Yhteistyössä:

Kaukana Itä-Lapissa, Sallatunturin kupeessa, sijaitsee Sirpa ja Markku Lappalaisen rauhan valtakunta. Ikivanhoista kelohirsistä tehdyt ulkoseinät kätkevät sisälleen modernin vapaa-ajanasunnon, paikan, jonne stressi ja hoppu eivät kuulu.

Kylässä-juttusarjassa pääset kurkistamaan erilaisiin, kiinnostaviin suomalaisiin koteihin, jotka ovat asukkaidensa näköisiä. 

Oma mökki Lapissa – näin haaveet toteutuivat

Oma mökki Lapissa, vaelluksella
Kuva Sallasta: Matkalle Sallaan ry

Lapin Lennoston entiselle hävittäjälentäjälle melu ja jylinä kuuluivat aikanaan arkipäivään. Rovaniemen Lennostossa vietetyt vuodet tekivät kuitenkin tutuksi myös toisenlaisen puolen Lapista. Perhe tottui pohjoisen luonnon kauneuteen, sen vuodenaikojen vaihteluun ja erämaan läheisyyteen. Lomapäivät vierähtivät lasten kanssa tunturissa tai metsästys- ja kalastusreissuilla Lapin kairoissa.

Elämä johdatti kuitenkin eteenpäin. Lappalaiselle tuli siirto Uttiin jossa Markun työkuvana oli lennättää matkustajia ja rahtia.

Työssä ja lomalla vietettiin paljon aikaa ulkomailla, kaukomaita myöten, toteaa Markku.

Eläkkeelle jäännin jälkeen Lappalaiset hankkivat mökin Leviltä yhdessä ystävien kanssa. Lomat suuntautuivat yhä useammin Lappiin ja Levin latuverkosto tuli vuosien aikana tutuksi. Kun Levin mökin tutut maastot ja rauhalliset ladut alkoivat täyttyä matkailijoista, oli tullut aika siirtää leiriä hieman kauemmaksi vilkkaimmista matkailukeskuksista. Lappalaisille Pohjois-Suomi oli tuttu, joten oli helppoa valita ne kohteet, mistä uutta mökkiä alettiin etsiä. Tutustumismatka tehtiin ensin Suomulle ja Pyhätunturille.

Kesällä Inariin suuntautuvalla kalastusreissulla jäätiin pariksi yöksi Sallatunturille, kertoo Markku.

Majoitus hoidettiin mökkivuokrauksen kautta. Kaunis vanha kelomökki tuntui heti sisään astuttaessa omalta. Mökin kunto oli hyvä, mutta perusmukavuudet olivat jääneet jälkeen nykymaailmasta. Kun mökki vielä oli myynnissä ja koeasumisella hyväksi havaittu, syntyi helposti päätös sen ostamisesta.

Oma mökki Lapista, mökki ulkoapäin

Lappalaiset ostivat Metsähallituksen vuokramaalla sijaitsevan yksityismökin omakseen. Mökkikauppojen yhteydessä pariskunta halusi myös ostaa mökin tontin omakseen. Kaupat Laatumaan myyntineuvottelija Ulla-Maija Kaltiokummun kanssa järjestyivät helposti ja alkuvuodesta 2016 tontti siirtyi Lappalaisten perheen omistukseen. Lue vinkit tontin ostamiseen Laatumaan tontin osto- ja vuokrausoppaasta.

Unelmien kelohirsimökin sisustus

Mökin sisustus uusittiin heti vastaamaan nykytasoa.

Haluan että mökki on kunnossa ja voin keskittyä mökillä ollessani vain lomailuun, rentoutumiseen ja hiihtämiseen, sanoo Markku.

Oma mökki Lapista, tunnelmalliset sisätilat

Kun melu ja kiire jäävät taakse, ymmärtää, mikä elämässä on tärkeää. Vanhaan kynttiläkuusikkoon ja korkeisiin mäntyihin rajoittuva tontti luo puitteet rentoutumiselle ja hyvälle ololle. Hiihtolatujen läheisyys, Sallatunturin laskettelurinteet sekä metsästys- ja kalastusmahdollisuudet ovat kaikki aivan kulman takana.

Silti meillä on täällä tien päässä, metsän reunalla ihan oma rauha. Lapsenlapset voi huoletta päästää pihalle ja metsään leikkimään, toteaa Markku.

Pohjoisen kynttiläkuusikot ovat lyhytoksaisia ja pohjaa verhoaa pehmeä sammalpeite, voiko täydellisempää leikkipaikkaa enää olla?

Luonto on parasta hyvinvointia, tulilla istuminen ja itse keitelty pannukahvi hakkaa sata nolla suurkaupunkien kahviloiden tarjonnan, toteaa Markku.

Terassin rakentaminen, grillin muuraus ja grillikota

Markku ja Sirpa ovat innokkaita ruuanlaittajia. Pitkän hiihtolenkin jälkeen maistuukin taivaalliselta omassa keittiössä valmistettu ruoka. Lähin ruokakauppa löytyy Sallan kylästä.

Reppu vain selkään ja hiihdellen kauppaan. Mukava 20 kilometrin lenkkihän siitä tulee, hymähtää Markku.

Oma mökki Lapista, upeat kelohirsiseinät

Täysin vain loikoilemaan eivät Lappalaisetkaan mökillä vielä pääse. Ensi kesänä on suunnitelmissa rakentaa mökille terassi. Terassille muurataan kunnon grilli, missä on hyvä tehdä ruokaa. Lisäksi pihalle on tekeillä ulkorakennus – kelohonkainen grillikota-varasto-yhdistelmä, joka toimii ulkokeittiön lisäksi suksien huoltopisteenä ja lisävarastotilana.

Kolme kuumaa vinkkiä mökkihaaveilijalle

Markku kiteyttää mökkihaaveilijan ohjeet kolmeen sanaan ”paikka, paikka ja paikka”. Jos tonttia on hankkimassa, kannattaa ensin, vaikka viettää aikaa vuokramökissä.

On hyvä tarkistaa, viihtyykö itse kyseisellä alueella, onko paikka oman oloinen? Itse mökin saa sitten joko valmiiksi rakennettuna tai itse rakentamalla sinne, missä itse viihtyy, neuvoo Markku niitä, jotka pohtivat vapaa-ajanasunnon hankkimista.

Lappalaiset ovat vielä työelämässä, joten nyt Sallatunturin alueella vietetään vain lomat. Markku toimii yrittäjänä Ruunaan Retkeilykeskuksessa. Vapaa-ajankäytön voi määrätä itse. Sallassa vierähtää muutama kuukausi vuodesta.

Parasta on, että myös muu perhe innostui Lapista. Lapsenlapsetkin saavat kokea aidon erämaan kutsun heti pienestä pitäen. Aika näyttää, vaihtuuko Karjalan koskien pauhu aikanaan kokonaan tuntureiden hiljaiseen kuiskeeseen.

Tutustu Sallan tontteihin:
Vapaat tontit Sallatunturissa
Vapaat tontit Naruskajärvellä

Maria Sundman, kirjoittaja työskentelee Metsähallitus Laatumaan markkinoinnissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio