonia. Materiaaleina läpi asunnon toistuvat betoni, vaneri, rouhea puupinta sekä puuvilla, villa ja pellava. Valkoinen, musta ja messinki luovat kontrastia toinen toisilleen. Pariskunta rakensi paljon itse, ja monet kodin ratkaisut ovatkin sellaisia, joita ei suoraan kaupasta löydy. Keittiön mustat vaneriset kalusteet tilattiin Esan levykalusteelta. Upeat betonitasot ovat isännän itsensä tekemät.

Loft-henkinen kotiSisään tultaessa asunto avautuu olohuoneeseen. Upeat ikkunat ovat kuin taulut, joissa luonto elää vuodenaikojen mukaan.

Loft-henkinen kotiOlohuoneen ikkunat mahdollistavat tehokkaan tilankäytön, sillä ehjää seinäpintaa jää alaosaan huonekaluille.

Kodikas loft-henkinen kotiRouhea raakalautaseinä tuo kotiin kodikkuutta ja parantaa oleellisesti myös korkean tilan akustiikkaa.

Perheen emäntä loihtii kädenkäänteessä kauniit kukka-asetelmat ja kattauksen.

Kodin alakerrassa on keittiö, olohuone, työhuonesyvennys, ruokakomero, kodinhoitohuone ja wc. Toisessa kerroksessa sijaitsevat makuuhuone, kylpyhuone ja aulatila, joka on tarvittaessa muutettavissa erilliseksi huoneeksi. Sauna sijaitsee erillisessä rakennuksessa tontin reunassa.

Grado-portaat loft-kodissaLoft-henkiset portaat teetettiin Gradolla. Portaiden alla oleva liukuovi johtaa kodinhoitohuoneeseen.

Talon eri osat asettuvat toisiinsa nähden kuin kuutiot päällekäin, jolloin talon keskelle jää korkea tilaa, jonka ylittää ylikulkusilta.

 Loft-kodin ruokailutila ja ylikulkusiltaYlikulkusilta on asukkaiden toteutunut toive ja kaunis yksityiskohta.

Mustaa vaneria ja betonitaso loft-kodissaMusta vaneri ja betonitaso ovat rouhea mutta kotoisa yhdistelmä. Betonitasot ovat perheen isännän tekemiä.

Keittiön ikkuna välitilan yläpuolella loft-kodissaKeittiön ikkuna on välitilan verran korkeammalla pöytätasosta. Näin roiskeita ei tarvitse pestä ikkunasta.

Yläkaappeja keittiöön ei haluttu laittaa, vaan avara, korkea tila saa jatkua vapaasti ylös asti. Arjen ruokatarvikkeet, kylmälaitteet ja osa keittiön kodinkoneista löytyvät liukuoven takaa ruokakomerosta.

Yläkaapiton keittiö loft-kodissaRuokakomero kätkee sisäänsä suuren osan ruokatarvikkeista sekä osan kodinkoneista.

Kaunis kattaus loft-kodissaTalon emännällä on silmää myös kauniille kattauksille.

Vitra DSW-tuoli ruokapöydän ääressä loft-kodissa Vitran DSW-tuoli sopii keittiön ruokapöydän ääreen kuin nenä päähän.

Tästä kodista löytyy paljon ihania yksityiskohtia, oivaltavia tilaratkaisuja ja kauniita katseenvangitsijoita. Niin uudet ja vanhat esineet kuin kirppislöydöt ja design-huonekalutkin ovat sulassa sovussa keskenään.

 

 

Mustat Hay About A Chair -tuolitMustat Hayn About A Chair -tuolit ovat sekä upean näköiset että miellyttävät istua.

Vanha tuoli pianotuolinaPatinoitunut vanha tuoli pianotuolina.

Tehdastyyliset valaisimet loft-kodissaTehdastyyli näkyy valaisimissa. Etummainen valaisin on niin sanottu kellarivalaisin ja iso tehdasvalaisin on tilattu 360 Volt -verkkokaupasta.

Autonosa sisustuksessa Tämä vanha auton osa tarttui mukaan kirpparilta.

LampaantaljaLampaantalja valmiina syysiltoja varten.

Käännettävä Jøtul-kamiina loft-kodissaOlohuoneen Jøtul-kamiina on käännettävää mallia – näin tunnelmallisesta takkatulen loimusta saadaan nauttia myös ruokailutilan puolella.

Kiitos vierailusta Johanna ja Jaakko!

/ Marika Psst…Pysykäähän kuulolla. Ihan kohta tästä kodista tulossa lisää kuvia; yläkerta ja pari alakerran huonettakin on vielä esittelemättä.

Valokuvat ja teksti: Marika Ritala-Mäkinen
Sisustussuunnittelu ja kuvausstailaus: Johanna Puolitaival / Design Kolmetoista

——-

Psssst…  Lue myös Kodikas loft -henkinen koti, osa 2/2 täältä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio