Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Jos pidit loft-henkisen kodin 1. osan kuvista ja niistä välittyvästä kotoisasta tunnelmasta, niin takaan, että pidät näistäkin. Kodin asukkaat sisustussuunnittelija Johanna Puolitaival ja hänen miehensä Jaakko Puolitaival ovat nimittäin mestareita tekemään käsillään jotain erityistä, kaunista ja persoonallista.

Esittelyvuorossa on heidän kotinsa alakerran työhuone ja wc sekä yläkerran kylpyhuone ja makuuhuone. Pariskunnan työhuone sijaitsee alakerrassa, olohuoneen kulmauksessa ja on yhtenäistä tilaa olohuoneen kanssa. Näkymää rajaavat ainoastaan mustat Hayn About A Chair -tuolit. Työhuoneessa kaikki tarpeellinen on kätevästi käden ulottuvilla.

Työhuoneen ja olohuoneen rajana Hayn About A Chair -tuolitKauniisti sisustettu työhuone on osa olohuonetta.

Työhuoneessa ikkuna ylhäälläSisustussuunnittelijan töitä tekevän Johannan työhuoneen ikkuna on hauskasti normaalia ylempänä. Siitä näkee ulos, mutta se ei häikäise näyttöpäätettä.

Työhuoneen kalusteratkaisut on toteutettu osittain kiinteinä, jolloin ne ikään kuin uppoavat taustaansa ja yleisilme pysyy rauhallisena. Iso kaapisto on toteutettu eri levyisillä Ikean keittiökaappeilla, jotka on asennettu seinään kiinni ja jätetty hieman lattiasta irti.

Kiinteä kaapisto työhuoneessaKiinteä kaapisto häviää kauniisti taustalle. Se kätkee sisäänsä valtavan määrän tavaraa.

Liitutaulu työhuoneessaTärkeä muistutus arjen kiireen keskellä: ”Take time to do what makes your soul happy”.

Työhuoneen irtokalusteet kulkevat pyörilläMyös pienempi, omilla pyörillään seisova irtokaluste on koottu kahdesta Ikean keittiökaapista. Koivuvanerinen taso tuo kalusteeseen kaivattua pehmeyttä ja viimeistelee sen kauniisti.

Perhostaulut työhuoneen seinälläTyöhuoneen kauniit koivuvaneriset perhostaulut on tehnyt kuvataiteilija Oili Puolitaival.

Vanha pyöränistuin sisustusesineenäVanha pyöränistuin on kirppislöytö ulkomaanmatkalta.

 

Vihrerkasvit työhuoneessaTässä kodissa viherkasvit saavat kaipaamaansa valoa.

Olen sitä mieltä, että tälle osaavalle pariskunnalle voi antaa käsiin vaikka palan peltikattoa, rautaputkea ja ruokaöljyä ja he kykenevät yhdessä loihtimaan siinä jotain todella kaunista. Alakerran wc on tästä kiistaton todiste. Peltikaton pala on saatu naapurista ja siitä tuli osa wc:n ilmettä. Allastaso on itse ideoitu ja toteutettu; putkijalat teetettiin metallipajalla ja pöytätaso on hiiliterästä, jonka pinnan Jaakko käsitteli kauniin eläväisen näköiseksi tekemällä sen pintaan niin sanotun rasvapolton ruokaöljyllä.

Alakerran wcAlakerran wc.

Pala peltikattoa sisustuksessaPala peltikattoa toimii hyvin sisustuselementtinä.

Putkijalat allaspöydässäPutkijalat viimeistelevät kokonaisuuden.

Rasvapoltettu allastasoAllastason erikoinen pinta on saatu aikaiseksi rasvapoltolla.

 

Moderni allashanaYksinkertainen on kaunista.

Kaunis asetelma wc:ssäJohannan loihtima kaunis asetelma wc:ssä.

WC-paperit sisustuskorissaWc-papereita ei tarvitse välttämättä piilottaa kaapin perälle. Ne ovat sisustuskorissa paitsi kauniita myös helposti saatavilla.

Yläkerran aulasta löytyy kiva istuskelupaikka, ja mikäs sen mukavampaa kuin istahtaa vanhaan kunnon Domus-tuoliin, kääriytyä vilttiin ja ottaa hyvä kirja käteen. Yläkerran kumimatto tuo vaihtelua alakerran betonilattioiden rinnalle. Puhtaanapidon kannalta musta kumimatto ei liene ainakaan himosiivoojan unelma, mutta kivasti se silti lämmittää jalkojen alla ja näyttää putipuhtaana syötävän hyvältä.

Artekin Domus-tuoli ja kumimatto yläkerran aulassaDomus-tuolin seurana, sivupöydän virkaa toimittaa, vanha laitoskeittiön kuljetusastia.

Aulan istuskelupaikkaTästä istuskelupaikasta näkymä on rauhoittava, yli olohuoneen, aina metsän reunaan saakka.

Yläkerrassa on kodin kylpyhuone, josta löytyy wc, allastaso ja suihkutila. Varsinainen erillinen saunarakennus kaikilla herkuilla valmistuu lähivuosina tontin reunaan. Kylpyhuoneen värimaailma ja tunnelma toistavat alakerran wc:n tunnelmaa. Ulkovalosarja on ripustettu kattoon hauskasti lisävaloa antamaan.

 

Yläkerran kylpyhuoneYläkerran kylpyhuoneessa lisävaloa antaa ulkokäyttöön tarkoitettu valosarja.

Teollinen tyyli kylpyhuoneessaYläkerran kylpyhuoneessa jatkuu sama tyyli kuin alakerran pikku-wc:ssä.

Suihku seinän takanaSuihku on kylpyhuoneessa omassa tilassaan, pienen väliseinän takana.

Makuuhuoneeseen kuljetaan siltaa pitkin. Raakalautaseinä tuo korkeaan tilaan kodikkuutta ja vähentää jälkikaiuntaa. Sillalta on ehdottomasti talon parhaimmat näkymät. Johanna ja Jaakko ovatkin pitäneet huolen siitä, että minne tahansa katsookin, kaikkialla silmä lepää.

Ylikulkusilta loft-talon yläkerrassaYlikulkusilta yhdistää talon osat toisiinsa.

Loft-talon korkea olohuoneNäkymä sillalta olohuoneeseen.

 

Ylikulkusillalta parvekkeelleNäkymä sillalta yläkerran parvekkeelle.

Ylikulkusillalta ruokailutilaanNäkymä sillalta alas ruokailutilaan.

Ylikulkusillalta keittiöönNäkymä sillalta alas keittiöön.

Yläkerrasta löytyy kodin, toistaiseksi ainoa, varsinainen makuuhuone, joka kätkee sisäänsä ison vaatehuoneen. Makuuhuoneen vuodetekstiilit ovat pellavaa. Tunnelma on levollinen ja rauhoittava. Kauniit luonnonmaisemat eivät kaipaa rinnalleen mitään ylimääräistä tavaraa.

Valoisa makuuhuoneIsoista ikkunoista tulvii valoa. Kesäaikaan pimennysverhot ovat paikallaan.

Vaatehuone makuuhuoneessa Päätyseinän takana on pariskunnan vaatehuone, jonka hyllyratkaisut on toteutettu vanhoista myymäläkalusteista.

Valokatkaisimet sängynpäädyssäValokatkaisimet ovat kätevästi käden ulottuvilla.

Kotikierroksen päätteeksi on pakko todeta, että tässä kodissa kelpaa rauhoittua kiireisen viikon jälkeen ja nauttia luonnon rauhasta. Kodissa ei ole mitään liikaa, eikä mitään liian vähän vaan kaikkea juuri sopivasti. Tummakehyksiset ikkunat ovat kuin tauluja, jotka elävät vuodenajan mukaan. Kuvaushetkelläkin saimme pienen hetken ihastella peuraa tepastelemassa läheisen metsän reunassa.

Kiitos vielä Johanna ja Jaakko, kun avasitte kotinne meille!

 

/Marika

Valokuvat ja teksti: Marika Ritala-Mäkinen
Sisustussuunnittelu ja kuvausstailaus: Johanna Puolitaival / Design Kolmetoista
Arkkitehtisuunnittelu: arkkitehti Eevamaria Timlin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio