Niina Matikainen

Datan tuotepäällikkö & data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Etuovi.comissa myydään vakituisesti asuttavien asuntojen lisäksi mökkejä ja muita vapaa-ajan asuntoja. Loma-asuntoja etsitään aktiivisimmin touko- ja kesäkuussa, mutta kuhina ei laannu joulukuussakaan. Reilun vuoden ajalta kerätyistä tilastoista selviää, että vuodenaikojen välillä on kuitenkin vaihtelua siinä, mihin Suomen alueeseen kohdistuu eniten kysyntää. Kesäisin käyttäjät hakevat eniten Pirkanmaalla sijaitsevia mökkejä, kun taas talvisin eniten hakuja keräävät Lapin mökit.

Lapin mökit nousevat hakutilastojen kärkeen

Syksyllä ja keskitalvella korostuu Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan mökkeihin kohdistuva kiinnostus, kun taas kesällä loma-asuntoja haetaan selkeästi talvea enemmän Pirkanmaalta ja Uudeltamaalta. Poikkeuksena tällaiseen kausittaiseen vaihteluun tuo Varsinais-Suomi, josta haetaan mökkejä tasaisen runsaasti ympäri vuoden.

Kuusamon mökit paikkakuntakohtaisten tilastojen kärjessä

Rukajärvi mökki
Tämä ihana hirsimökki löytyy Rukajärveltä Kuusamosta. Kuva: Kasslin LKV

Hakujen suosituimpia paikkakuntia tarkastellessa löytyy toinenkin poikkeus kausittaiseen vaihteluun: Kuusamo näyttää olevan loma-asuntoa etsivien suosikki niin talvella, kesällä kuin myös nyt viime syyskuussakin.

Lapin mökkien haetuimmat paikkakunnat Kittilä, Kolari ja Inari

Kuten todettu, kesän jälkeen loma-asuntojen hauissa alkaa korostua pohjoisen Suomen paikkakunnat. Syyskuussa Lapin haetuimmat paikkakunnat olivat Kittilä, Kolari ja Inari. Pohjois-Pohjanmaalla haetuimmat paikkakunnat olivat Kuusamo, Oulu ja Pudasjärvi.

mökki Levillä
Syyskuussa Lapin mökit alkoivat nousta esiin käyttäjien tekemissä hauissa, ja Kittilä oli Lapin paikkakunnista suosituin. Tämä hulppea mökki sijaitsee Levillä. Kuva: Tampereen Kotijoukkue Oy

Viime talvena loma-asuntoja haettiin eniten seuraavilta paikkakunnilta:

  1. Kuusamo
  2. Kittilä
  3. Kuopio
  4. Mikkeli
  5. Inari

Innokkaimmat kesämökkiläiset eivät unohda mökkihaaveitaan edes joulutunnelmissa, vaan esimerkiksi Mikkeli näkyy yhä talvella hakujen kärkitilastoissa. Mitkäköhän paikkakunnat tekevät top 5 -listan tämän vuoden joulukuussa?

Mikäli sinulla on mökkikuume, voit hakea unelmiesi mökkiä Etuoven haun avulla. Voit rajata hakutuloksia sijainnin lisäksi myös esimerkiksi hinnan ja pinta-alan mukaan, tai vaikkapa pelkästään omarantaisiin kohteisiin.

Katso myös ideoita mökin sisustamiseen ideagalleriastamme.

Lukaise myös tarina siitä, miten erään pariskunnan haaveet Lapin mökistä toteutuivat käytännössä. Pariskunta antaa myös hyvät vinkit mökkihaaveilijalle, miten kannattaa edetä mökin ostossa.

Niina

Ps. Jos mökin ostaminen ei ole nyt ajankohtaista, mutta haluaisit viettää lomaa mökillä, kannattaa vilkaista vuokrattavien loma-asuntojen puolelle Gofinlandiin. Itse niitä jo vilkuilin talviloma mielessäni. Voi olla, että tulevana talvena hiihtolomaan sisältyy kuuman kaakaon juontia viltin alla Lapin mökissä…

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Katso myös nämä

Sammio